Βρέθηκε ο μεγαλύτερος αρχαίος ογκόλιθος όλων των εποχών

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 Ετικέτες ,

Βρέθηκε ο μεγαλύτερος αρχαίος ογκόλιθος όλων των εποχών

Ο μεγαλύτερος ογκόλιθος που έχει ποτέ σκαλιστεί από ανθρώπινα χέρια βρέθηκε από Γερμανούς αρχαιολόγους. Η εν λόγω πέτρα, η οποία χρονολογείται σε πάνω από 2.000 χρόνια, βρέθηκε στη πόλη  Μπάαλμπεκ του Λιβάνου. 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πιθανολογείται ότι έχει σκαλιστεί από Ρωμαίους στην εν λόγω πόλη η οποία κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο ήταν γνωστή ως Ηλιούπολις. 

Για τη κατασκευή του τείχους της πόλης, οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν μεγάλους ογκόλιθους, βάρους 400 τόνων, ύστερα πάνω σε αυτούς τους ογκόλιθους τοποθετήθηκαν 3 άλλοι μονόλιθοι άνω των 750 τόνων έκαστος, σχηματίζοντας το «τρίλιθον», ένα επιβλητικό κατασκεύασμα. 

Όπως αναφέρει το Discovery news, ο ογκόλιθος βρέθηκε δίπλα από το σημείο όπου είχε βρεθεί "η πέτρα της εγκύου", μια άλλη μεγάλη πέτρα 1.000 τόνων. Ο νέος αυτός ογκόλιθος που ήρθε στο φως, έχει μήκος 64 πόδια, πλάτος 19,6 μέτρα και ύψος 18 μέτρα, ενώ ζυγίζει 1.650 τόνους. 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για τον μεγαλύτερο ογκόλιθο της αρχαιότητας, ενώ θεωρούν πως εγκαταλείφθηκε γιατί δυσκολεύτηκαν να τον μεταφέρουν. "Πιθανόν να κόπηκε κατά τη μεταφορά", αναφέρουν. 

Ο ογκόλιθος είναι ακόμα εν μέρει θαμμένος ενώ οι αρχαιολόγοι ελπίζουν πως θα καταλάβουν τις αρχαίες μεθόδους εξόρυξης.

0 σχόλια :