Τάφοι σωστές τουριστικές παγίδες!

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 Ετικέτες

Τάφοι σωστές τουριστικές παγίδες!

Όσα εκτυλίσσονται σε ένα κοιμητήριο και η λέξη «δημοφιλής» δεν πάνε συνήθως χέρι-χέρι, εκτός φυσικά κι αν μιλάμε για τάφους που μετατρέπονται σε εξέχουσες ατραξιόν! 

Σκληροπυρηνικοί οπαδοί έχουν μεταμορφώσει έτσι τα ταφικά μνημεία των ινδαλμάτων τους σε πολυεπισκέψιμα μέρη που δεν να ζηλέψουν σε τίποτα τα γνωστότερα αξιοθέατα του πλανήτη μας.  

Τι κι αν ο σταρ έφυγε από τη ζωή; Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι σταμάτησε να ασκεί τη μαγεία του στο κοινό, καθώς και από τον άλλο κόσμο η λάμψη του αστέρα συνεχίζει να μαγνητίζει τους πιστούς ακολούθους του.  

Κι έτσι έχουμε μνήματα που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο, κάνοντας τη γυροβολιά στο τοπικό κοιμητήριο απαραίτητη.

Όσκαρ Ουάιλντ

   Όσκαρ Ουάιλντ 

Στο παρισινό κοιμητήριο των διασημοτήτων, το φοβερό και τρομερό Pere Lachaise με τις οργανωμένους τουριστικούς γύρους, ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα παραμένει ο τάφος του ιρλανδού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα. Τι κι αν πέρασαν ήδη 100 χρόνια από τον θάνατό του; Ο ποιητής μαγνητίζει το κοινό, εν μέρει και λόγω του γεγονότος ότι 50 χρόνια μετά τον θάνατό του η σορός του πολυαγαπημένου του συντρόφου Robert Ross ενταφιάστηκε στον ίδιο τάφο, για να περάσουν μαζί τη μεταθανάτια ζωή. Κι έτσι τα φιλάκια είναι πια υποχρεωτικά πάνω στο μνήμα που φιλοτέχνησε ο διάσημος αμερικανός γλύπτης Jacob Epstein.

Μπρους Λι

 Μπρους Λι 

Ο γκουρού των πολεμικών τεχνών, 40 χρόνια μετά τον θάνατό του, παραμένει ένας από τους κορυφαίους δασκάλους του κουνγκ φου, γι’ αυτό και είναι μεγάλη τιμή για κάθε καρατέκα να αποτίσει φόρο τιμής στον τάφο του. Κι έτσι δεν τον αφήνουν σε ησυχία! Χιλιάδες φίλοι του Μπρους Λι συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο κοιμητήριο Lakeview Cemetery του Σιάτλ για να πουν το ύστατο χαίρε, μεταξύ των οποίων και οι τρεις Μογγόλοι που έκαναν ένα οδοιπορικό 5.000 χιλιομέτρων με τα πόδια για να τον επισκεφτούν στην 53η επέτειο από τη γέννησή του! Και ναι, χρειάστηκαν 7 μήνες και 5 ζευγάρια παπούτσια ο καθένας.

Μαρκ Τουέιν

 Μαρκ Τουέιν 

Ο Samuel L. Clemens, σαφώς περισσότερο γνωστός με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο, είναι το βαρύ πυροβολικό του νεκροταφείου Woodlawn Cemetery στην Elmira της Νέας Υόρκης, με πάμπολλες πινακίδες να κατευθύνουν αποτελεσματικά την κίνηση προς την τελευταία κατοικία του Μαρκ Τουέιν! Ο οικογενειακός τάφος του συγγραφέα βλέπει 2.000-3.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, 175 και πλέον χρόνια μετά τη γέννησή του.

Φρανκ Σινάτρα

  Φρανκ Σινάτρα 

Άλλος ένας τάφος που μόνο εισιτήρια που δεν κόβει είναι η τελευταία κατοικία του Σινάτρα. Παραμένει το καμάρι του Χομπόκεν του Νιου Τζέρσεϊ, παρά το γεγονός ότι όταν μετακόμισε δυτικά συνήθιζε να αποκαλεί τη γενέτειρά του «υπόνομο»! Ο Σινάτρα την έκανε λοιπόν για το φημισμένο Palm Springs της Καλιφόρνια, όπου και πέθανε τελικά, ενταφιαζόμενος στο Desert Memorial Park με ένα μπουκάλι Jack Daniels κι ένα πακέτο τσιγάρα Camel. Και βέβαια ο δημοφιλής στίχος του «The best is yet to come» έχει χαραχτεί πάνω στο μνήμα του, που το κάνει προφανώς ακαταμάχητο για χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα

 Πριγκίπισσα Νταϊάνα 

Η διαβόητη άλλοτε πριγκίπισσα της Αγγλίας ενταφιάστηκε στο οικογενειακό κτήμα των Spencer στο Althorp του Βόρειου Χάμσαϊρ το 1997. Η τελευταία της κατοικία είναι στο νησάκι Round Oval, το οποίο κατοικείται από 4 μαύρους κύκνους, στο μέσο της οικογενειακής έκτασης. Μια φορά κάθε χρόνο, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, η οικογένεια επιτρέπει στους χιλιάδες φίλους της να προσεγγίσουν το μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν της μέσα στο κτήμα, αν και όχι στον πραγματικό της τάφο στο νησάκι. Ο δρόμος που οδηγεί στο νησάκι είναι διακοσμημένος με 36 σημύδες, μία για κάθε χρόνο της ζωής της. Παρά τις απαγορεύσεις και τη συνεχή επιτήρηση των επισκεπτών τη μία αυτή μέρα τον χρόνο, αυτό δεν αποθαρρύνει τους φίλους της να μαζεύονται κατά ορδές στην ιδιοκτησία των Spencer.

Μέριλιν Μονρόε

 Μέριλιν Μονρόε 

Όταν έφυγε από τον κόσμο η ξανθιά σεξοβόμβα το 1962, η Αμερική βυθίστηκε στο πένθος. Οι κρύπτες δίπλα στον δικό της τάφο στο Κοιμητήριο του Λος Άντζελες πωλούνται πλέον έναντι εκατομμυρίων, καθώς πολλοί είναι φαίνεται αυτοί που θέλουν να περάσουν την αιωνιότητα δίπλα στο απόλυτο sex symbol, παρά τα 47 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τον θάνατό της. Όσο για την προνομιακή θέση δίπλα της, αυτή θρυλείται ότι την έχει καπαρώσει ο Χιου Χέφνερ ήδη από χρόνια. Ο τάφος της Μονρόε στο Corridor of Memories του Westwood Memorial Park βλέπει μια σειρά ακόμα από διασημότητες των ΗΠΑ, όπως ο Ντιν Μάρτιν και ο Τρούμαν Καπότε. Κάτι που αποτελεί τρελή τουριστική παγίδα, με πραγματικά χιλιάδες επισκέπτες να συνωστίζονται εκεί κάθε χρόνο.

Τζιμ Μόρισον

 Τζιμ Μόρισον 

Άλλο ένα θρυλικό πια αξιοθέατο του παρισινού νεκροταφείου Pere Lachaise (το οποίο μάλιστα ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Βοναπάρτη το 1804) είναι ο τάφος του ροκ σταρ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη γαλλική πρωτεύουσα στις 3 Ιουλίου 1971. Παρά το γεγονός ότι το κοιμητήριο είναι γεμάτο από μεγάλες ευρωπαϊκές προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων, ο αμερικανός ροκάς κλέβει όλη τη δόξα ως ο δημοφιλέστερος τάφος του διασημότερου κοιμητηρίου! Ορδές τουριστών τον επισκέπτονται καθημερινά και αφήνουν το χνάρι τους στον τάφο, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους του νεκροταφείου να ασχολούνται συνεχώς με τα αυτοσχέδια αφιερώματα του κόσμου, αλλά και τα βελάκια που αφήνουν σε άλλους τάφους να δείχνουν προς τον τάφο του Μόρισον.

Έλβις Πρίσλεϊ

 Έλβις Πρίσλεϊ 

Όταν ο «βασιλιάς» έφυγε από τον κόσμο από υπερβολική δόση χαπιών τον Αύγουστο του 1977, ενταφιάστηκε σε ένα μαυσωλείο στο κοιμητήριο Forest Hills Cemetery του Μέμφις (Τενεσί), αναγκάστηκαν ωστόσο να μετακινήσουν λίγο αργότερα τη σορό του στην Graceland καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που αποπειράθηκαν να κλέψουν τα απομεινάρια του! Η επίσκεψη στον τάφο του Έλβις περιλαμβάνεται στο εισιτήριο που πληρώνεις για να μπεις στην Graceland και παρά το γεγονός ότι ο «βασιλιάς» εγκατέλειψε τα εγκόσμια εδώ και 4 σχεδόν δεκαετίες, κάπου 600.000 άνθρωποι τον επισκέπτονται κάθε χρόνο, συμβάλλοντας στην οικονομία του Μέμφις με 150 εκατ. δολάρια. Για όλους αυτούς, ο Έλβις ζει αιώνια.

Σέξπιρ

 Σέξπιρ 

Τα απομεινάρια του περίφημου θεατράνθρωπου κοσμούν τον πολυτιμότερο ίσως τάφο του κόσμου, αν μπορούμε να βάλουμε αυτή τη λέξη μπροστά από μνήμα! Τα έργα του Σέξπιρ παραμένουν τα πλέον πολυμεταφρασμένα του κόσμου (εκτός από τη Βίβλο φυσικά), την ίδια ώρα που όταν έφυγε από τον κόσμο το 1616 χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται έκτοτε τον τάφο του στο Stratford-upon-Avon του Warwickshire της Αγγλίας. Όσο για το επιτάφιο επίγραμμα που κοσμεί το μνήμα, θεωρείται ότι είναι δικό του πόνημα. Ο Σέξπιρ ενταφιάστηκε στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας όχι ως φόρος τιμής στο έργο του, αλλά επειδή πλήρωσε ο ίδιος για να έχει το προνόμιο.

Μάικλ Τζάκσον

 Μάικλ Τζάκσον 

Άλλος ένας «βασιλιάς», αυτή τη φορά της ποπ, είδε τον τάφο του να μαζεύει περισσότερο κόσμο και από τις συναυλίες του ακόμα. Κι αυτό γιατί εν μέρει για πολλά χρόνια το μνήμα του στο κοιμητήριο Forest Lawn του Hollywood Hills δεν ήταν επισκέψιμο, κάνοντας τα εκατομμύρια των οπαδών του να καρδιοχτυπούν, κάτι που έδωσε το κάτι παραπάνω στο «θρίλερ» της επισκεψιμότητάς του.

0 σχόλια :