Η αυτοκρατορία των Αζτέκων

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 Ετικέτες




Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα είναι εξοικειωμένοι με την αυτοκρατορία των Αζτέκων. Αλλά μπορεί να σας εκπλήξει ότι υπάρχει μεγάλη διαφωνία για το τι είδος "αυτοκρατορίας" πραγματικά ήταν. Η ιστορία της αυτοκρατορίας των Αζτέκων μπορεί να σας εκπλήξει.


Φυσικά, ακόμα και ο όρος Αζτέκοι είναι λίγο παραπλανητικός. Είναι ένα όνομα που χρησιμοποιείται για μια ομάδα λαών στο Κεντρικό Μεξικό, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων που να ήταν "Αζτέκοι". Οι άνθρωποι Mexica ήταν στην καρδιά της αυτοκρατορίας, αλλά υπήρχαν πολλές άλλες κουλτούρες που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό που οι Ισπανοί ανακάλυψαν.

The Aztec empire's territory  

Τι είδους αυτοκρατορία; 

Αν χρησιμοποιούμε τον όρο αυτοκρατορία, πρέπει να γνωρίζουμε τι εννοούμε με αυτό. Υπήρχαν πολλές αυτοκρατορίες στην ιστορία, και κυβέρνησαν τους ανθρώπους με πολύ διαφορετικούς τρόπους.

Θα ήταν χρήσιμο να πάμε πίσω και να δούμε πώς ακριβώς ξεκίνησε ο πολιτισμός ... 

Η ιστορία της αυτοκρατορίας των Αζτέκων

Πολλά χρόνια μετά από όταν οι άνθρωποι των Mexica έχτισαν τη πρώτη περήφανη πόλη τους, Tenochtitlan (Τενοτστιτλάν) (αργότερα για να γίνει η Πόλη του Μεξικού), σχημάτισαν μια συμμαχία με άλλες δύο πόλεις - τη Texcoco (Tetzcoco) και τη Tlacopan. Αυτή η Τριπλή Συμμαχία κυριάρχησε στην κοιλάδα του Μεξικού μέχρι την ισπανική άφιξη. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου μια πόλη έγινε η πιο ισχυρή - το Tenochtitlan και θα γίνει η καρδιά του πολιτισμού των Αζτέκων. 

Ουσιαστικά, η ιστορία της αυτοκρατορίας των Αζτέκων είναι μια ιστορία πόλεων-κρατών. Καθώς η αυτοκρατορία επεκτάθηκε (η οποία στην πραγματικότητα άρχισε γύρω από 1428μ.Χ.) κατέκτησε περισσότερες πόλεις. Ορισμένες πόλεις αντιστάθηκαν. Άλλες κατακτήθηκαν και άρχισαν να αποτίουν φόρο τιμής. 

Πώς η αυτοκρατορία κυβέρνησε

Η πόλη της Tenochtitlan ήταν η στρατιωτική δύναμη, η οποία πρωτοστάτησε στην κατάκτηση νέων εδαφών. Αλλά ο αυτοκράτορας των Αζτέκων δεν κυβέρνησε άμεσα σε κάθε πόλη-κράτος. Οι τοπικές κυβερνήσεις παρέμεναν στη θέση του, αλλά αναγκαζόταν να πληρώνουν διάφορες ποσότητες φόρου τιμής στην Τριπλή Συμμαχία (με το μεγαλύτερο μέρος του φόρου να πηγαίνει στο Tenochtitlan.

Για το λόγο αυτό, ο λόγιος Alexander J. Motyl αποκαλεί την αυτοκρατορία ως άτυπη ή ηγεμονική αυτοκρατορία.

Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι οι Αζτέκοι δεν κυβέρνησαν αναγκαστικά συνδεδεμένα εδάφη. Επειδή κατακτούσαν πόλεις, μερικές φορές είχαν εξουσία σε θύλακες σε μια περιοχή. 

Αλλά μη νομίζεται ότι ήταν μια αδύναμη αυτοκρατορία. Κυβερνούσε μέσω μιας τοπικής κυβέρνησης εξασφαλίζοντας ότι οι ντόπιοι θα κρατούσαν τους ανθρώπους ευτυχισμένους, και ότι θα υπήρχε σταθερότητα και συνοχή. Το σύστημα αυτό λειτούργησε πολύ καλά για τους λαούς της αυτοκρατορίας. 

Στο αποκορύφωμά της 

Η αυτοκρατορία των Αζτέκων μπορούσε συνεχίσει  να αυξάνονταν αν δεν έφταναν οι Ευρωπαίοι το 1519. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν στο αποκορύφωμά της, φθάνοντας από τον Ειρηνικό στον Κόλπο του Μεξικού, και από το Κεντρικό Μεξικό ως τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα. Δείτε τον χάρτη της αυτοκρατορίας των Αζτέκων για μια οπτική ιδέα


Aztec Empire circa 1519 

πηγη aztec-history.com 

 

0 σχόλια :