Μυστηριώδεις σεισμοί στην Ιταλία αποδίδονται στην τσιμεντοβιομηχανία

Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014 Ετικέτες ,

Μυστηριώδεις σεισμοί στην Ιταλία αποδίδονται στην τσιμεντοβιομηχανία

Μυστηριώδη «σεισμικά συμβάντα» που καταγράφονται εδώ και αρκετά χρόνια άφηναν τους ιταλούς σεισμολόγους να ξύνουν το κεφάλι τους με απορία. Τελικά δεν πρόκειται για μάγμα που μετακινείται στο υπέδαφος· είναι πιθανότατα δονήσεις που προκαλούνται από τα δεκάδες εργοστάσια τσιμέντου της χώρας. 

Ερευνητές του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας ανέλυσαν καταγραφές σεισμογράφων από δεκάδες ασυνήθιστες δονήσεις, με σεισμικά κύματα χαμηλής συχνότητας.  

Διαπίστωσαν ότι πολλά από τα μυστηριώδη σεισμικά συμβάντα είχαν εκδηλωθεί κοντά σε εργοστάσια τσιμέντου. Για παράδειγμα, 342 μικροί σεισμοί είχαν εκδηλωθεί σε ακτίνα 150 μέτρων από το εργοστάσιο του Γκιτζιάνο.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασυνήθιστες δονήσεις ήταν πολύ πιο σπάνιες τη νύχτα, τα Σαββατοκύριακα και στη διάρκεια των διακοπών του Αυγούστου. 

Όπως αναφέρει η ομάδα στην έγκριτη επιθεώρηση Geophysical Research Letters, καθένα από τα 57 εργοστάσια τσιμέντου στην Ιταλία μπορεί να επηρεάζει μια περιοχή έκτασης 1.250 έως 2800 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

Αυτό σημαίνει ότι οι δονήσεις ταρακουνούν το 23 με 51 τοις εκατό της ιταλικής επικράτειας. 

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που σεισμικές δονήσεις αποδίδονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Το ίδιο έχει βρεθεί ότι συμβαίνει με τις γεωτρήσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας ή ακόμα και στα υδροηλεκτρικά φράγματα.

0 σχόλια :