Ήδη πάνω από τα 400 ppm για φέτος οι συγκεντρώσεις CO2

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Ετικέτες


Πέρυσι, στα μέσα Μαΐου, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ξεπέρασαν και επίσημα για πρώτη φορά στην ιστορία το ψυχολογικό όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm). Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι φέτος το όριο ξεπεράστηκε ήδη - δύο μήνες νωρίτερα σε σχέση με το 2013 - και οι ίδιοι αναμένουν ότι σύντομα οι συγκεντρώσεις θα καταρρίψουν ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ.

«Ήδη βλέπουμε τιμές μεγαλύτερες των 400 ppm. Πιθανότατα θα παραμείνουν στα επίπεδα αυτά για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο», αναφέρει στο blog του ο διευθυντής του προγράμματος μετρήσεων διοξειδίου του άνθρακα στο αμερικανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps Ραλφ Κίλινγκ. «Είναι θέμα χρόνου μέχρι να παραμείνουν για πάντα πάνω από τα 400 ppm.»

Οι ερευνητές του Scripps καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία για το CO2 εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, από το παρατηρητήριο της Μάουνα Λόα στη Χαβάη. Το Μάιο του 2012, σταθμοί που βρίσκονται σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη είχαν καταγράψει συγκεντρώσεις άνω των 400 ppm, όμως στη Μάουνα Λόα ο μηνιαίος μέσος όρος ήταν χαμηλότερος.

Το θεωρούμενο από πολλούς επιστήμονες ως ανώτατο «ασφαλές» όριο των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα ήταν τα 350 μέρη ανά εκατομμύριο. Τα επίπεδα αυτά, ωστόσο, ξεπεράστηκαν πριν από αρκετά χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 1958, όταν άρχισαν οι μετρήσεις, ήταν ήδη στα 313 ppm και έκτοτε ανεβαίνουν διαρκώς με την καύση όλο και περισσότερων ορυκτών καυσίμων.

Οι συγκεντρώσεις μεταβάλλονται ανάλογα με την εποχή, κορυφώνονται το Μάιο και πέφτουν ελαφρώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παρότι η υπέρβαση του ορίου των 400 ppm θεωρείται περισσότερο συμβολική, με κάθε νέο ρεκόρ – που σηματοδοτεί αύξηση της ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - απομακρύνεται όλο και περισσότερο η επίτευξη του στόχου για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου.

0 σχόλια :