Εμβληματικά παγκόσμια brands που εξαφανίστηκαν

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014 Ετικέτες

Εμβληματικά παγκόσμια brands που εξαφανίστηκαν

Λένε ότι απόσταση ανάμεσα στην παγκόσμια κυριαρχία και την ολοκληρωτική εξαφάνιση είναι τόσο μικρή που αρκεί μια λάθος απόφαση ή μια ατυχία για να πέσει μια εύρωστη και δυναμική εταιρεία στα τάρταρα. 

Επιπλέον, υπάρχουν οι εξαγορές, οι αλλαγές στις ανάγκες του κοινού, οι παρεμβάσεις των αρχών και άλλοι πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που επιβεβαιώνουν πως κανείς δεν είναι άτρωτος, όσο ψηλά και αν βρίσκεται. 

Ας δούμε τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις.

NOKIA

NOKIA

Κατά τη δεκαετία του ’90 και μέχρι περίπου το 2005, σχεδόν όλοι μας κρατούσαμε ένα τηλέφωνο ΝΟΚΙΑ. Ήταν τα καλύτερα και πιο προηγμένα τεχνολογικά και η φινλανδική εταιρεία έγινε Νο1 στην παγκόσμια αγορά. Όμως η έλευση του Android -το οποίο η NOKIA δεν υιοθέτησε- και η άνοδος της Apple και της Samsung την έσπρωξαν στο περιθώριο τόσο γρήγορα που δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει με κάτι έστω αξιοπρεπές. To 2013 πούλησε τον κλάδο κινητών τηλεφώνων στη Microsoft η οποία πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε πως το λογότυπο ΝΟΚΙΑ καταργείται από τα τηλέφωνά της. Η ΝΟΚΙΑ συνεχίζει, φυσικά, να υπάρχει ως εταιρεία τηλεπικοινωνιών με πολυεθνική παρουσία.

COMPAQ

COMPAQ

Η εξαιρετικά δημοφιλής εταιρεία υπολογιστών ιδρύθηκε το 1982. Κατά τη δεκαετία του 1990 ήταν πρώτη σε πωλήσεις στις ΗΠΑ (την ξεπέρασε η Dell το 2001). Το 2002 εξαγοράστηκε από την Hewlett-Packard η οποία έθετε το λογότυπό της όλο και περισσότερο στο περιθώριο μέχρι που εξαφάνισε σχεδόν εντελώς.

PAN AM

PAN AM
  
Ιδρύθηκε το 1927 και έγινε η μεγαλύτερη και πιο γνωστή αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ και του κόσμου. Την προτιμούσαν οι διάσημοι για τα ταξίδια τους και το εύπορο κοινό για τις διακοπές του. Όμως η βομβιστική επίθεση του 1988 που είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή ενός αεροσκάφους στο Λόκερμπι της Σκωτίας έκανε το κοινό να τη θεωρεί επικίνδυνη ως στόχο τρομοκρατών. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου την οδήγησε σε χρεοκοπία και κλείσιμο μέσα στο 1991.

SONY ERICSSON

SONY ERICSSON


Η Ericsson ήταν το αντίπαλο δέος της ΝΟΚΙΑ όσο κυριαρχούσαν και οι δύο στον χώρο της κινητής. Η σουηδική εταιρεία είδε έγκαιρα τα σημεία των καιρών και συνεταιρίστηκε με τη SONY η οποία έψαχνε έναν τρόπο να μπει στην αγορά του mobile. Συνέχισαν μαζί μέχρι το 2012 οπότε η SONY εξαγόρασε για 1 δισ. ευρώ. το μερίδιο της Ericsson στην κοινοπραξία. Η Ericsson δεν παράγει πια κινητά τηλέφωνα, συνεχίζει φυσικά ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

BLOCKBUSTER

BLOCKBUSTER

Η μεγαλύτερη και πιο κραταιά αλυσίδα βιντεοκλάμπ των ΗΠΑ με εκατομμύρια πελάτες και υψηλά κέρδη πήρε τον κατήφορο με την έλευση του γρήγορου Internet και υπέγραψε τη θανατική της καταδίκη με τη διάδοση του streaming. Η ειρωνία είναι πως ο ιδρυτής του Netflix είχε προτείνει επιχειρηματική συνεργασία στον ιδρυτή της Blockbuster το 2000 και εκείνος την απέρριψε ολοκληρωτικά. Το τελευταίο κατάστημα Blockbuster έκλεισε στις αρχές του 2014.

AMOCO

AMOCO

Ήταν από τις πιο αγαπημένες και γνωστές φίρμες των ΗΠΑ καθώς από το 1910 ήταν σύμβολο της αυτοκίνησης, του ταξιδιού και των ατελείωτων ανοιχτών δρόμων. Τα πρατήριά της ήταν παντού στη χώρα, ενώ τα επόμενα χρόνια έγινε η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου. Το 1998 εξαγοράστηκε από τη ΒΡ στη μεγαλύτερη επιχειρηματική εξαγορά ως τότε στην ιστορία. Η ΒΡ άλλαξε σταδιακά όλα τα λογότυπα και ως το 2008 δεν υπήρχε πια ούτε ένα πρατήριο Amoco.
 
ENRON
 
ENRON
 
Ήταν κατά τη δεκαετία του ’90 η πιο καινοτόμος και πρωτοποριακή εταιρεία σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και τα επενδυτικά παράγωγα με ετήσιο τζίρο $110 δισ. Έμοιαζε να έχει πιάσει όλα τα μηνύματα της νέας εποχής μέχρι που το 2001 αποκαλύφθηκε πως η διοίκηση και η εταιρεία λογιστικής διαχείρισης είχαν εμπλακεί σε μια σειρά από σκάνδαλα που περιελάμβαναν εικονικές εταιρείες και συνεργασίες, φοροδιαφυγή, απόκρυψη χρέους με σκοπό χειραγώγηση μετοχής και άλλα αδικήματα. Ήταν η μεγαλύτερη χρεοκοπία έως τότε στην επιχειρηματική ιστορία.
  
OLDSMOBILE
 
OLDSMOBILE
 
Ιδρύθηκε το 1897 και πουλήθηκε στη General Motors το 1908. Για σχεδόν έναν αιώνα ήταν από τις αγαπημένες μάρκες αυτοκινήτου των Αμερικανών πουλώντας περισσότερα από 35 εκατ. οχήματα. Όμως η παρακμή ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και η General Motors ανακοίνωσε το 2000 πως η παραγωγή θα σταματήσει. Το 2004 πουλήθηκε το τελευταίο Oldsmobile.
 
WOOLWORTH'S
 
WOOLWORTH'S
 
Η πρώτη hard discount αλυσίδα που πουλούσε από ρούχα μέχρι φτυάρια και από λαχανικά μέχρι πάνες ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1879. Η ιδέα ήταν να συγκεντρώσει κάτω από μία στέγη οτιδήποτε μπορεί να χρειάζεται μια οικογένεια για το σπίτι. Κυριάρχησε μέχρι και τη δεκαετία του ’80 όταν ο ανταγωνισμός με τη Wal-Mart έφερε μεγάλα προβλήματα και μεγάλες ζημιές. Το 1987 έκλεισαν τα τελευταία της 400 καταστήματα στις ΗΠΑ. Η φίρμα επιζεί στην Αυστραλία, αλλά υπό τελείως διαφορετικό εταιρικό σχήμα.

BORDERS

BORDERS

Μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ, ανταγωνιστής της Barnes & Noble, με περισσότερα από 600 καταστήματα. Πουλήθηκε στην Kmart το 1992, και εξαπλώθηκε ακόμα περισσότερο, αλλά η έλευση του Internet, της Amazon και των ηλεκτρονικών βιβλίων ήταν περισσότερο από όσο μπορούσε να αντέξει. Το 2011 έκλεισε και το τελευταίο της κατάστημα.
 
GENERAL FOODS
 
GENERAL FOODS
 
Ιδρύθηκε το 1895 και ήταν από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στις ΗΠΑ με θρυλικές σειρές δημητριακών, αλλά και labels όπως Kool-Aid, Jell-O κ.ά. Κυριάρχησε κατά το μεγαλύτερο του 20ού αι. μέχρι την εξαγορά της από τη Philip Morris το 1985 η οποία την συνένωσε με την Kraft το 1988 δημιουργώντας την Kraft General Foods, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εταιρεία τροφίμων στις ΗΠΑ.

πηγη 

0 σχόλια :