Τα 30 εγκαταλελειμμένα "θαύματα" του κόσμου

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 Ετικέτες

Τα 30 εγκαταλελειμμένα "θαύματα" του κόσμου

Απόκοσμη κι επιβλητική ομορφιά μέσα στα συντρίμμια των τόπων αυτών. Τριάντα τοποθεσίες που κάποτε έσφυζαν από ζωή, αλλά σήμερα έχουν μείνει στο έλεος του Θεού.

Τα πάλαι ποτέ θέρετρα, μνημεία, ήταν πόλοι έλξης – σήμερα συγκεντρώνουν επίσης τα βλέμματα εκατομμυρίων τουριστών ως σημάδι παρακμής των περιοχών.

Χριστός της Αβύσσου

Πρόκειται για ένα βυθισμένο χάλκινο άγαλμα του Ιησού Χριστού, το οποίο αυθεντικό είναι τοποθετημένο στη Μεσόγειο Θάλασσα στο Σαν Φρουττουόζο ανάμεσα στο χωριό Καμόγκλι και στο χωριό Πορτοφίνο στην Ιταλική Ριβιέρα.

Χριστός της Αβύσσου 

Ναμίμπια

Η πόλη Kolmanskop βρίσκεται στην έρημο Ναμίμπια ήταν ο «παράδεισος» των διαμαντιών, αφού σύμφωνα με μια φήμη η έρημος ήταν τόσο πλούσια σε διαμάντια που μπορούσαν να βρεθούν ακόμα και μέσα στην άμμο. Σήμερα, η άμμος της ερήμου έχει πλημμυρίσει τα περισσότερα από τα παλιά κτήρια.

Kolmanskop  

Dome houses

Κατασκευασμένα το 1981 στη Νοτιοδυτική Φλόριντα, αποτελούν τα ομορφότερα φουτουριστικά ιγκλού του πλανήτη. Όσοι επιχείρησαν την αναστήλωσή τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια.

Dome houses 

SS Ayrfield

Το SS Ayrfield είναι ένα από τα πλοία που βρίσκονται στον κόλπο Homebush, δυτικά του Σίδνεϊ. Ξεχωρίζει όμως εξαιτίας της πλούσιας βλάστησης που έχει φυτρώσει πάνω του και το κάνει να μοιάζει περισσότερο με δάσος που… επιπλέει.

SS Ayrfield 

Fishing hut

Ένας από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς της Γερμανίας το Fishing hut, βρίσκεται στη λίμνη του Εθνικού Πάρκου Berchtesgaden.

Fishing hut 

Holland Island

Το διάσημο, αλλά ερημωμένο νησί, Holland Island στο Maryland που κάποτε κατοικείτο από ψαράδες, αλλά γρήγορα το εγκατέλειψαν λόγω των συνθηκών.

Holland Island 

Kerry Way

Το χωριό Kerry Way στην Ιρλανδία, βρίσκεται στην περιοχή Killarney και σε καλεί να «χαθείς» στο καταπράσινο τοπίο, που έχει «πνίξει» τα περισσότερα σπίτια εκεί.

Kerry Way 

Pripyat, Ουκρανία

Η πόλη των 50.000 κατοίκων όπου διέμενα σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου του Τσέρνομπιλ και εκκενώθηκε πλήρως μετά την τραγωδία του Απριλίου του 1986, μαζί με την ομώνυμη πόλη, η οποία απείχε περισσότερο από τον πυρηνικό αντιδραστήρα απ’ ότι το Pripyat.

Pripyat, Ουκρανία 

Μέλανας Δρυμός

Στον Μέλανα Δρυμό βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά μοναστήρια της Γερμανίας, χτισμένο το 1084 – 1085 από τους Hezelo and Hesso της οικογένειας των Vögte of Reichenau.

Μέλανας Δρυμός 

Kalavantin Durg

Το Prabalgad Fort, γνωστό και ως Kalavantin Durg, βρίσκεται στην Ινδία σε υψόμετρο 2.300 μέτρων και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη νερού.

Kalavantin Durg 

Ανταρκτική

Τα απομεινάρια του αεροσκάφους Pegasus στο McMurdo Sound στην Ανταρκτική.

Ανταρκτική 

Άνγκορ Βατ

Η Άνγκορ Βατ είναι ναός – σύμβολο που βρίσκεται στην περιοχή Άνγκορ της Καμπότζης και χτίστηκε για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν 2ο κατά τον 12ο αιώνα ως ο κύριος ναός και πρωτεύουσα του κράτους του. Η εικόνα του ναού εμφανίζεται στη σημαία της χώρας και αποτελεί  το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας.

Άνγκορ Βατ 

Θαλάσσια οχυρά Maunsell Forts

Σχεδιασμένα κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου από τον Guy Maunsell, από τον οποίο πήραν και το όνομά τους, τα θαλάσσια οχυρά του Maunsell εγκαταστάθηκαν το 1942 στη συμβολή των ποταμών Τάμεση και Μέρσεϊ σε μια προσπάθεια των Βρετανών να περιορίσουν τις επιδρομές των Γερμανικών βομβαρδιστικών στις ανατολικές ακτές της Αγγλίας.

Θαλάσσια οχυρά Maunsell Forts 

Κάστρο Bodiam, Έσσεξ Αγγλίας

Το κάστρο χρονολογείται από το το 1385 και χτίστηκε από τον Sir Edward Dalyngrigge, πρώην ιππότη του Edward ΙΙΙ, με την άδεια του Richard II, δήθεν για να υπερασπιστεί την περιοχή από τη γαλλική εισβολή κατά τη διάρκεια του πολέμου των εκατό ετών.

Κάστρο Bodiam, Έσσεξ Αγγλίας 

Czestochowa

Η πόλη Czestochowa βρίσκεται στη νότια Πολωνία και παρόλο που πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο της περιφέρειας, υπάρχουν διάφορες εγκαταλελειμμένες περιοχές – όπως ο σταθμός του τρένου.

Czestochowa 

Sunken yacht, Ανταρκτική

Πριν μερικά χρόνια το αεροσκάφοςMar Sem Fin (απέραντη θάλασσα) έχασε τον έλεγχο, πιθανόν εξαιτίας της συμπίεσης του πάγου και των ισχυρών ανέμων. Τα συντρίμμια του βρίσκονται στην Ανταρκτική.

Sunken yacht, Ανταρκτική 

Μπαρμπάντος

Στο μαγευτικό νησί των Μπαρμπάντος βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο αποστακτήριο , που έχει «τυλιχτεί» στα φυτά.

Μπαρμπάντος 

Σιδηροδρομικός σταθμός Central Michigan

Στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά «μέρη-φαντάσματα», ο εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός Central Michigan στο Ντιτρόιτ, δείγμα του πόσο είχε παρακμάσει η πόλη. 

Σιδηροδρομικός σταθμός Central Michigan 

Εγκαταστάσεις Ολυμπιακών Αγώνων του Σαράγιεβο

Για πρώτη φορά από το 1984, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην Ανατολική Ευρώπη. Το 1984 διεξήχθησαν στο Σεράγεβο της Γιουγκοσλαβίας, σήμερα η εικόνα των εγκαταστάσεων είναι δραματική.

Εγκαταστάσεις Ολυμπιακών Αγώνων του Σαράγιεβο 

Craco, Ιταλία

Το Craco είναι μια πόλη-φάντασμα στην επαρχία της Matera, στη νότια ιταλική περιφέρεια της Basilicata. Η παλιά πόλη εγκαταλείφθηκε το 1963 εξαιτίας επαναλαμβανόμενων κατολισθήσεων, μάλιστα η πόλη έχει συμπεριληφθεί στη λίστα παρακολούθησης του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων.

Craco, Ιταλία 

NPO Energomash

Το εγκαταλελειμένο κτίριο NPO Energomash έξω από την ρωσική πρωτεύουσα της Μόσχας, που κάποτε κατασκεύαζε πυραύλους που τροφοδοτούσαν το σύγχρονο Soyuz , το Zenit 3SL , και τα οχήματα εκτόξευσης Angara και Baika.

NPO Energomash 

Κοιλάδα των Μύλων

Πριν από 35.000 με 37.000 χρόνια μια τεράστια ηφαιστειογενής έκρηξη συντάραξε τη Μεσόγειο, δημιουργώντας ένα χάσμα στο ασβεστολιθικό οροπέδιο δίπλα στην παλιά πόλη του Σορέντο. Με τα χρόνια, το νερό που έτρεχε μέσα από τη λεκάνη μεταξύ του Punta Scutolo και του ακρωτηρίου του Σορέντο δημιούργησε νέα κανάλι προς τη θάλασσα. Ξεπήδησαν διάφοροι οικισμοί και έτσι γεννήθηκε η Vallone dei Mulini (Κοιλάδα των Μύλων). 

Κοιλάδα των Μύλων 

Ουτρέχτη

Το εσωτερικό του πύργου ψύξης ενός εγκαταλελειμμένου σταθμού,όπως το κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Richard Gubbels.

Ουτρέχτη 

Το Σπίτι του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Κτισμένο στη κορυφή του βουνού Buzludzha της Βουλγαρίας, το Σπίτι του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος κατέρρευσε μαζί με την ιδεολογία που εκπροσωπούσε. Μετά τη πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, το 1989, η Βουλγαρία εγκαινίασε μια νέα εποχή, εκείνη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Το Σπίτι του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος 

Keelung

Στην Ταϊβάν υπάρχουν δύο εγκαταλελειμμένες πόλεις η San Zhi και η Keelung.

Keelung 

Θέατρο Lawndale

Το θέατρο Lawndale χτίστηκε το 1926 στο Σικάγο και εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 2000, οπότε και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως εκκλησία.

Θέατρο Lawndale 

Brother Islands

Τα Brother Islands βρίσκονται ανάμεσα στο Μπρονξ και το νησί Riker κοντά στη Νέα Υόρκη και έχουν έκταση 7 στρέμματα, κάποτε χρησιμοποιούνταν ως νοσοκομεία αλλά σήμερα είναι ακατοίκητα. 

Brother Islands 

Hotel del Salto

Ο καταρράκτης Tequendama (Salto del Tequendama) είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο περίπου 30 χλμ νοτιοδυτικά της Μπογκοτά, της πρωτεύουσας της Κολομβίας, σύμφωνα με το μύθο κατά τη διάρκεια της ισπανικής κατάκτησης στη Νότια Αμερική, προκειμένου να ξεφύγουν από τη σκλαβιά οι ιθαγενείς της περιοχής πηδούσαν από το Salto Del Tequendama, μεταμορφώνονταν σε αετοί και πετούσαν προς την ελευθερία τους.

Πολύ κοντά στον καταρράκτη αξιοθέατο είναι το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο del Salto. Το πολυτελές Hotel del Salto άνοιξε το 1928 για να υποδέχεται τους πλούσιους ταξιδιώτες που επισκέπτονταν τον καταρράκτη.

Hotel del Salto

Ονειρούπολη Νάρα

Το 1961 χτίστηκε η Ονειρούπολη Νάρα της Ιαπωνίας, ένα θεματικό πάρκο που λένε πως εμπνεύστηκε από τη Ντίσνειλαντ της Καλιφόρνια. Δυστυχώς, το μέρος έκλεισε οριστικά το 2006.

Ονειρούπολη Νάρα 

0 σχόλια :