Συμβουλές μακροζωίας από... υπεραιωνόβιους

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 Ετικέτες

Συμβουλές μακροζωίας από... υπεραιωνόβιους

Οι νέες εξελίξεις στην επικράτεια της μακροζωίας ισχυρίζονται πως για να ζήσεις μια ιδιαιτέρως μεγάλη, μακρά και βασανιστικά βαρετή ζωή είναι σημαντικό να έχεις φίλους, να διατηρείς πάντα θετική στάση και να μη στρεσάρεσαι και πάρα πολύ.  

Και βέβαια βοηθά τα μέγιστα να έχεις καταπληκτικά γονίδια και να είσαι γυναίκα! 

Είναι όμως αυτό το απόλυτο μυστικό της μακροζωίας, η συνταγή δηλαδή που αν τηρηθεί ευλαβικά θα αργήσει πολύ να σε βγάλει στην άλλη όχθη της ζωής;  

Ή μήπως υπάρχουν καλά κρυμμένες λεπτομέρειες που κάνουν τη μεγάλη διαφορά, τις οποίες γνωρίζουν φυσικά λίγοι, αυτοί που έχουν αποδείξει περίτρανα ότι το να φτάσεις στα εκατό δεν είναι δα και σπουδαίο πράμα; 

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από φαινομενικά περίεργους τρόπους με τους οποίους κατάφεραν οι αιωνόβιοι και υπεραιωνόβιοι του πλανήτη να σπάσουν κάθε κοντέρ! 

Πιες ένα μυστηριώδες ελιξίριο

 Πιες ένα μυστηριώδες ελιξίριο 

Όταν έκλεισε τα 108 χρόνια ζωής, ο πάστορας Reg Dean αποφάσισε να ανοίξει το στόμα του για τα μυστικά της μακροζωίας, ισχυριζόμενος ότι είναι 5 τα πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε: «καλούς φίλους, μια θρησκεία, να ψάχνεις το καλύτερο στους ανθρώπους και όχι το χειρότερο, το να είσαι χορτοφάγος για 30 χρόνια βοηθάει φυσικά … αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ το πέμπτο»! Δύο χρόνια αργότερα, ο γιος του έκλεισε το κενό γνώσης αποκαλύπτοντας το συστατικό που έλειπε: «Όταν ήταν στην Ινδία, λίγο πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, του είχε δώσει ένας ντόπιος ένα γιατροσόφι. Είχε κάνει μια χάρη σε κάποιον από κει και ο τύπος του είπε ‘‘πιες το και θα ζήσεις τουλάχιστον ως τα 100’’». Ο ιερέας ήπιε το «λασπώδες μείγμα» και έζησε ως τα 110.

Κάνε το ελαιόλαδο παντοτινό σου φίλο

Κάνε το ελαιόλαδο παντοτινό σου φίλο 

Η Jeanne Calment έφυγε από τη ζωή στις 4 Αυγούστου 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών, παραμένοντας ο πλέον μακρόβιος άνθρωπος που έχει καταγραφεί ποτέ στα κιτάπια της Ιστορίας! Η κάτοικος της γαλλικής Αρλ, που θυμόταν μάλιστα την εποχή που χτιζόταν ο Πύργος του Άιφελ, κάπνιζε 2 τσιγάρα την ημέρα για έναν αιώνα σχεδόν! Το συνήθειο το έκοψε μόλις στα 117 της, καθώς ήταν μέχρι τότε αρκετά τυφλή για να μπορεί να ανάβει το τσιγάρο μόνη της. Δεν απέδωσε όμως εκεί το μυστικό της μακροημέρευσής της, αλλά στο κόκκινο κρασί που έπινε κάθε μέρα, τη σοκολάτα που έτρωγε υποχρεωτικά κάθε βδομάδα αλλά και το χιούμορ φυσικά με το οποίο αντιμετώπιζε τα δύσκολα της μακράς ζωής της. Το κορυφαίο πάντως συστατικό του μείγματος της μακροζωίας ήταν το παρθένο ελαιόλαδο: η σούπερ γιαγιά το χρησιμοποιούσε κυριολεκτικά παντού, «εκτός από το γάλα μου», όπως έλεγε αστειευόμενη, την ίδια ώρα που έκανε και εντριβές με λάδι.

Μην αναμειγνύεσαι στις δουλειές των άλλων

 Μην αναμειγνύεσαι στις δουλειές των άλλων 

Η Besse Berry Cooper-Brown ήταν μια δασκάλα από την Τζόρτζια των ΗΠΑ που έφτασε στα 116 χρόνια ζωής. Το είχε μάλιστα καμάρι το σχεδόν άψογο εκλογικό ρεκόρ της: είχε ξεκινήσει την εκλογική περιπέτεια από το 1920, όταν επιτράπηκε για πρώτη φορά η γυναικεία ψήφος στις ΗΠΑ(!), και μέχρι να φύγει από τον κόσμο είχε χάσει μόλις δύο εκλογικές αναμετρήσεις! Μία το 2012, όταν η υγεία της δεν της επέτρεπε πια να ασκήσει το εκλογικό καθήκον, και η άλλη το 1948, όταν πίστεψε τόσο ακράδαντα στη νίκη του Thomas Dewey που δεν πήγε καν να τον «σταυρώσει». Η Cooper απέδωσε προβλέψιμα τη μακροζωία της στο γεγονός ότι αρνιόταν σθεναρά να φάει έτοιμο φαγητό, είπε όμως με νόημα ότι το πραγματικό μυστικό ήταν ότι «δεν ανακατευόμουν ποτέ στις υποθέσεις των άλλων».

Φάε μπέικον

 Φάε μπέικον 

Η Susannah «Miss Susie» Mushatt Jones είναι σήμερα ο πλέον ηλικιωμένος κάτοικος της Νέας Υόρκης! Ως ανταμοιβή για το γεγονός ότι δεν καπνίζει, δεν πίνει αλκοόλ, δεν πάει σε πάρτι, δεν φορά προϊόντα ομορφιάς και δεν βάφει τα μαλλιά της, η 115χρονη Jones επιτρέπει στον εαυτό της να απολαμβάνει 4 φέτες μπέικον κάθε πρωί, παρέα με αυγά τηγανητά. Η ανιψιά της δήλωσε μάλιστα πως αν η υπεραιωνόβια δεν γευτεί τσίχλα, ψητό κοτόπουλο και το πάντα λατρεμένο μπέικον κάθε μέρα, τότε είναι στις μαύρες της και μέσα στα νεύρα. Όσο για την άλλη ανιψιά, αυτή ισχυρίστηκε με νόημα ότι το γεγονός ότι παρέμεινε παντρεμένη μόλις για 5 χρόνια και δεν απέκτησε ποτέ παιδιά ήταν πολύ καλό για την υγεία της.

Και κάνα ποτηράκι δεν βλάπτει

 Και κάνα ποτηράκι δεν βλάπτει 

Η Emma Morano κατέχει σήμερα το ρεκόρ να είναι ο πλέον ηλικιωμένος άνθρωπος της Ευρώπης (114 ετών). Η Morano συμπεριέλαβε στα μυστικά της μακροζωίας τη σοκολάτα, την οποία απολαμβάνει με μέτρο βέβαια, καταναλώνει όμως ταυτόχρονα 3 αυγά την ημέρα αλλά και ένα ποτήρι σπιτικό κονιάκ!

 Και κάνα ποτηράκι δεν βλάπτει 

Όσο για την ελαφρώς νεότερη Νεοϋορκέζα, τη Nancy Lamperti με τα 101 χρόνια ζωής, έχει επίσης εντάξει το αλκοόλ στην καθημερινότητά της εδώ και δεκαετίες, μόνο που αυτή προτιμά το κρασάκι. Και το ουίσκι. Και την μπίρα. Κάθε μέρα!  

Πιες βραστό νερό και κάπνισε πούρα

 Πιες βραστό νερό και κάπνισε πούρα 

Ο Christian Mortensen εγκατέλειψε τα εγκόσμια το 1998 σε ηλικία 115 ετών και 252 ημερών. Απέδωσε το γεγονός ότι ξεχάστηκε από τα κιτάπια του θανάτου στους καλούς φίλους, την έλλειψη αλκοόλ στον οργανισμό του, την αισιοδοξία του, το τραγούδι, ένα καλό πούρο και άφθονο φυσικά νεράκι (και ειδικά, βραστό νεράκι). Δήλωσε ότι η ρέγουλα είναι το μυστικό της μακροζωίας, αυτό που του επέτρεψε δηλαδή να καπνίζει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Πιες βραστό νερό και κάπνισε πούρα 

Άλλος ένας υπεραιωνόβιος μανιώδης καπνιστής ήταν ο Walter Breuning, ο άνθρωπος που θυμάται ότι πήγε για το πρώτο του κούρεμα σε μπαρμπέρη τη μέρα που δολοφονήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος William McKinley (14 Σεπτεμβρίου 1901)! Ο ηλικιωμένος θεριακλής έκοψε μάλιστα το κάπνισμα στα 103 χρόνια της ζωής του, όχι επειδή ανησύχησε φυσικά για την υγεία του, αλλά γιατί το κάπνισμα έγινε ακριβό σπορ! Όταν βέβαια του έφερναν τσιγάρα για δώρο, μια χαρά τα τιμούσε και στα τελευταία του μάλιστα άρχισε και πάλι να καπνίζει κανονικά. Πέθανε το 2011, σε ηλικία 114 ετών.

Φάε μέχρι να νιώσεις 80% χορτάτος

 Φάε μέχρι να νιώσεις 80% χορτάτος 

Ο Jiroemon Kimura εγκατέλειψε το μακρύ ταξίδι της ζωής του το 2013, έχοντας πια αγγίξει τα 116 χρόνια και τις 54 ημέρες, παραμένοντας ο πιο (επιβεβαιωμένα) ηλικιωμένος άντρας της καταγεγραμμένης ιστορίας! Υπάλληλος των ταχυδρομείων, ο Kimura έτρωγε το ίδιο πρωινό κάθε μέρα (νιφάδες βρώμης, πατάτες και λαχανικά, μπορεί να έχει τη σημασία του, ποιος ξέρει;), δεν έχανε ποτέ τον οπτιμισμό του ότι όλα θα πάνε καλά και παρακολουθούσε στενά τις πολιτικές ζυμώσεις και διεργασίες στην πατρίδα του την Ιαπωνία. Το σλόγκαν του ήταν «φάε ελαφρά, ζήσε πολύ», δεν κάπνιζε ποτέ, έπινε μόνο σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σταματούσε να τρώει όταν ένιωθε «χορτάτος κατά 80%». Πώς καταλαβαίνεις ότι έφτασες στο 80% της κορεσμού της πείνας σου, αυτό ήταν κάτι που δεν αποκάλυψε ποτέ ο αινιγματικός υπεραιωνόβιος.

Φάε βασιλικό πολτό και μέλι

 Φάε βασιλικό πολτό και μέλι 

Ο κάτοικος του Μέιν των ΗΠΑ, Fred Hale, ήταν 113 ετών όταν έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2004, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου είδε τους λατρεμένους του Boston Red Sox να παίρνουν επιτέλους το πρωτάθλημα για πρώτη φορά εδώ και 86 χρόνια! Στα 108 του, είχε περιληφθεί στο Βιβλίο Γκίνες ως ο γηραιότερος οδηγός της οικουμένης, με τον ίδιο να συνεχίζει να εξοργίζεται με τους αργούς οδηγούς με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μισό αιώνα πρωτύτερα. Ο παππούς έλεγε ότι έπινε το μερτικό του από το ουίσκι και κάθε μέρα γευόταν βασιλικό πολτό και μέλι. Βέβαια, η συγκεκριμένη επιλογή είχε να κάνει με το χόμπι του, τα μελίσσια, καθώς ήταν χομπίστας μελισσοκόμος για περισσότερο απ’ όσο μπορούσε στα σίγουρα να θυμηθεί.

0 σχόλια :