Οι πάγοι της Αρκτικής αντιστέκονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 Ετικέτες

Οι πάγοι της Αρκτικής αντιστέκονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Τον φετινό Οκτώβριο ο όγκος του πάγου είναι 12% μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής είναι ανθεκτικότεροι από αυτό που πιστεύαμε όπως έδειξαν τα στοιχεία που συνέλεξε η ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή Cryosat.

Η αποστολή η οποία είναι αφιερωμένη στη διαστημική παρακολούθηση των γήινων πάγων εκτίμησε ότι διαμορφώθηκαν 7.500 κυβικά χιλιόμετρα θαλάσσιων πάγων τον Οκτώβριο όταν και ξεκινάει η δημιουργία του θαλάσσιου παγοκαλύμματος στην Αρκτική. 

Η πτώση σε σύγκριση με το 2013 όταν μετρήθηκαν 8.800 κυβικά χιλιόμετρα πάγου θεωρείται μικρή. 

Δύο ψυχρά καλοκαίρια στη σειρά επέτρεψαν στο παγοκάλυμμα να αυξηθεί και να διατηρήσει μέρος του όγκου του. 

Παρότι, ο όγκος των πάγων του Οκτωβρίου υπολείπεται σημαντικά των 20.000 κυβικών χιλιομέτρων που διαμορφώνονταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, δεν υπάρχουν ενδείξεις μιας άμεσης κατάρρευσης. 

“Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την πτωτική τάση των πάγων με τα δόντια ενός πριονιού. Χάνουμε όγκο αλλά στη συνέχεια ανακτούμε μέρος των απωλειών εάν η περίοδος της τήξης των πάγων σε ένα έτος είναι συντομότερη” αναφέρει η Ρέιτσελ Τίλινγκ από το βρετανικό κέντρο Πολικής Παρατήρησης και Μοντελοποίησης (CPOM) και το University College του Λονδίνου (UCL). 

Η βρετανίδα ερευνήτρια παρουσιάζει την εργασία της αυτή την εβδομάδα κατά την Φθινοπωρινή Συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής που λαμβάνει χώρα στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. 

Οι παρατηρήσεις του Cryosat, σύμφωνα με το econews, βασίζονται σε ένα εξελιγμένο σύστημα ραντάρ που επιτρέπει στους επιστήμονες να υπολογίζουν τον όγκο των θαλάσσιων πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό. 

Από το 2010 που εκτοξεύτηκε, ο δορυφόρος έστειλε στοιχεία που έδειχναν σταθερή μείωση των εαρινών πάγων στα τέλη του αρκτικού καλοκαιριού με την κορύφωση της πτώσης να καταγράφεται το 2011 και το 2012 με 5.300 κυβ.χλμ και 5.400 κυβ.χλμ αντίστοιχα. 

Αντιθέτως, τον φετινό Οκτώβριο ο όγκος του πάγου είναι 12% μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. 

Σημαντικότερος παράγοντας εξήγησης της τήξης των πάγων είναι η θερμοκρασία με τα υπόλοιπα μετεωρολογικά δεδομένα, όπως η ισχύς των ανέμων, να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. 

Αβέβαιο το μέλλον του Cryosat 

Τα επόμενα χρόνια, από το 2017 και μετά, ο δορυφόρος Cryosat μπορεί να σταματήσει να αποστέλλει τα πολύτιμα κλιματικά δεδομένα πέφτοντας θύμα και αυτός των δημοσιονομικών προβλημάτων που μαστίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Για να μπορέσει να ενταχθεί σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα, όπως το Copernicus με τους δορυφόρους Sentinel. 

Το πρόγραμμα Copernicus, που είναι το πρόγραμμα γεωσκόπησης της ΕΕ, θα εξασφαλίσει την τακτική παρατήρηση και παρακολούθηση των υποσυστημάτων της Γης, της ατμόσφαιρας, των ωκεανών και των ηπειρωτικών επιφανειών και θα παρέχει αξιόπιστες, επικυρωμένες και εγγυημένες πληροφορίες για την υποστήριξη ευρέος φάσματος εφαρμογών και αποφάσεων για το περιβάλλον και την ασφάλεια (MEMO/14/251). 

Η εκτόξευση του «Φρουρού 1A» (Sentinel 1A), του πρώτου δορυφόρου που προορίζεται αποκλειστικά για το πρόγραμμα Copernicus έγινε στις 3 Απριλίου 2014, από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Cryosat θα πρέπει να παράσχει λειτουργικές υπηρεσίες και όχι μόνο κλιματικά δεδομένα, όπως είναι για παράδειγμα οι ναυτικοί χάρτες πάγου, απαραίτητοι στη ναυσιπλοΐα. 

Άλλωστε, “τα επόμενα χρόνια στην Αρκτική αναμένεται να αναπτυχθούν επιχειρηματικές-εξορυκτικές δραστηριότητες αξίας 100 δισ. δολαρίων τις επόμενες δύο δεκαετίες” αναφέρει ο διευθυντής του CPOM, Καθηγητής Άντυ Σέπερντ από το Πανεπιστήμιο του Λιντς και το UCL.

0 σχόλια :