«Οπτική κουνουπιέρα» απλώνει πέπλα υπέρυθρου φωτός

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014 Ετικέτες ,

«Οπτική κουνουπιέρα» απλώνει πέπλα υπέρυθρου φωτός

Ένας αστροφυσικός που αφιέρωσε την καριέρα του στις μαύρες τρύπες και τη σκοτεινή ενέργεια τελειοποιεί τώρα μια ριζοσπαστική εφεύρεση για την καταπολέμηση της ελονοσίας: τη λεγόμενη «οπτική κουνουπιέρα» υπέρυθρου φωτός. 

τα πειράματα 

Ο Δρ Ζάλμποξ Μάρκα, ερευνητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, ήθελε αρχικά να εξετάσει το κατά πόσο μπορεί το υπέρυθρο φως να εξουδετερώνει τα αισθητήρια όργανα των κουνουπιών. Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η ακτινοβολία δεν σκοτώνει τα έντομα, έχει όμως έντονη απωθητική δράση.  

Χάρη στη χρηματοδότηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που έλαβε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς, ο Δρ Μάρκα προχώρησε την ιδέα του παραπέρα. Η συσκευή που ανέπτυξε αποτελείται από ειδικούς λαμπτήρες που εκπέμπουν επίπεδες δέσμες υπέρυθρου φωτός, αόρατου στο γυμνό μάτι. Μια σειρά από τέτοιους λαμπτήρες μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από μια πόρτα, ενώ μια περιστρεφόμενη υπέρυθρη δέσμη μπορεί να σχηματίζει μια «κουρτίνα» σε σχήμα κώνου πάνω από το κρεβάτι. 

«Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να σκοτώνουμε τα κουνούπια. Απλώς τα αναγκάζουμε να φύγουν» σχολίασε ο ερευνητής στους Times. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το σύστημα είναι 98% αποτελεσματικό στην απώθηση των κουνουπιών και ο Μάρκα σχεδιάζει τώρα να πραγματοποιήσει δοκιμές πεδίου στην Τανζανία. 

Το πρόβλημα 

Το παράσιτο της ελονοσίας προσβάλλει πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο και ευθύνεται για περίπου 600.000 θανάτους, οι περισσότεροι στην Αφρική. Μαζί με το AIDS και τη φυματίωση, η ελονοσία είναι σήμερα μια από τις τις τρεις σημαντικότερες ασθένειες όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων. Εμβόλιο ακόμα δεν υπάρχει, ωστόσο το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates χρηματοδοτεί διάφορες ερευνητικές πρωτοβουλίες. Είχε για παράδειγμα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του «αντικουνουπικού λέιζερ», μια εφεύρεση του αστροφυσικού Λόουελ Γουντ, η οποία όμως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα σε μεγάλη κλίμακα.

0 σχόλια :