Που αποθηκεύεται ότι υπάρχει στο internet;

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 Ετικέτες

Που αποθηκεύεται ότι υπάρχει στο internet;

Για να καταλάβουμε καλύτερα που αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα που υπάρχουνε στο internet και πως τα βλέπουμε από το σπίτι μας, ας δούμε λιγάκι πρώτα πως λειτουργεί το internet με πολύ απλά λόγια. 

Το internet είναι απλά ένα μεγάλο δίκτυο υπολογιστών. Αυτοί οι υπολογιστές, έχουνε μέσα τους όλα τα δεδομένα που βλέπουμε και δεν είναι απλοί υπολογιστές, αλλά "υπερ-υπολογιστές".

Servers: Αυτοί λοιπόν οι "υπερ-υπολογιστές", ονομάζονται servers.

Είναι πιο δυνατοί επειδή έχουν πολύ πιο αυξημένα καθήκοντα σε σχέση με έναν οικιακό υπολογιστή. Θα πρέπει παράλληλα να "εξυπηρετήσουν" όλους τους επισκέπτες μιας ή περισσοτέρων ιστοσελίδων.

Αυτοί οι υπολογιστές - servers, έχουν μια διεύθυνση ip, η οποία αποτελεί και την ταυτότητά τους. Επίσης, το κάθε website υπάρχει μόνο μέσα σε έναν τέτοιο server.

Για να μπούμε σε ένα site, θα πρέπει να δώσουμε την ip του server στον οποίο ανήκει. Επειδή όμως είναι δύσκολο να θυμόμαστε για κάθε website ποια είναι η διεύθυνση ip, το ανήσυχο ανθρώπινο πνεύμα, "έγραψε" και πάλι: δημιούργησε τα domains! 

Domains Το domain είναι μία "μάσκα" η οποία κρύβει από πίσω του την ip διεύθυνση του server που στεγάζεται το site.

Όταν πληκτρολογούμε το domain, τότε το σύστημα ανατρέχει στην ip του server και διαβάζει τα δεδομένα του συγκεκριμένου website, φέρνοντάς τα όλα... στο πιάτο!

Έτσι, τα δεδομένα που υπάρχουν στο internet δεν είναι αποθηκευμένα σε κάποιο κεντρικό σύστημα. Είναι αποθηκευμένα σε διάφορους τέτοιους υπολογιστές - servers!

Όταν είμαστε συνδεμένοι στο internet, έχουμε πρόσβαση σε όλους αυτούς τους υπολογιστές και στα δεδομένα τους!

Απλά, όταν ανατρέχουμε στα δεδομένα, οι σέρβερς και τα συστήματα πλοήγησής μας στο internet, είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε:

1) να συνδεθούνε στον σωστό υπολογιστή - σέρβερ,

2) να ανατρέξουνε στα σωστά δεδομένα (όταν πχ επισκεπτόμαστε την αρχική σελίδα ενός website, να μας φέρνει τα δεδομένα της αρχικής σελίδας, ή πχ όταν επισκεπτόμαστε κάποιο υποσέλιδο, αλλάζουμε "υπο-διεύθυνση" και θα πρέπει να μας "πασσάρουν" τα σωστά δεδομένα της "υπο-διεύθυνσης")

3) να μας "πασσάρουν" τα δεδομένα στην μορφή που πρέπει (όλες οι ιστοσελίδες είναι γραμμένες σε κώδικα, θα πρέπει να μας τον "μεταφράσουν" και να μας πασσάρουν το τελικό αποτέλεσμα, που δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που βλέπουμε!)

Έτσι λοιπόν, διαφορετικές ιστοσελίδες στο internet, έχουν τα δεδομένα τους αποθηκευμένα και σε διαφορετικούς τέτοιους σέρβερς στο internet.

Οπότε τι γίνεται;

Πολύ απλά, όταν πληκτρολογείτε gr τα συστήματα συνδέονται με τον server αυτόν και σας φέρνουν "μορφοποιημένα" τα δεδομένα που υπάρχουν αποθηκευμένα εκεί!

Άλλες ιστοσελίδες στο internet, μπορεί να έχουν τα δεδομένα τους αποθηκευμένα σε σέρβερς άλλων τοποθεσιών παγκοσμίως. Για παράδειγμα, πολλές άλλες ελληνικές ιστοσελίδες, μπορεί να έχουν τα δεδομένα τους σε σέρβερς στην Αγγλία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Αμερική, κλπ.

0 σχόλια :