Παραμύθια και θρύλοι που έγιναν business

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 Ετικέτες

Παραμύθια και θρύλοι που έγιναν business

Θα συμμετείχατε σε μια εξερευνητική αποστολή για να βρείτε τον Μεγαλοπόδαρο; Θα κάνατε βαρκάδα στη λίμνη του Λοχ Νες μήπως συναντήσετε το τέρας; Θα μπαίνατε στο κάστρο του Δράκουλα; Θα χαϊδεύατε το στήθος της Ιουλιέτας; Αυτά και άλλα πολλά επιφυλάσσουν τα παρακάτω αξιοθέατα στον τουρίστα που μαγεύεται από θρύλους, αποφέροντας εκατομμύρια στα μνημεία και την οικονομία της περιοχής τους.

ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΛΟΧ ΝΕΣ

ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΛΟΧ ΝΕΣ

Οι πρώτες θεάσεις του αναφέρθηκαν το 1933 και η φρενίτιδα που ακολούθησε ήταν άνευ προηγουμένου. Μετά από εκατοντάδες θολές (ή και ψεύτικες) φωτογραφίες και φιλμ όλες αυτές τις δεκαετίες, υπάρχουν μόνο αναφορές από αυτόπτες (;) το 1999, το 2002 και το 2007. Έκτοτε σιωπή. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει την τοπική οικονομία να ωφελείται περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως από τους επισκέπτες.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ

Τα βαμπίρ ήταν δημοφιλή πολύ πριν το True Blood, το Twilight και το Blade. Στην πραγματικότητα, οι ιστορίες με βρυκόλακες παγώνουν το αίμα της ανθρωπότητας εδώ και αιώνες. Όμως ο ήρωας του Μπραμ Στόκερ από το μυθιστόρημα «Δράκουλας», εμπνευσμένος από τον πραγματικό Βλαντ Τσέπες τον Παλουκωτή, είναι ο δημοφιλέστερος απ’ όλους. Και το κάστρο του στη Ρουμανία είναι η μεγαλύτερη ατραξιόν στην επαρχία της Τρανσυλβανίας. Άσχετα αν, όπως λέει η ιστορία, ο Βλαντ δεν έζησε ποτέ σε αυτό. Οι τουρίστες δεν το ξέρουν.

H ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ

H ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ

Δεν έχει καμία σημασία το ότι η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας υπήρξε μόνο στη φαντασία του Σέξπιρ. Δεν έχει καμία σημασία που το αρχοντικό στην πόλη της Βερόνας ανήκει στην οικογένεια Capello και όχι στους Capulet, ούτε το γεγονός πως το διάσημο σήμερα μπαλκόνι προστέθηκε στο οικοδόμημα στις αρχές του 20ού αιώνα. Σημασία έχει πως στην αυλή υπάρχει το άγαλμα της Ιουλιέτας και πως οι τουρίστες χαϊδεύουν το δεξί της στήθος για καλή τύχη.


STONEHEDGE

Τόπος θυσιών, λατρεία του Ήλιου ή απλώς ένα υπερμεγέθες ημερολόγιο; Το έχτισε ο μάγος Μέρλιν ή οι Δρυΐδες; Πολλές ιστορίες και θρύλοι λέγονται για αυτό, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως το μνημείο μόνο του έχει έσοδα περίπου 8 εκατ. ευρώ το χρόνο.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Δεν έχει σημασία αν έζησε ή όχι, σημασία έχει πως 700 χρόνια μετά τη (θρυλούμενη) δράση του στο δάσος του Σέργουντ, ο Ρομπέν των Δασών προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες και αποφέρει περίπου 1,4 δισ. ευρώ στο Nottinghamshire της κεντρικής Αγγλίας. Εκεί θα δείτε τη Μεγάλη Βελανιδιά που ο Ρομπέν και οι σύντροφοί του κρύβονταν από τους άντρες του Σερίφη, το χωριό όπου έμεναν, το Barnsdale -το χωριό όπου γεννήθηκε-, όπως και τον τάφο του που κανείς δεν ξέρει τι έχει μέσα.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΑΡΘΟΥΡΟΥ

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΑΡΘΟΥΡΟΥ
 
Το κάστρο Tintagel στην Κορνουάλη λέγεται πως είναι η γενέτειρα του θρυλικού βασιλιά. Κάπου εκεί είναι και η σπηλιά του μάγου Μέρλιν, σε έναν γκρεμό δίπλα σε έναν καταρράκτη. Τα έσοδα μόνο για το κάστρο είναι $2 εκατ. ετησίως, χωρίς να υπολογίζεται το όφελος στην τοπική οικονομία από εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

Ακριβώς στον Αρκτικό Κύκλο, έχει έλκηθρα, ξωτικά, ταράνδους, δέντρα, χιόνι και εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που έρχονται σε αυτή την παγωμένη ντίσνεϊλαντ για να δουν έναν ντόπιο μασκαρεμένο σε Άγιο Βασίλη και να στείλουν καρτ ποστάλ στην πατρίδα με γραμματόσημο σφραγισμένο από τον ίδιο τον παππούλη.

ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΔΑΡΟΥ

ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΔΑΡΟΥ
 
Μισός άνθρωπος, μισός πίθηκος, πρέπει να είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στην κάλυψη-απόκρυψη και το καμουφλάζ αφού εδώ και 200 χρόνια κανείς δεν έχει καταφέρει να τραβήξει μια καθαρή φωτογραφία του ή να τον συλλάβει ζωντανό ή νεκρό. Ζει στα πυκνά δάση των βόρειων ΗΠΑ και νότιου Καναδά και εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο συμμετέχουν σε «σαφάρι» προκειμένου να τον εντοπίσουν. Πόλεις και χωριά στις περιοχές που (λέγεται ότι) συχνάζει, του στήνουν αγάλματα για το καλό που τους έκανε.
  
AREA 51

AREA 51

Η «Λεωφόρος των Εξωγήινων» βρίσκεται στη Νεβάδα, δίπλα στη «μυστική» Area 51 όπου έχουν αναφερθεί αμέτρητες θεάσεις UFO εδώ και δεκαετίες. Στη μικρή πόλη Rachel όλες οι τουριστικές υπηρεσίες έχουν θέμα τα ΑΤΙΑ και τους εξωγήινους. Η κυβέρνηση της πολιτείας δεν έχασε την επιχειρηματική ευκαιρία και μετονόμασε την Εθνική Οδό 375 σε Extraterrestrial Highway το 1996.

Ο ΑΥΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑΜΕΛΙΝ

Ο ΑΥΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑΜΕΛΙΝ

Το δημοφιλές παραμύθι των αδελφών Γκριμ, στο οποίο ένα παιδί απάλλαξε το χωριό από τους ποντικούς παίζοντας τη φλογέρα του, ξαναζεί κάθε μέρα στη γερμανική πόλη. Υπάλληλοι του τοπικού υπουργείου Τουρισμού ντύνονται αυλητές και παιδάκια μεταμφιέζονται σε ποντίκια. Οι τουρίστες είναι καταχαρούμενοι και οι ντόπιοι ακόμα περισσότερο.

πηγη 

0 σχόλια :