10 μυστηριώδη γεωγλυφικά σε όλο τον κόσμο

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 Ετικέτες ,


Σε όλο τον κόσμο, αρχαίοι πολιτισμοί έχουν κατασκευάσει μυστηριώδη γεωγλυφικά - μεγάλα μοτίβα χαραγμένα στο τοπίο - τα οποία συχνά μπορεί να γίνουν ορατά μόνο από τον αέρα. Επειδή δημιουργήθηκαν σε μια εποχή πριν τα αεροπορικά ταξίδια γίνουν δυνατά, η ύπαρξή τους έχει οδηγήσει σε εικασίες σχετικά με την προέλευσή τους. Ποιο ήταν το κοινό στο οποίο απευθύνονταν αυτά τα γεωγλυφικά ; Ποιος ο κατασκευαστής τους; Ποιος ήταν ο σκοπός τους;

Εδώ είναι η λίστα των 10 από τα μεγαλύτερα, πιο μυστηριώδη που μπορούν να γίνουν ορατά μόνο από τον αέρα.


1. Οι γραμμές της Νάζκα 



Ίσως τα πιο διάσημα από τα γεωγλυφικα , οι γραμμές της Νάζκα βρίσκονται στην έρημο Νάζκα στο νότιο Περού και έχουν κηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι μελετητές πιστεύουν ότι δημιουργήθηκαν κάποια στιγμή μεταξύ 200 π.Χ. και 500 μ.Χ.

Αποτελούνται από εκατοντάδες σχήματα, πολλά από τα οποία απεικονίζουν ζώα όπως κολίβρια (εικονίζεται εδώ), καρχαρίες, πιθήκους, αράχνες, όρκες, σαύρες ακόμη και έναν υποτιθέμενο "αστροναύτη".

Ο σκοπός και το νόημα των γραμμών της Ναζκα παραμένει ένα μυστήριο, αν και έχουν  προταθεί μια σειρά από θεωρίες . Κάποιοι υποθέτουν ότι επιδίωκαν να τα βλέπουν οι θεοί του ουρανού του πολιτισμού Nazca. Άλλοι έχουν προτείνει ότι μπορεί να έχουν αστρονομικό σκοπό. Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που προτείνουν ότι κατασκευάστηκαν για να επικοινωνούν με τους εξωγήινους επισκέπτες. 


2. Άνθρωπος του Marree


 
Αυτό το εντυπωσιακό γεωγλυφικό βρέθηκε στο αυστραλιανό εσωτερικό και απεικονίζει ένα ιθαγενή κυνηγό πτηνών ή ένα μικρό καγκουρό με ένα ραβδί ρίψης. Ο άνθρωπος του Marree είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γεωγλυφικό στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε μόλις το 1998, οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δημιουργήθηκε στη σύγχρονη εποχή. Παρ 'όλα αυτά, η καταγωγή, το νόημα και ο σκοπός του παραμένει μυστήριο.

Κατά τη στιγμή της ανακάλυψής του, υπήρχε μόνο ένα κομμάτι που εισέρχονται και ένα που εξέρχονταν από τον χώρο, και δεν βρέθηκαν  ίχνη ή σημάδια από ελαστικά αυτοκινήτων. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη δημιουργία του ανθρώπου του Marree .


3. Έργα των Old Men 



Πρόσφατες αεροφωτογραφήσεις αποκάλυψαν εκτεταμένα γεωγλυφικά διάσπαρτα σε όλη τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και την Ιορδανία που απεικονίζουν μεταξύ άλλων μοτίβων μια σειρά από "τροχούς". Τα βάφτισαν "Έργα των Old Men", τα σχέδια θεωρούνται από μερικούς να είναι αρκετών χιλιάδων χρόνων, γεγονός που θα τα κάνουν πολύ παλιότερα από τις πιο διάσημες γραμμές Nazca. 

Δεν υπάρχει συμφωνία σε δύο βασικά ερωτήματα: Πότε δημιουργήθηκαν; Και γιατί; 


4.  Το άσπρο άλογο του Uffington 



Αυτό το άκρως στυλιζαρισμένο προϊστορικό σχήμα λόφου, που ονομάστηκε το άσπρο άλογο του Uffington, είναι στην κομητεία του Oxfordshire στην Αγγλία. Οι μελετητές προτείνουν ότι το γεωγλυφικό, το οποίο σχηματίζεται από βαθιά χαντάκια γεμάτο με θρυμματισμένη άσπρη κιμωλία, πιθανότατα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού μεταξύ 1200 π.Χ. και 800 π.Χ.

Αν και πιστεύεται ευρέως ότι απεικονίζει ένα άλογο, υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι περισσότερο μοιάζει με κάποιου είδους μεγάλης γάτας , το οποίο είναι πράγματι μυστήριο , καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες γάτες στη Μεγάλη Βρετανία.


5. Το κηροπήγιο του Παράκας




Αυτό το εκπληκτικό  γεωγλυφικό βρίσκεται στα βόρεια της χερσονήσου Παράκας στο Pisco Bay στο Περού, και πιστεύεται ότι χρονολογείται γύρω στο 200 π.Χ. Ο σκοπός και το νόημα του είναι άγνωστα, αν και οι θεωρίες αφθονούν.

Ο τοπικός μύθος λέει ότι αντιπροσωπεύει έναν αλεξικέραυνο ή μπαστούνι του θεού Viracocha, που λατρευόταν σε όλη τη Νότια Αμερική. Όμως, άλλοι έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί ως ένα σημάδι για τους ναυτικούς, ή ακόμη και ως μια συμβολική αναπαράσταση του παραισθησιογόνου φυτό που ονομάζεται χόρτο Jimson. 


6. Blythe Intaglios 




Αυτά τα ανθρωπόμορφα γεωγλυφικά βρέθηκαν  κοντά στο Blythe της Καλιφόρνια, στην έρημο του Κολοράντο, κατά μήκος του ποταμού Κολοράντο. Δημιουργήθηκαν απλά με το ξύσιμο των σκούρων στρωμάτων των πετρωμάτων για να αποκαλυφθούν οι ανοιχτόχρωμοι βράχοι από κάτω, οι φιγούρες διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, χάρη στην ξηρότητα της περιοχής.

Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν αρχικά από τους Ινδιάνους  Mojave και Quechan γύρω στο 1000 μ.Χ., ανακαλύφθηκαν το 1932, όταν ένας πιλότος έτυχε να κοιτάξει κάτω και να τα παρατηρήσει.


7. Γεωγλυφικά του Αμαζονίου



Το 1970, η αποψίλωση των δασών αποκάλυψε ένα πολύπλοκο δίκτυο μυστηριωδών αρχαίων γεωγλυφικών στη λεκάνη του Αμαζονίου, που δημιουργήθηκαν πιθανότατα από ένα χαμένο προ-Κολομβιανό πολιτισμό.

Αν αυτό είναι αλήθεια, θα μπορούσε να ξαναγραφτεί από την αρχή το βιβλίο για τους αρχαίους πολιτισμούς και την πυκνότητά τους στην προϊστορική Νότια Αμερική. 


8. Ο γίγαντας του Cerne Abbas 




Σε αντίθεση με πολλά άλλα  γεωγλυφικά που αναφέρονται στον κατάλογο αυτό, ο γίγαντας του Cerne Abbas, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Cerne Abbas στο Dorset της Αγγλίας, δεν είναι πιθανά προϊστορικό δημιουργία. Η παλαιότερη αναφορά της ύπαρξής του εμφανίζεται τον 17ο αιώνα. Ακόμα κι έτσι, η δημιουργία και η σημασία του καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου.


Η φιγούρα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την  απεικόνιση ενός  γιγαντιαίου άνδρα σε στύση. Έχει αποκαλεστεί "ο πιο διάσημος φαλλός της Βρετανίας," και έχει γίνει ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.


9. Ρωσικά γεωγλυφικά




Αυτό το  μυστηριώδες γεωγλυφικό, που απεικονίζει ένα ελάφι ή μια άλκη, βρέθηκε στις πλαγιές των βουνών Zyuratkul στην περιοχή Τσελιάμπινσκ στη Ρωσία και θα μπορούσε να είναι το παλαιότερο γεωγλυφικό ακόμη που ανακαλύφθηκε. Τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν μαζί με το γεωγλυφικό χρονολογούνται από τη Νεολιθική ή Χαλκολιθική περίοδο μεταξύ του 4000 και 2000 π.Χ. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι δημιουργήθηκε από έναν αρχαίο "μεγαλιθικό πολιτισμό».


10.Ο γίγαντας της Atacama  




Με ύψος 119 μέτρα (390 πόδια), ο γίγαντας της Atacama   είναι η μεγαλύτερη προϊστορική ανθρωπόμορφο φιγούρα του κόσμου. Βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα, στη Χιλή, πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει μια ντόπια θεότητα και δημιουργήθηκε μεταξύ του 1000. και 1400 μ.Χ. Το σχέδιο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών θεωριών για τη σημασία του που συμπεριλαμβανομένων εικασιών για επισκέψεις από εξωγήινους.

πηγη mnn.com 

 

0 σχόλια :