Εξαφανίζονται οι κοκκινομάλληδες από τον πλανήτη

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 Ετικέτες

Εξαφανίζονται οι κοκκινομάλληδες από τον πλανήτη

Το γονίδιο που σχετίζεται με το κόκκινο χρώμα στα μαλλιά μπορεί να βρίσκεται υπό εξαφάνιση, καθώς πιστεύεται ότι αποτελεί ανταπόκριση στο νεφελώδη καιρό της Σκωτίας, κάτι που συμβαίνει όλο και πιο σπάνια.

Η μετάλλαξη του γονιδίου που παράγει κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα, το οποίο είναι περισσότερο ευαίσθητο στο φως, αφήνει υπολείμματα DNA σε κύτταρα περισσότερο επιρρεπή στις βλάβες από τον ήλιο και τον καρκίνο και, αν οι προβλέψεις για την άνοδο της θερμοκρασίας είναι σωστές, τότε η εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει την υποχώρηση αυτής της μετάλλαξης.  

Ο Alistair Moffat, διευθύνων σύμβουλος του Galashiels-based Scotlands DNA, είπε: “Πιστεύουμε ότι τα κόκκινα μαλλιά στη Σκωτία, την Ιρλανδία και τη βόρεια Αγγλία είναι αποτέλεσμα προσαρμογής στο κλίμα. Θεωρώ ότι ο λόγος για την ύπαρξη του ανοιχτόχρωμου δέρματος και των κόκκινων μαλλιών είναι ότι δεν εκτιθέμεθα αρκετά στον ήλιο και πρέπει με κάποιο τρόπο να λάβουμε όση περισσότερη βιταμίνη D μπορούμε. Αν το κλίμα αλλάζει και γίνει περισσότερο ή λιγότερο νεφελώδες, τότε αυτό θα επηρεάσει το γονίδιο. Αν το κλίμα γίνει λιγότερο νεφελώδες με περισσότερο ήλιο, τότε ναι, θα υπάρχουν λιγότεροι φορείς του γονιδίου.” 

Ένας άλλος επιστήμονας, δήλωσε στην εφημερίδα Scotland Now: “Νομίζω ότι το γονίδιο, το οποίο ήδη βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, εξαφανίζεται σιγά σιγά. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να σημαίνει μείωση του αριθμού των ανθρώπων με κόκκινα μαλλιά στη Σκωτία, αλλά θα περάσουν εκατοντάδες χρόνια μέχρι να συμβεί αυτό. Τα κόκκινα μαλλιά και τα γαλάζια μάτια δεν είναι συνηθισμένα στα θερμά κλίματα. Είναι απλά μια θεωρία ακόμα, αλλά το υποτελές γονίδιο είναι πιθανό να χαθεί.” 

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ μόνο το 1-2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κόκκινα μαλλιά, στη Σκωτία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 13% και μάλιστα το 40% του πληθυσμού θεωρείται ότι φέρει το γονίδιο.

0 σχόλια :