Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου ονομάζεται AirLanden και φέρει την υπογραφή των… Iron Maiden

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο πρόκειται να πετάξει στη Βρετανία στα τέλη του 2014 ή τις αρχές του 2015 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατασκευαστών του. Αρχικά υπάρχει το ενδεχόμενο της λανθασμένης εντύπωσης καθώς το AirLanden δείχνει να είναι ελαφρύτερο του αέρα δηλαδή αερόπλοιο αλλά το μοναδικό του σχήμα του παρέχει την ικανότητα να παράγει άνωση όπως οι πτέρυγες ενός αεροσκάφους έτσι πολλοί το κατατάσσουν στα αεροσκάφη. 

Αυτό το σημείο κλειδί επέτρεψε στους σχεδιαστές του να το κάνουν βαρύτερο του αέρα, για να βρεθεί κάπου ανάμεσα σε ένα αερόπλοιο και ένα αεροσκάφος. Το μήκος του AirLanden θα είναι 92 μέτρα δηλαδή 18 μέτρα περίπου μεγαλύτερο μήκος από το Boeing 747-8 και κάπου 3 μέτρα μεγαλύτερο από το τεράστιο ρωσικό μεταφορικό An-225. 

Το νέο αυτό αεροσκάφος (υβριδικό αερόχημα για την ακρίβεια καθώς θα χρησιμοποιεί και αέριο ελαφρύτερο του αέρα)  θα κοστίσει 100 εκατ. $ και χρηματοδοτείται εν μέρη από ιδιωτικά κεφάλαια και εν μέρει από την βρετανική κυβέρνηση. 

Μάλιστα ένας εκ των επενδυτών του προγράμματος είναι και ο τραγουδιστής του rock συγκροτήματος Iron Maiden  Bruce Dickinson ο οποίος βλέπει πολύ αισιόδοξα το συγκεκριμένο  πρόγραμμα. 

Όπως λέει: «Είναι κατά 70% πιο οικονομικό από ένα συμβατικό αεροσκάφος. Δεν χρειάζεται διάδρομο προσγείωσης και μπορεί να μεταφέρει 50 τόνους φορτίου οπουδήποτε στον κόσμο», ενώ η ονειρεύεται μια πτήση από  τον βόρειο στον νότιο πόλο: 

«Με έχει συναρπάσει απόλυτα. Θέλω να κάνω ένα ταξίδι με αυτό από πόλο σε πόλο», λέει. 

Το AirLanden είχε αναπτυχθεί αρχικά το 2009 για τον αμερικανικό Στρατό  με στόχο την πραγματοποίηση αποστολών αναγνώρισης με αυτονομία 21 ημερών αλλά εξαιτίας περιορισμών στον αμερικανικό προϋπολογισμό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. 

Στη συνέχεια η βρετανική εταιρεία  HAV (Hybrid Air Vehicles) το αγόρασε έναντι ποσού 301.000 $ φέρνοντάς το στη Βρετανία, για να συνεχιστεί η εξέλιξή του και η εμπορική του εκμετάλλευση.



πηγη 

0 σχόλια :