Το μήνυμα που στείλαμε 42 χρόνια πριν στους εξωγήινους

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 Ετικέτες

Το μήνυμα που στείλαμε 42 χρόνια πριν στους εξωγήινους 

Στις 2 Μαρτίου 1972, το διαστημόπλοιο Pioneer 10 εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που επισκέφτηκε έναν από τους εξωτερικούς πλανήτες ηλιακού συστήματος και το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα.

Σήμερα βρίσκεται πάνω από επτά δισεκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη και θα συνεχίσει να ταξιδεύει στις εσχατιές του διαστήματος για πάντα… εκτός φυσικά εάν πέσει κατά τύχη επάνω σε κάποιο αντικείμενο, φυσικό ή τεχνητό. Οι μηχανικοί της NASA, με τη σκέψη ότι ύστερα από πολλά εκατομμύρια χρόνια, ίσως και δισεκατομμύρια, κάποια ευφυή πλάσματα θα έβρισκαν ενδεχομένως το Pioneer, έβαλαν μέσα στο διαστημόπλοιο ένα μήνυμα που να δείχνει την προέλευσή του.

Το συγκεκριμένο μήνυμα γράφτηκε και αποθηκεύτηκε στην πιο απλή μορφή. Ούτε μαγνητικά μέσα αποθήκευσης, ούτε οπτικοί δίσκοι, ούτε οποιουδήποτε είδους ψηφιακά δεδομένα. Το μέσο αποθήκευσης – αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι – είναι μία ορθογώνια πλάκα από ανοδιωμένο χρυσό.

Την πλάκα σχεδίασαν οι αστρονόμοι Carl Sagan και Frank Drake, που είχαν ασχοληθεί με την έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη. Τη χάραξη ανέλαβε η Linda Salzman Sagan. Το μήνυμα έχει τη μορφή εικόνων και παρουσιάζουν ανθρώπινα πλάσματα και το ίδιο το διαστημόπλοιο, έτσι ώστε οι εξωγήινοι να καταλάβουν ότι τα όντα που κατασκεύασαν και έστειλαν το διαστημόπλοιο έχουν τη συγκεκριμένη όψη. Επίσης, στην πλάκα έχουν σκαλιστεί η τροχιά του Pioneer 10 σε σχέση με τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, η θέση του Ήλιου σε σχέση με 14 γνωστά πάλσαρ και το κέντρο του γαλαξία, καθώς και η βασική δομή του ουδέτερου υδρογόνου.

Έτσι, στην πραγματικότητα η πλάκα είναι και μια πρόσκληση: “Eδώ είμαστε, ελάτε να μας επισκεφθείτε”

Το μήνυμα που στείλαμε 42 χρόνια πριν στους εξωγήινους

0 σχόλια :