Νέα τεχνολογία δίνει απαντήσεις στο μυστήριο του Αρχαιοπτέρυγα

Είναι πουλί; Είναι δεινόσαυρος; Ή μήπως είναι ο συνδετικός τους κρίκος στην ιστορία της εξέλιξης;  

Το μυστήριο που καλύπτει τα φτερωτά άκρα του Αρχαιοπτέρυγα, του αρχαιότερου και πιο πρωτόγονου γένους πτηνών που είναι γνωστό, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να συναρπάζει και να προβληματίζει τους παλαιοντολόγους.  

Σήμερα, οι νέες δοκιμές μια ομάδας επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ακτινοβολίας Συγχροτρονίου (ESRF) στις Γαλλικές Άλπεις, που βασίζονται στη χρήση τεχνολογίας ακτίνων Χ, αναμένεται να δώσουν την απάντηση στο αίνιγμα που βασανίζει τους παλαιοντολόγους εδώ και 150 χρόνια: μπορούσε να πετάξει ο Αρχαιοπτέρυξ , ή όχι; 

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική κρυφής κάμερας , οι ερευνητές έχουν λάβει μερικές από τις καθαρότερες εικόνες που είχαν ποτέ για τον σκελετό του Αρχαιοπτέρυγα. Για πρώτη φορά, μπορούν να δουν την πλήρη σκελετική δομή σε τρισδιάστατη μορφή και όχι μόνο τα ορατά σημεία από την επιφάνεια των απολιθωμάτων, αλλά όλα τα κρυμμένα οστά και φτερά. Στόχος τους είναι να ανακαλύψουν πώς εξελίχθησαν τα πρώτα πουλιά από τους δεινόσαυρους και απέκτησαν την ικανότητα πτήσης.  

Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι ερευνητές περιλαμβάνει το «σκανάρισμα» ενός απολιθώματος Αρχαιοπτέρυγα (σ.σ. μόνο 12 από αυτά τα περίεργα πλάσματα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα) με μια δέσμη ακτίνας Χ πάχους ίσου με αυτό μιας ανθρώπινης τρίχας. Οι επιφάνειες των ορυκτών είναι συνήθως πολύ ογκώδεις για να σαρωθούν. Ωστόσο, το νέο τέχνασμα με την υπερβολικά λεπτή δέσμη φωτός που μπορεί να εισέλθει μέσω μιας μικρής οπής και να μεγεθυνθεί και να προβληθεί σε γιγαντοοθόνη, ίσως αποτελέσει τη λύση για την πλήρη χαρτογράφηση του απολιθώματος. 

Η βασική ιδέα της δέσμης αυτής προέρχεται από την τεχνική που εφάρμοσε πρώτος ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ο οποίος έκανε τα πρώτα λεπτομερή σχέδια της «camera obscura» (κρυφής κάμερας) το 1485.


0 σχόλια :