Οι 10 Πιο Παράξενοι Γαλαξίες στο Σύμπαν

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014 Ετικέτες ,


Ο καθένας μας έχει δει εικόνες γαλαξιών, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι δεν είναι όλοι οι γαλαξίες ίδιοι. Στην πραγματικότητα, μερικοί απ 'αυτούς έχουν εντελώς περίεργη εμφάνιση. Ενώ ο Γαλαξίας μας μπορεί να φαίνεται πεντακάθαρος και σχεδόν αψεγάδιαστος, οι ακόλουθες γαλαξίες είναι οι φτωχοί, συγγενείς του σύμπαντος.

10. Hoag’s Object




Ο Hoag’s Object μοιάζει σχεδόν σαν δύο ξεχωριστούς γαλαξίες, με ένα φωτεινό κίτρινο σύμπλεγμα  αστεριών στο κέντρο και ένα μπλε δαχτυλίδι αστεριών που διαχωρίζεται από το σύμπλεγμα με ένα μεγάλο κενό διαστήματος. Αλλά όχι, αυτός είναι ένας γαλαξίας, αντίστοιχα με τον ίδιο τρόπο που ο Κρόνος είναι ένας πλανήτης και όχι ένας πλανήτης με ένα ακόμη πλανήτη σε σχήμα δαχτυλιδιού γύρω του.

Όταν η επιστήμη επιφορτίστηκε με την επίλυση του προβλήματος του πώς ο Hoag’s Object είχε σχηματιστείήρθε με ένα ηχηρό "τι;" Στο τέλος, το μόνο που έκανε ήταν να το χαρακτηρίσει ως έναν γαλαξία τύπου δακτυλίου και προχώρησε παρακάτω. Θέλετε ένα παράδειγμα ενός άλλου γαλαξία αυτού του τύπου; Κοιτάξτε μόνο μέσα στο άνω άκρο του δακτυλίου. Υπάρχει ένας μακριά στο βάθος, πράγμα περίεργο, δεδομένου ότι αυτού του είδους γαλαξίες είναι αρκετά σπάνιοι.

9.. Arp 87


Ο Arp 87 είναι αυτό που παίρνεις όταν δύο γαλαξίες μπουν σε ένα ατσάλινο κλουβί πάλης όπου μόνο ένας επιβιώνει. Οι γαλακτικές συγκρούσεις είναι πραγματικά αρκετά κοινές και μερικές φορές δε συμβαίνουν στο παρα τσακ, όπως συμβαίνει κι εδώ.

Αυτοί οι δύο γαλαξίες σχεδόν έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλον πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια και η βαρύτητα τέντωσε υλικό μεταξύ τους, καθώς απομακρύνονταν. Είναι πιθανό ότι θα το σαρώσουν πίσω σε μια σειρά αποτυχιών συγκρούσεων, έως ότου τελικά συγχωνευτούν σε έναν μεγάλο γαλαξία. Προς το παρόν, παραμένουν δεμένοι μεταξύ τους με ένα λεπτό ρεύμα αστεριών αερίου, και σωματιδίων σκόνης, σαν μια τεράστια διαγαλαξιακή bolas (όπλο των Ίνκας). 

8. Antennae Galaxies



Εδώ, έχουμε ένα άλλο ζευγάρι γαλαξιών που καταβροχθίζει το ένα το άλλο, αλλά  σε προχωρημένο στάδιο. Ο μόνος τρόπος που μπορείς να πεις ότι ήταν δύο γαλαξίες είναι από τις κίτρινες συστάδες αστέρων σε κάθε άκρο, αυτά ήταν τα γαλαξιακά κέντρα . Τώρα, είναι μια γιγάντια άμορφη μάζα, αυτοί οι γαλαξίες βαδίζουν αργά προς μια κατάσταση ισορροπίας με αποτέλεσμα το τελικό σχήμα του νέου γαλαξία.

Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα αστρικά σμήνη σε αυτό το ζεύγος θα χωρίσουν πριν ο νέος γαλαξίας σχηματιστεί μόνο τα μεγαλύτερα σμήνη θα επιβιώσουν της συγχώνευσης. Ίσως το πιο ενδιαφέρον πράγμα που μπορούμε να μάθουμε από την παρατήρηση αυτής της διαδικασίας είναι τι θα συμβεί όταν αναπόφευκτα ο Γαλαξίας μας συγχωνευθεί με το κοντινό γαλαξία της Ανδρομέδας, ο οποίος έρχεται προς την κατεύθυνσή μας. Μην ανησυχείτε, όμως: αυτό θα συμβεί σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια.

7. Sombrero Galaxy



Ο Γαλαξίας Σομπρέρο, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με το καπέλο του  ιδίου ονόματος. Έχει ένα μεγάλο εξόγκωμα στο κέντρο, όπου το κεφάλι κάποιου φανταστικού κοσμικού γίγαντα θα μπορούσε φορέσει και ένα μεγάλο γείσο.

Όταν κοιτάξουμε την διόγκωση λίγο πιο κοντά, μπορούμε να δούμε ότι στην πραγματικότητα αποτελείται από αρκετές διαφορετικές ομάδες άστρων, και όχι από ένα μεγάλο. Το χείλος είναι επίσης αρκετά περίεργο: η περίπλοκη λεπτομέρεια του είναι άλλο ένα από αυτά τα πράγματα του διαστήματος τα οποία σπαζοκεφαλιάζουν τους επιστήμονες. Δεν είμαστε σίγουροι για το πώς αυτοί οι σχηματισμοί που μοιάζουν με  δαχτυλίδια σχηματίστηκαν. Είναι επίσης πολύ πιθανό η καρδιά του Γαλαξία Σομπρέρο να φιλοξενεί μια τεράστια μαύρη τρύπα.

6. Centaurus A



Για να το ανεκπαίδευτο μάτι, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει τον Κένταυρος Α ως κάτι αξιόλογο, αλλά όταν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά, κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ. Ο Κένταυρος Α είναι μεγάλος για τα γαλαξιακά δεδομένα, και οι μεγάλοι γαλαξίες συχνά παρατηρούνται σε ένα από τα δύο σχήματα:σε σπείρα και σε ελλειπτικό. Αλλά όταν οι αστρονόμοι έριξαν μια ματιά σε αυτόν τον γαλαξία χρησιμοποιώντας ράδιο απεικόνισης για να δουν μέσα από το πέπλο σκόνης, ανακάλυψαν ότι μια σπείρα κρύβεται από κάτω. Αυτό είναι αρκετά περίεργο, δεδομένου ότι οι γαλαξίες είναι γενικά ή το ένα ή το άλλο. Είναι ο μόνος ελλειπτικός γαλαξίας που έχουμε βρει ποτέ που έχει σπειροειδείς βραχίονες. Η θεωρία είναι ότι ο Κένταυρος Α απορρόφησε έναν σπειροειδή γαλαξίας μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν, αλλά οι συγχωνεύσεις αυτές δεν συμβαίνουν συχνά ή ποτέ, αφήνοντας τους σπειροειδείς βραχίονες ανέπαφους, οπότε δεν έχουμε καμία ιδέα για το τι συμβαίνει εδώ.

5. The Southern Pinwheel



Βρίσκεται στον αστερισμό της Ύδρας, ο Southern Pinwheel Galaxy, γνωστός και ως M83, είναι ένας από τους λαμπρότερος γαλαξίες στον νυχτερινό ουρανό. Ανακαλύφθηκε περίπου πριν από 250 χρόνια , αλλά θεωρήθηκε σαν ένα νέφος αερίου μέχρι να μπορέσουμε να τον παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά. Τα ζωηρά χρώματα σε αυτή την τεράστια δίνη από ροζ και μοβ είναι το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του γαλαξία, εκτός από τις συχνές εκρήξεις σουπερνόβα που παρατηρήθηκαν από τους αστρονόμους. Υπάρχουν επί του παρόντος οκτώ ενεργοί σουπερνόβα που έχουμε παρατηρήσει στον γαλαξία και απομεινάρια εκατοντάδων περισσότερων. Το ροζ χρώμα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των νέων αστεριών που σχηματίζουν στο σύστημα, τα οποία απελευθερώνουν ένα τεράστιο ποσό ενέργειας UV. Αυτή η ενέργεια απορροφάται από την περιβάλλοντα σκόνη και αέριο, μετατρέποντάς τη σε ροζ. Αποκαλώντας τον, τον ομορφότερο γαλαξία είναι ίσως λίγο υποκειμενικό, αλλά σίγουρα μοιάζει με ένα γιγάντιο διαστημικό λουλούδι.

4. NGC 474

  

Ο NGC 474 μοιάζει λιγότερο με γαλαξία και περισσότερο με ένα από αυτά τα περίεργα, βιοφωταυγή ψάρια που βρίσκονται σε αβυσσικές πεδιάδες του ωκεανού. Οι αστρονόμοι δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι προκάλεσε την εκκένωση τόσης ενέργειας από τον κατά τα άλλα βαρετό σε εμφάνιση γαλαξία, αλλά υπάρχουν δύο επικρατούσες θεωρίες. Πρώτον, τα κελύφη θα μπορούσαν να είναι τα απομεινάρια μικρότερων γαλαξιών που απορροφήθηκαν από τον NGC 474. Δεύτερον θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα παλιρροιακών αλληλεπιδράσεων με έναν γαλαξία πίσω από αυτόν, που όπως βλέπουμε βρίσκονται σε διαδικασία σύγκρουσης . Λόγω αυτών των παράξενων εξωτερικών κελυφών, μάθαμε ότι οι πιο γνωστοί γαλαξίες έχουν ασυνήθιστα φωτοστέφανα γύρω τους ως αποτέλεσμα συγκρούσεων με άλλους γαλαξίες στο «πρόσφατο» (σε κοσμική κλίμακα) παρελθόν.

3. NGC 660

  

Ο NGC 660 είναι ένας σπάνιος τύπος γαλαξία που ονομάζεται πολικός γαλαξίας δαχτυλίδι. Πόσο σπάνια είναι αυτοί; Μέχρι σήμερα έχουμε ανακαλύψει μόνο μια ντουζίνα από αυτούς , και έχουμε λάβει μια ενιαία εικόνα που περιέχει περίπου 10.000 γαλαξίες. Αυτοί οι γαλαξίες έχουν δαχτυλίδια, τα αστέρια, σκόνη, συντρίμμια, και άλλα γαλαξιακά υλικά σε τροχιά σχεδόν κάθετη στον δίσκο του γαλαξία. Από πού προέρχονται τα υλικό αυτά; Το πιθανότερο είναι ότι συλλέχθηκαν από έναν γαλαξία που πέρασε κοντά πριν από λίγο καιρό, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το σύμπαν λειτουργεί ακριβώς όπως ένας μαχητής του δρόμου. Ο δακτύλιος είναι μακρύτερα από τον γαλαξιακό δίσκο, και οι αστρονόμοι παρατηρούν προσεκτικά για να δούνε με ποιο τρόπο η βαρυτική έλξη της σκοτεινής ύλης επηρεάζει το δίσκο, σε μια προσπάθεια να μάθουν περισσότερα για την σκοτεινή ύλη.

2. The Porpoise Galaxy 



Μια ματιά στον Porpoise Galaxy (Γαλαξίας Δελφίνι), ή NGC 2936, θα σας δείξει ακριβώς από που προέρχεται το όνομα του. Μοιάζει με ένα δελφίνι, αν και μερικοί λένε ότι μοιάζει περισσότερο με ένα πιγκουίνο που προστατεύει το αυγό του. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σύστημα δύο γαλαξιών: Το «δελφίνι» είναι στην πραγματικότητα μέρος του NG 2936, ενώ το "αυγό" ονομάζεται Arp 142.

Το τμήμα δελφίνι ήταν ένας σπειροειδής γαλαξίας παρόμοιος με τον Γαλαξία μας, αλλά οι τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις από το πυκνότερο κατωτέρω γαλαξία παραμόρφωσε το  σχήμα του σημαντικά. Των "μάτι" του δελφινιού  ήταν ο πυρήνας του σπειροειδούς γαλαξία. Ο γαλαξίας αυτός είναι επίσης μέσα στον αστερισμό της Ύδρας, και σε περίπου ένα δισεκατομμύρια χρόνια, το ζευγάρι θα συγχωνευθεί. Προς το παρόν, απολαύσετε απλά το γαλαξιακό ισοδύναμο ενός κλόουν που δημιουργείτα ζώα με ένα μπαλόνι.

1. The Black Eye Galaxy


 
Είναι δυνατόν ένας γαλαξίας να δείχνει διαβολικός; Ο Black Eye Galaxy (ονομάζεται επίσης M64 ή η γαλαξίας Ωραία Κοιμωμένη ) είναι γεμάτος δημιουργία, όπως υποδεικνύει το κοκκινωπό χρώμα . Το κόκκινο σημαίνει μια αφθονία υδρογόνου, που σημαίνει ότι νέα αστέρια σχηματίζονται.

Περίεργος, τα αστέρια και το αέριο στο κοκκινωπό τμήμα του γαλαξία περιστρέφονται προς μια κατεύθυνση, ενώ το τεράστιο νέφος αερίου και σκόνης που τα περιβάλλει το περιστρέφονται προς την αντίθετη. Ενώ αυτό είναι πραγματικά περίεργο, εξηγείτε κατά τον ίδιο τρόπο όπως οι περισσότερες γαλαξιακές ανωμαλίες- το πιθανότερο είναι η συγχώνευση δυο γαλαξιών.

πηγη listverse.com/
 
 

0 σχόλια :