O Τέσλα είχε προβλέψει τα smartphones: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον μεγάλο εφευρέτη

Σε μεγάλο βαθμό επισκιασμένος από τον διάσημο εργοδότη του Τόμας Εντισον, ο Σέρβος εφευρέτης και φυσικός Νίκολα Τέσλα είναι γνωστός κυρίως ως ο ιθύνων νους πίσω από τον επαγωγικό κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος και το πηνίο Τέσλα. Ωστόσο η ζωή και το έργο του κρύβουν πολλά μυστικά.

Ενώ ο Τέσλα απολάμβανε μια επιτυχημένη καριέρα ως εφευρέτης, είχε αντικοινωνική συμπεριφορά και καμία τεκμηριωμένη ερωτική σχέση, ενώ στο τέλος πέθανε άπορος και μόνος.

Καθώς γινόταν όλο και πιο εκκεντρικός με το χρόνο, ο Τέσλα απέκτησε περίεργες συμπεριφορές τον κατατάσσουν σε πραγματικά «τρελό επιστήμονα».

Οραματίστηκε το σύγχρονο smartphone από το 1909

Προσπάθησε να υλοποιήσει την ιδέα του για μια φορητή συσκευή που θα μπορούσε να λάβει τις τιμές των μετοχών και τα τηλεγραφήματα μέσω κωδικοποιημένων συχνοτήτων. Ο Τέσλα επιχείρησε να σχεδιάσει το πρώτο ασύρματο πύργο μετάδοσης στο Long Island της Νέας Υόρκης, μαζί με εργαστηριακές εγκαταστάσεις. Το Wardenclyffe Tower , που ονομάστηκε έτσι από τον επενδυτή, James S. Warden, προοριζόταν για υπερατλαντική ασύρματη τηλεφωνία και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, αλλά καθότι δεν ήταν πλήρως λειτουργικός κατεδαφίστηκε το 1917.


O Τέσλα είχε προβλέψει τα smartphones: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον μεγάλο εφευρέτη

Υπέφερε από oystersaritisphobia, φόβο για τα μαργαριτάρια

Δεν άντεχε ούτε στη θέα των πολύτιμων λίθων, και λέγεται ότι έστειλε μία φορά τη γραμματέα του σπίτι να αλλάξει επειδή φορούσε μαργαριταρένιο κολιέ. Αυτό είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά όπως και η εμμονή με τον αριθμό 3 και η μικροβιοφοβία του που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Τέσλα έπασχε από μια μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Κοιμόταν σπάνια

Ο Τέσλα ισχυρίστηκε ότι κοιμόταν μόλις δύο ώρες τη νύχτα και μπορούσε να περάσει δύο ή περισσότερες ημέρες στο εργαστήριό του, χωρίς να κοιμάται καθόλου. Ο Κένεθ Σουέζι, ένας από τους ελάχιστους φίλους του εφευρέτη, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Τέσλα. Οπως είχε πει ο Σουέζι μία φορά ο Τέσλα του τηλεφώνησε στις 3 το πρωί για να του πει για μία νέα θεωρία του.

Είχε φωτογραφική μνήμη

Ο Τέσλα είχε την ικανότητα να διαβάζει βιβλία και περιοδικά και θυμόταν όλες τις πληροφορίες σαν εσωτερική βιβλιοθήκη, διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή. Ετσι ο Τέσλα έκανε σπάνια σχέδια από τις εφευρέσεις του, απλώς εργαζόταν με την εικόνα που είχε στο μυαλό του.

Μιλούσε 8 γλώσσες

Η φωτογραφική του μνήμη του έδινε και ένα ακόμη πλεονέκτημα. Ετσι ο Τέσλα μιλούσε άπταιστα 8 διαφορετικές γλώσσες: Σερβο - Κροατικά, Αγγλικά, Τσέχικα, Γερμανικά, Γαλλικά, Ουγγρικά, Ιταλικά και Λατινικά. Οι γλωσσολόγοι αναφέρονται σε ένα τέτοιο πρόσωπο ως «υπερπολύγλωσσο».

Εφηύρε το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο

Το 1895, μαζί με τον Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ, ο Tesla κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας για την αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα. Το έργο αυτό σηματοδότησε την τελική νίκη του πολυτριφασικού εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) ηλεκτρικής ενέργειας του Τέσλα, που τροφοδοτεί τον κόσμο σήμερα.

Είχε θανατηφόρα ακτίνα

Ο Τέσλα διέθετε ένα περίπλοκο σχέδιο του για μια ακτίνα θανάτου - μια δέσμη σωματιδίων ενέργειας που προοριζόταν για χρήση κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου. Οπως αναφέρει ο ίδιος, ήταν ικανή να «στείλει συγκεντρωτικές, ακτίνες σωματιδίων μέσω του αέρα με τεράστια ενέργεια που θα καταστρέψει ένα στόλο από 10.000 εχθρικά αεροπλάνα σε απόσταση 200 μιλίων από τα σύνορα του έθνους, αφήνοντας νεκρούς στο δρόμο τους»

Είχε μια περίεργη σχέση με τα περιστέρια

Ενώ ο Τέσλα χαρακτηριζόταν ως αντικοινωνικός, ωστόσο η αποστροφή του για τους ανθρώπους είχε λιγότερο να κάνει με την έλλειψη του συναισθήματος και περισσότερο με το γεγονός ότι δεν είχαν φτερά. Οπως κάνουν πολλοί άνθρωποι, ο Τέσλα τάιζε τα περιστέρια στο πάρκο και ακόμα και αν ήταν πολύ άρρωστος για να το κάνει μόνος του, προσλάμβανε άλλους να το κάνουν γι 'αυτόν. Εφερνε συχνά άρρωστα ή τραυματισμένα περιστέρια πίσω στο ξενοδοχείο όπου ζούσε τα τελευταία του χρόνια και τα γιάτρευε.

Πέθανε χρεοκοπημένος και μόνος

Ενα θλιβερό, άδειο τέλος για έναν άνδρα με τέτοια λαμπρή καριέρα. Πέθανε στις 7 Ιανουαρίου του 1943 από στεφανιαία θρόμβωση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου New Yorker όπου ζούσε την τελευταία δεκαετία. Η καμαριέρα του ξενοδοχείου ανακάλυψε το σώμα του δύο ημέρες αργότερα, αφού επέλεξε να αγνοήσει ένα σήμα "μην ενοχλείτε" στην πόρτα του. Αν και πούλησε πολλές ηλεκτρικές πατέντες του, ο Τέσλα πέθανε χρεωμένος γιατί αυτοχρηματοδοτούσε πολλά από τα δικά του projects που δεν τελείωσαν ποτέ.


O Τέσλα είχε προβλέψει τα smartphones: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον μεγάλο εφευρέτη 


Πολλές από τις εφευρέσεις του, εξακολουθούν να ταξινομούνται

Τα περισσότερα πράγματα του κατέληξαν στο μουσείο Τέσλα, που βρίσκεται στο Βελιγράδι στη Σερβία, μαζί με τις στάχτες του. Ορισμένα από τα αμέτρητα έγγραφα του Τέσλα ωστόσο ακόμα εξακολουθούν να ταξινομούνται και οι άνθρωποι αναρωτιούνται ποια άλλη εφεύρεση έκρυβε ο Νίκολα Τέσλα και δεν πρόλαβε να αποκαλύψει πριν από το θάνατό του.


1 σχόλια :

  1. ΣΥΜΤΟΜΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΛ. ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ, ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ.