«Τιτανοχελώνες» σέρνονταν στην προϊστορική Ευρώπη

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 Ετικέτες

«Τιτανοχελώνες» σέρνονταν στην προϊστορική Ευρώπη

Η εμπορική Γκραν Βία της Μαδρίτης είναι σήμερα γεμάτη καταστήματα και τουρίστες. Πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια, όμως, ήταν γεμάτη χελώνες μήκους δύο μέτρων. 

Ο Ευάγγελος Βλάχος, γεωλόγος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνεργάστηκε με έναν ισπανό παλαιοντολόγο στον χαρακτηρισμό ενός νέου γένους χελώνων, με την ταιριαστή ονομασία Titanochelon, που ζούσε στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία από τα 20 μέχρι τα 2 εκατομμύρια χρόνια πριν. 

«Είναι οι μεγαλύτερες χελώνες που έζησαν στην Ευρώπη. Το μέγεθός τους πιθανότατα ξεπερνούσε τις χελώνες που ζουν σήμερα στα νησιά Γκαλάπαγκος» αναφέρει ο Αδάν Πέρεθ-Γκαρθία του ισπανικού Εθνικού Πανεπιστημίου Εκπαίδευσης από Απόσταση.

«Τιτανοχελώνες» σέρνονταν στην προϊστορική Ευρώπη
Ο Αδάν Πέρεθ-Γκαρθία δίπλα σε απολίθωμα τιτανοχελώνας στη Μαδρίτη (Πηγή:
Museo Nacional de Ciencias Naturales)

Ισπανοί παλαιοντολόγοι είχαν βρει τις πρώτες ενδείξεις για τις τιτανοχελώνες τη δεκαετία του 1920. Το έργο τους, όμως, σταμάτησε λόγω του εμφύλιου πολέμου, και ο Πέρεθ-Γκαρθία πίστευε ότι όλο το υλικό είχε πια εξαφανιστεί. 

Τελικά όμως κατάφερε να βρει μια πλούσια συλλογή απολιθωμάτων στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μαδρίτης. «Τα απολιθώματα ήταν σπασμένα, τα δείγματα μπερδεμένα, η προέλευσή τους δεν ήταν ξεκάθαρη» σχολιάζει ο ίδιος. 

«Αυτά όμως συμβαίνουν στον πόλεμο. Τουλάχιστον το υλικό δεν χάθηκε» λέει. 

Η μελέτη των απολιθωμάτων «μας επιτρέπει να φανταζόμαστε πώς, εκατομμύρια χρόνια πριν, κοπάδια γιγάντιων χελώνων περιπλανιούνταν σε αυτό που σήμερ είναι η Γκραν Βία. 

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Zoological Journal.

0 σχόλια :