Τα 10 αρχαία μνημεία που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 Ετικέτες

Τα 10 αρχαία μνημεία που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας

Μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα του ανθρώπινου πολιτισμού βρίσκονται κρυμμένα στον βυθό της θάλασσας, κρατώντας εκεί τα μυστικά και τις ιστορίες που έχουν να διηγηθούν. Παρακάτω γίνεται μια σύντομη αναφορά σε 10 αρχαία μνημεία που είχαν χαθεί μέσα στη θάλασσα. 

10. Το χαμένο παλάτι της Κλεοπάτρας 

Χαμένα για περισσότερα από 1.600 χρόνια τα βασιλικά διαμερίσματα της Κλεοπάτρας ήρθαν ξανά στο φως το 1998, όταν μια ομάδα θαλάσσιων αρχαιολόγων με επικεφαλής το Γάλλο Franck Goddio, άρχισε τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη.  Ιστορικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η περιοχή βυθίστηκε από σεισμούς και παλιρροϊκά κύματα, όμως παρόλα αυτά, αρκετά αντικείμενα παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανέπαφα.  Μεταξύ των ευρημάτων ήταν τα θεμέλια του παλατιού, οι κόκκινες στήλες από γρανίτη καθώς και τα αγάλματα της θεάς Ίσιδας και μιας Σφίγγας.  Επιπλέον στην ευρύτερη περιοχή  ανακαλύφθηκαν ναυάγια από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

9. Μουλιφάνουα, Σαμόα 

Το 1973 η αρχαιολογική υπηρεσία της Σαμόα κατάφερε να εντοπίσει τα απομεινάρια της ακραίας πόλης Λαπίτα, που χρονολογείται κοντά στο 3.000 π.Χ. Στο βυθό της θάλασσας εντοπίστηκαν 4.288 κεραμικά σκεύη και άλλα αντικείμενα από τον χαμένο πολιτισμό της περιοχής. 

8. Port Royal Jamaica 

Port Royal

Θεωρείται ότι είναι η πιο διεστραμμένη πόλη όλων των εποχών, αφού αποτελούσε των λιμάνι των πειρατών και των ιερόδουλων. Χτίστηκε το 1518 και το 1692 καταστράφηκε από την έκρηξη ενός ηφαιστείου και το τσουνάμι που ακολούθησε, οι κάτοικοι απέδωσαν τη καταστροφή στην οργή του Θεού που ήθελε να καταστρέψει την πόλη. Η πόλη βυθίστηκε, ενώ χάθηκαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. 

7. Mahabalipuram, Ινδία 

Mahabalipuram

Αρχικά, χτίστηκαν 7 ναοί οπού σύμφωνα με τις τοπικές παραδώσεις οι θεοί από τη ζήλια τους βύθισαν τους έξι αφήνοντας μόνο τον έναν. Ανακαλύφθηκαν το 2002 και υπολογίζεται ότι βυθίστηκαν κατά την εποχή των παγετώνων με την μετακίνηση των τεκτονικών πλακών και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, τα εύρηματα εικάζεται ότι είναι ηλικίας 5.000 ετών. 

6. Ηράκλειον ή Θώνις, Αίγυπτος 

Ηράκλειον ή Θώνις

Ήταν παραθαλάσσια πόλη και το λιμάνι ήταν ο κυριότερος ναυτικός κόμβος της αρχαίας Αιγύπτου με την Ελλάδα. Το λιμάνι αναφέρεται από τον Ηρόδοτο και ο Στράβων, άνθισε για δύο αιώνες, από το 550 π.Χ. ως το 331 π.Χ.  Καταστράφηκε πολλές φορές και τελικά εξαφανίστηκε τον 8ο αιώνα (μ.Χ.). Το όνομα της πόλης ανάγεται στον περίφημο ναό που ήταν φημισμένος σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο και ήταν αφιερωμένος στον ημίθεο Ηρακλή. Εκεί λένε ότι κατέφυγε ο Πάρις με την Ελένη για να ξεφύγει από τον οργισμένο Μενέλαο, πριν ξεσπάσει ο Τρωικός πόλεμος. Στα ερείπια βρέθηκαν χρυσά νομίσματα, κοσμήματα και γιγαντιαία αγάλματα. 

5. Rungholt, Δανία

Rungholt


Μια πόλη χτισμένη πάνω σε ένα νησί, γνωστή για τα πλούτη της. Το 1362 μια θύελλα κατέστρεψε όλο το νησί, όταν ένα γιγαντιαίο κύμα από τη Βόρεια Θάλασσα κατέστρεψε την πόλη και τα πλούτη της. Φημολογείται ότι η θάλασσα κατάπιε όλο το νησί, με τους αρχαιολόγους να φέρνουν στο φως τα πρώτα ευρήματα το 1920.

4. Ελίκη, Ελλάδα

Η Ελίκη ήταν αρχαία πόλη στην αρχαία Αχαΐα,  είχε ιδρυθεί από Ίωνες και το όνομα της το οφείλει στην Ελίκη, κόρη του Σελινούντα και γυναίκα του Ίωνα. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό και τα ερείπια της πόλης καλύφθηκαν από τη θάλασσα. Η καταστροφή της Ελίκης, φαίνεται να ενέπνευσε στον Πλάτωνα για το μύθο της Ατλαντίδας. Οι ανασκαφές της περιοχής ξεκίνησαν το 1988. 

3. Baiae, Ιταλία 

Baiae

Η πόλη χτίστηκε κοντά στη Νάπολη στο όνομα του Βαίου , που εικάζεται ότι είχε θαφτεί εκεί. Η πόλη καταστράφηκε τον 8ο αιώνα μετά από τις επιδρομές μουσουλμάνων στην περιοχή και εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1.500, όταν η ελονοσία θέριζε τους κατοίκους της περιοχής. Η πόλη βυθίστηκε μετά από την έκρηξη ενός ηφαιστείου. 

2. Yonaguni, Ιαπωνία 

Yonaguni

Αποτελείται από κτίσματα με λίθους τεραστίων διαστάσεων, ενώ εγείρονται ερωτήματα αν η πόλη αποτελεί φυσικό μνημείο ή ανθρώπινο κατασκεύασμα, πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση λόγω το μέγεθος, το βάρος και το γεωμετρικό σχήμα των λίθων, παράλληλα εκτιμάται ότι ανήκει σε άγνωστο πολιτισμό. Υπολογίζεται, ότι έχει βυθιστεί πριν από 2.000 χρόνια και η ανακάλυψη της έγινε το 1987. 

1. Atlit Yam, Ισραήλ 

Atlit Yam


Αποτελεί το αρχαιότερο από τα εξαφανισμένα στην βυθό ευρήματα και τη μεγαλύτερη πόλη που έχει βρεθεί. Η έκταση της υπολογίζεται στα 40.000 τ.μ και έχει χτιστεί το 7.000 π.Χ. Η πόλη βρίσκεται στο βυθό για 9.000 χρόνια, ενώ η ανακάλυψή της έγινε το 1984.



0 σχόλια :