Εντυπωσιακή έκρηξη γιγάντιου άστρου σε σούπερνόβα κατέγραψαν οι ερευνητές της NASA

Οι υπερκαινοφαινείς αστέρες, ή σούπερνοβα είναι θεαματικές εκρήξεις που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των άστρων και παράγουν εξαιρετικά φωτεινή ιονισμένη ύλη, η οποία σιγά σιγά θαμπώνει, μέχρι να «σβήσει» οριστικά.

Πρόσφατα ωστόσο οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν μία από τις πιο βίαιες εκρήξεις σούπερνοβα που έχουν παρατηρηθεί ποτέ.

Παρατηρώντας τον γαλαξία UGC 9379 που βρίσκεται περίπου 360.000.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, η ομάδα των ερευνητών, ανακάλυψε μια νέα πηγή έντονου μπλε φωτός χρησιμοποιώντας το ρομποτικό τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο Palomar.

Αυτή η εντυπωσιακή σουπερνόβα σηματοδότησε τον εκρηκτικό θάνατο ενός ογκώδους αστεριού σε αυτό το μακρινό γαλαξία. Μια λεπτομερής μελέτη του φάσματος (της κατανομής των χρωμάτων που συνθέτουν το φως από τη σουπερνόβα) χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «φασματοσκόπηση» αποκάλυψε την υπογραφή του ηλικιωμένου άστρου ακριβώς πριν από την έκρηξη του.

Η μελέτη αυτή επέτρεψε στους επιστήμονες να καθορίσουν τι στοιχεία περιλαμβάνονταν στην επιφάνεια του ετοιμοθάνατου αστεριού λίγο πριν εκραγεί ως σουπερνόβα, γεγονός που παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς τα τεράστια αστέρια εξελίσσονται ακριβώς πριν από το θάνατό τους, και διευκολύνει τον προσδιορισμό της προέλευσης στοιχείων ζωτικής σημασίας, όπως ο άνθρακας, το άζωτο και το οξυγόνο.

Εντυπωσιακή έκρηξη γιγάντιου άστρου σε σούπερνόβα κατέγραψαν οι ερευνητές της NASA

0 σχόλια :