Ανησυχία επιστημόνων για την υψηλή θερμοκρασία στην Αυστραλία

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 Ετικέτες

Ανησυχία επιστημόνων για την υψηλή θερμοκρασία στην Αυστραλία 

Η θερμοκρασία του κλίματος στην Αυστραλία έχει αυξηθεί κατά σχεδόν έναν βαθμό Κελσίου τον τελευταίο αιώνα, με τα επτά από τα 10 θερμότερα έτη να καταγράφονται από το 1998 και μετά, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.


«Ο πλανήτης αισθάνεται την Αυστραλία να περνά πιο θερμές εποχές με υπερβολική ζέστη και προφανώς λιγότερες δροσερές ημέρες », αναφέρει κοινή διετής έκθεση του κυβερνητικού οργανισμού CSIRO και της υπηρεσίας Μετεωρολογίας της χώρας. «Κατά τα τελευταία 15 χρόνια , η συχνότητα των πολύ ζεστών μηνών έχει πενταπλασιαστεί και αντιστοίχως η συχνότητα των πολύ δροσερών μηνών έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα την περίοδο 1951-1980» αναφέρεται στην έκθεση. 

Οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις είχαν αυξηθεί ελαφρώς από το 1900, με περισσότερη βροχή να πέφτει στα βόρειο-δυτικά και να είναι ελαφρά μειωμένη στα νότιο-δυτικά. Το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα οι βροχοπτώσεις ως επί το πλείστον ήταν κάτω του μέσου όρου στα νότια-ανατολικά από το 1990.

Η έκθεση ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα σχετικά με τις αλλαγές στην συχνότητα και την ένταση των τροπικών κυκλώνων αλλά καταγράφει ότι η αντιπυρική σεζόν έχει σαφώς επιμηκυνθεί. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα ακραία φαινόμενα με τις πυρκαγιές σημειώνονται στο νότιο -ανατολικό άκρο της χώρας όπου ζουν οι περισσότεροι Αυστραλοί.

πηγη  zougla.gr

0 σχόλια :