Ξεκινούν τα έργα για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 Ετικέτες ,

Ξεκινούν τα έργα για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) ανακοίνωσε την Πέμπτη, πως δόθηκε το πράσινο φως για να κατασκευαστεί το «Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (E-ELT), στην κορυφή του Σέρο Αμασόνες, στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, το οποίο θα έχει πάνω του μια επιφάνεια συλλογής φωτός διαμέτρου 39 μέτρων.

«Η απόφαση που ελήφθη από το συμβούλιο, υποδηλώνει πως πλέον μπορεί να κατασκευαστεί το τηλεσκόπιο και πως πλέον το σχέδιο χρηματοδοτείται και προχωρήσει βάσει σχεδίου» δήλωσε ο Τιμ ντε Ζέουβ, γενικός διευθυντής του ESO. 

Η κατασκευή του E-ELT πρωτίστως εγκρίθηκε το 2012, όμως στην περίπτωση που τα έργα θα κόστιζαν πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, το πράσινο φως θα μπορούσε να δοθεί μόνο στην περίπτωση που εξασφαλιζόταν η χρηματοδότηση τουλάχιστον του 90% των προσχεδιασμένων εξόδων. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό αποτέλεσαν τα δημόσια έργα που θα υποστηρίξουν το έργο όπως ο δρόμος που θα κατασκευαστεί μέχρι το Σέρο Αμασόνες. 

Το 90% της χρηματοδότησης καλύφθηκε από τον Οκτώβρη, όταν η Πολωνία συμφώνησε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αφού πρωτίστως χρειάστηκε ένας διαχωρισμός στον τρόπο διανομής των χρημάτων. Το αρχικό και απαραίτητο 90% θα δοθεί για την προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία το τηλεσκόπιο, ενώ το εναπομείναν 10% θα δοθεί για μικρότερης σημασίας εργασίες, όπως την κατασκευή του οπτικού συστήματος που ελαχιστοποιεί τη θαμπάδα που προκαλείται από την ατμόσφαιρα της Γης. 

Το πράσινο φως δόθηκε για την πρώτη φάση του έργου, ενώ τα συμβόλαια εργασιών θα μοιραστούν προς τα τέλη του 2015. Η δεύτερη φάση της κατασκευής θα εξεταστεί όταν γίνουν διαθέσιμα περισσότερα κονδύλια.

0 σχόλια :