Εντυπωσιακές πόλεις – "φαντάσματα"

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 Ετικέτες

Εντυπωσιακές πόλεις – "φαντάσματα"

Σεισμοί, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές ή απλά παρακμή ήταν η αιτία που πόλεις, χωριά και ολόκληρα νησιά εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους. Σήμερα στέκουν ως φαντάσματα.

ΝΗΣΙ HASHIMA, ΙΑΠΩΝΙΑ

ΝΗΣΙ HASHIMA, ΙΑΠΩΝΙΑ

Από το 1890 μέχρι το 1974, στο μικροσκοπικό αυτό νησί έξω από τις ακτές του Ναγκασάκι ζούσαν 5.200 άνθρωποι. Ήταν οι εργαζόμενοι στο τοπικό ορυχείο μαζί με τις οικογένειές τους. Για χρόνια ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη «πόλη» στον κόσμο.
  
CHAITEN, ΧΙΛΗ

CHAITEN, ΧΙΛΗ

Εγκαταλείφθηκε το 2008 μετά από την έκρηξη του κοντινού ηφαιστείου και καλύφθηκε σχεδόν εξολοκλήρου από νερά και λάσπες -η έκρηξη έλιωσε τα χιόνια στις πλαγιές- λίγες μέρες αργότερα.
   
ORADOUR SUR GLANE, ΓΑΛΛΙΑ

ORADOUR SUR GLANE, ΓΑΛΛΙΑ

Τον Ιούνιο του 1944 Γερμανοί στρατιώτες εκτέλεσαν όλους τους κατοίκους και έβαλαν φωτιά στο χωριό ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών. Μετά τον πόλεμο, με εντολή του προέδρου Ντε Γκολ, το χωριό έμεινε όπως ήταν και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως μνημείο και μουσείο.

ΛΕΒΙΣΙ, ΤΟΥΡΚΙΑ

ΛΕΒΙΣΙ, ΤΟΥΡΚΙΑ

Κατοικούμενο σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες μέχρι το 1932, εγκαταλείφθηκε με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Άδειο και λεηλατημένο έκτοτε, αλλά πάντα επισκέψιμο, βγήκε πρόσφατα «στο σφυρί» από την τουρκική κυβέρνηση με στόχο την τουριστική αξιοποίηση.

ΝΗΣΙ MONTSERRAT, ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

ΝΗΣΙ MONTSERRAT, ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

Ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού καταπλακώθηκε από λάβα και στάχτη το 1995 κατά την έκρηξη του τοπικού ηφαιστείου και εγκαταλείφθηκε εντελώς. Μέχρι σήμερα η πληγείσα περιοχή είναι αποκλεισμένη. Οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στο βόρειο τμήμα.

BANNACK, ΗΠΑ

BANNACK, ΗΠΑ

Στην πολιτεία της Μοντάνα, ιδρύθηκε το 1862 από χρυσοθήρες και στην ακμή του είχε 10.000 κατοίκους. Από το 1930 μέχρι το 1950 έφυγαν και οι τελευταίοι. Από το 1961 αποτελεί εθνικό πάρκο και διαθέτει τέλεια διατηρημένα σχεδόν όλα του τα κτίσματα.

CANADA DE BENATANDUZ, ΙΣΠΑΝΙΑ

CANADA DE BENATANDUZ, ΙΣΠΑΝΙΑ
 
Ιδρύθηκε περί το 1200 μ.Χ. και ήταν πάντα απομονωμένο στα βουνά σε υψόμετρο 1.400 μ. Πόλη με χιλιάδες κατοίκους και υποδομές, έπεσε σε παρακμή, αλλά ακόμα και το 1900 είχε 600 κατοίκους. Μετά τον ισπανικό εμφύλιο εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε νέα πόλη χαμηλότερα και κοντύτερα στον πολιτισμό.

ΒΑΡΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ

ΒΑΡΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ

Το νότιο τμήμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου -και το πιο τουριστικό της κομμάτι- στέκει άδειο και αποκλεισμένο από την τουρκική εισβολή του 1974.

BEICHUAN, ΚΙΝΑ

BEICHUAN, ΚΙΝΑ

Μια ολόκληρη περιοχή 11 εκατ. κατοίκων χτυπήθηκε από σεισμό έντασης 8 Ρίχτερ τον Μάιο του 2008 ο οποίος άφησε πίσω του 70.000 νεκρούς και 4,8 εκατ. άστεγους. Η πόλη δεν ξαναχτίστηκε ποτέ αφού αυτό θα απαιτούσε την απόλυτη κατεδάφισή της καθώς δεν είχε μείνει κανένα κτίσμα άθικτο. Από το 2011 είναι επισκέψιμη.

ROMAGNANO AL MONTE, ΙΤΑΛΙΑ

ROMAGNANO AL MONTE, ΙΤΑΛΙΑ

Στην Καμπανία και κοντά στο Σαλέρνο βρίσκεται αυτό το χωριό που καταστράφηκε από σεισμό το 1980. Οι κάτοικοι μετοίκησαν σε άλλο σημείο και το μέρος είναι πια επισκέψιμο.

πηγη 

0 σχόλια :