Αναγνωρίστηκε η "πηγή" των βράχων του Στόουνχεντζ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 Ετικέτες , ,




Οι επιστήμονες έχουν βρει την ακριβή πηγή των μικρότερων μπλε πετρών του Stonehenge, όπως δείχνει νέα έρευνα.

Η σύνθεση των λίθων αποκάλυψε ότι προέρχονται από κοντινή επιφανειακή προεξοχή, που βρίσκεται περίπου 1,8 μίλια (3 χιλιόμετρα) μακριά από το χώρο που είχε προταθεί αρχικά ως πηγή αυτών των βράχων πριν από σχεδόν έναν αιώνα. Η ανακάλυψη της προέλευσης του βράχου, με τη σειρά του, θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχαιολόγους μία ημέρα να ξεκλειδώσουν το μυστήριο για το πώς οι πέτρες έφτασαν στο Stonehenge.


Η έρευνα  "εντοπίζει τις ακριβείς πηγές των πετρών, οι οποίες υπογραμμίζουν περιοχές όπου οι αρχαιολόγοι μπορούν να αναζητήσουν  αποδείξεις της επεξεργασίας τους», δήλωσε ο γεωλόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης Richard Bevins του Εθνικού Μουσείου της Ουαλίας.

Μυστηριώδεις μεγαλιθικά μνημεία 

Το Wiltshire της Αγγλίας, φιλοξενεί ενδείξεις κατοίκησης στην αρχαιότητα, με ίχνη από πασσάλους πεύκου που δημιουργήθηκαν περίπου πριν από 10.500 χρόνια . Οι πρώτοι μεγάλιθοι στο Στόουνχεντζ ανεγέρθηκαν πριν από 5.000 χρόνια, και οι εδώ και πολύ καιρό χαμένοι πολιτισμοί συνέχισαν να προσθέτουν στο μνημείο για μια χιλιετία. Η δημιουργία αποτελείται από συμπαγή, 30 τόνων  πέτρες Sarsen, καθώς και μικρότερες μπλε πέτρες, που ονομάστηκαν έτσι για την απόχρωση τους όταν είναι υγρές  ή τεμαχισμένες. 

Ο λόγος ύπαρξης του Stonhenge είναι μυστήριο εδώ και καιρό, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν ένα σύμβολο ενότητας, ένα μνημείο σε ιερό έδαφος κυνηγιού ή η πηγή μιας δυνατής ψευδαίσθησης.
Αλλά για δεκαετίες, οι ερευνητές τουλάχιστον συμφωνούσαν σε  μερικά πράγματα. Το 1923, ο γεωλόγος Herbert H. Thomas εντόπισε την πηγή του ενός τύπου λίθων, που είναι γνωστοί ως μπλε πέτρες δολερίτη, σε μια βραχώδη επιφανειακή προεξοχή γνωστή ως Carn Meini σε ύψωμα στο Preseli Hills της δυτικής Ουαλίας. Πείστηκε ότι και οι άλλες μπλε πέτρες (προερχόμενες από άλλους τύπους πυριγενών ή μαγματικών βράχων) ήρθαν από τη γειτονική τοποθεσία της Carn Alw. Αυτό, με τη σειρά του, επιβεβαίωσε έμμεσα τη θεωρία ότι οι οικοδόμοι του Stonehenge μετέφεραν τις πέτρες νότια  προς τα κάτω στο Κανάλι του Μπρίστολ και στη συνέχεια πλέοντας από τη θάλασσα στην περιοχή της κατασκευής.

Διαφορετικές αφετηρίες;

Αλλά πριν από λίγα χρόνια, ο Bevins και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον μερικές από τις μπλε πέτρες προέρχονταν από μια ελαφρώς διαφορετική περιοχή του τοπίου, χαμηλότερου  υψομέτρου, ονομαζόμενο Craig Rhos y felin. Αν αυτό αληθεύει, αυτό σημαίνει ότι οι οικοδόμοι θα έπρεπε να ανηφόρίζουν τις πέτρες πάνω στη κορυφή των λόφων και στη συνέχεια να τις κατηφορίσουν πάλι  πριν πλεύσουν με τις σχεδίες για τη θάλασσα.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως οι παγετώνες μετέφεραν τις  μπλε πέτρες στην ευρύτερη περιοχή του Stonehenge κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων. 

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν για την προέλευση των μπλε πετρών δολερίτη που ταυτοποίησε ο Thomas, και πήραν μια δεύτερη γνώμη για την σύνθεση μεταλλικών στοιχείων των βράχων. Σε γενικές γραμμές, όταν ο βράχος διαμορφώνεται από λιωμένο μάγμα, μερικά μέταλλα γνωστά ως ασυμβίβαστα στοιχεία παραμένουν έξω από το μάγμα κρυσταλλοποίησης στο υπολειμματικό μάγμα, ενώ άλλοι ενσωματώνονται μέσα στο μάγμα κρυσταλλοποίησης. Προηγούμενες εργασίες εντόπισαν την προέλευση των βράχων χρησιμοποιώντας την παρουσία λίγων μόνο ασυμβίβαστων στοιχείων, όπως είπε ο Bevins. 

Στη νέα μελέτη, η ομάδα εξέτασε μέταλλα, όπως χρώμιο, νικέλιο, οξείδιο του μαγνησίου και οξείδιο του σιδήρου, τα οποία αποτελούν μέρος των κρυσταλλικών δομών που σχηματίστηκαν στο αρχικό μάγμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 55 τοις εκατό των μπλε πετρών δολερίτη προήλθε από μια θέση, που είναι γνωστή ως Carn Goedog, που είναι βορειότερα από τη θέση που ο Thomas είχε προτείνει το 1923, και περίπου 140 μίλια (225 χιλιόμετρα) μακριά από το Στόουνχεντζ. 

locations where stonehenge bluestones may have come from
Potential and newly proposed sources of the bluestones found at Stonehenge
Credit: Richard Bevins

Αυτό, με τη σειρά του, όπως είπε ο Bevins ζωντανά στο Science, έκανε τη θεωρία της σχεδίας για τη μεταφοράς απίθανη. 
 
Το μυστήριο της μεταφοράς 

Τα νέα ευρήματα εγείρουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις για το πώς οι βράχοι θα μπορούσαν να έχουν φτάσει στο Στόουνχεντζ. 

Ο εντοπισμός της ακριβής τοποθεσία προελεύσεως των λίθων θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχαιολόγους που ψάχνουν για ενδείξεις ενός αρχαίου ανθρώπινου χειροτεχνήματος κοντά στην περιοχή, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να ρίξει φως σχετικά με τη μέθοδο μεταφοράς. 

"Για παράδειγμα, αν θα μπορούσαμε να καθορίσουμε με βεβαιότητα ότι οι πέτρες είχαν κατεργαστεί από τον άνθρωπο στους νεολιθικούς χρόνους, τότε η θεωρία μεταφοράς με τους παγετώνες θα καταρριφθεί", όπως δήλωσε ο Bevins. 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Journal of Archaeological Science. 

πηγη livescience.com 

0 σχόλια :