Τα τείχη που χωρίζουν τον κόσμο (εικόνες)

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 Ετικέτες

Τα τείχη που χωρίζουν τον κόσμο

Την περασμένη Κυριακή περισσότεροι από 100.000 Γερμανοί συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την ενοποίηση της πρωτεύουσας τους μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου πριν από 25 χρόνια. Μπορεί κάποιος να υποθέτει ότι η Κύπρος είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές όπου ακόμη υψώνονται τείχη όμως η έρευνα της Elisabeth Vallet από το πανεπιστήμιο του Κεμπέκ την οποία δημοσιοποίησε η Washington Post, έδειξε ότι τα τείχη έχουν πολλαπλασιαστεί από την εποχή εκείνη. 


Κομβική ημερομηνία ήταν η 11η Σεπτεμβρίου, όπου αποδεικνύεται όντως άλλαξε τον κόσμο. Από τα 22 τείχη που είχαν υψωθεί έως τότε (16 ήταν όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου) πλέον υψώνονται 45 τείχη και φράχτες που χωρίζουν εθνότητες και κράτη.  

Στην συνέχεια ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα τείχη που υψώθηκαν η συνεχίζονται υψώνονται σε όλο τον πλανήτη. 

Ινδία και Πακιστάν  
 
Ινδία και Πακιστάν 

Η αντιπαλότητα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν – πυρηνικές δυνάμεις και οι δύο – κρατάει από το 1947 όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν την δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών. Από την εποχή εκείνη έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους γύρω από την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Το 2003, εν μέρει ως απάντηση στην απειλή των μαχητών που εισέρχονταν από το Πακιστάν, η Ινδία άρχισε να περιφράζει τα σύνορα της μετά από την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Γεωργία και Νότια Οσετία   
 
Γεωργία και Νότια Οσετία  

Ένα χρόνο πριν, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν να απλώνουν ένα συρματόπλεγμα μεταξύ της Γεωργίας και της Νότιας Οσετίας, μίας περιοχής που ήταν αναγνωρισμένη από την Ρωσία ως αυτόνομη περιοχή. Τον Αύγουστο του 2008 Γεωργία και Ρωσία συνεπλάκησαν για την περιοχή με τους Γεωργιανούς να υποχωρούν.

Λωρίδα της Γάζας και Ισραήλ  
   
Λωρίδα της Γάζας και Ισραήλ 

Το 40 μιλίων τείχος μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ δημιουργήθηκε από το κράτος των τελευταίων το 1994. Υπάρχουν ελάχιστα σημεία ελέγχου όπου οι πολίτες μπορούν να διέλθουν τα σύνορα.

ΗΠΑ και Μεξικό  
 
ΗΠΑ και Μεξικό 

Το 2006 ξεκίνησε η κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα που χωρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με το Μεξικό. Αιτία ήταν η διέλευση από το Μεξικό εγκληματικών στοιχείων που σχετίζονταν κυρίως με το εμπόριο ναρκωτικών καθώς και μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών.

Νότια και Βόρεια Κορέα  
   
Νότια και Βόρεια Κορέα 

Πριν από 60 χρόνια δημιουργήθηκε μία αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας. Η αποστρατικοποιημένη ζώνη στην οποία έχει τοποθετηθεί φράχτης με αγκαθωτό σύρμα φτάνει τα 248 χιλιόμετρα. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί Βορειοκορεάτες έχουν χάσει την ζωή του στην προσπάθεια διέλευσης των συνόρων.

Ινδία και Μπαγκλαντές   
   
Ινδία και Μπαγκλαντές  

Μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές έχει υψωθεί με απόφαση κοινοβουλίου της πρώτης συρματόπλεγμα που ξεπερνάει τα 5.000 χιλιόμετρα. Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε το 1986 σε μία προσπάθεια αποτροπής μεταναστών να περάσουν στην Ινδία. Σύμφωνα με τον Guardian περισσότεροι από 700 πολίτες του Μπαγκλαντές έχασαν την ζωή της στην προσπάθεια να περάσουν τον φράχτη.

Ισπανία και Μαρόκο  
 
Ισπανία και Μαρόκο 

Στο Μαρόκο, ο ισπανικός θύλακας της Μελίλα, είναι ο “εύκολος” στόχος που πολιορκείται σταθερά από εξαθλιωμένους Αφρικανούς που διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο. Παρά τον υψηλό συρματόπλεγμα που έχει υψωθεί μετανάστες καταφέρνουν να περάσουν για να καταλήξουν στα κέντρα μεταναστών.

Βόρεια Ιρλανδία 
 
Βόρεια Ιρλανδία

Ακόμη και σήμερα στο Μπέλφαστ τα “τείχη της ειρήνης” χωρίζουν την καθολική από την προτεσταντική κοινότητα. Μεταξύ των δύο κοινοτήτων συνεχίζουν να υπάρχουν 99 διαχωριστικά μόνο στο Μπέλφαστ ενώ ένας μεγάλος αριθμός υπάρχει και στην πόλη του Ντέρι.

Βαγδάτη
 
Βαγδάτη 

Από το 2007 οι αμερικανικές δυνάμεις για μειώσουν τις εμφύλιες εχθροπραξίες μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών. Παρόλο που το Τείχος είχε προσωρινό χαρακτήρα παραμένει υψωμένο ακόμη και σήμερα.

Τα τείχη που χωρίζουν τον κόσμο  
 
Άλλα αξιοσημείωτα τείχη και φράχτες που χωρίζουν τον κόσμο είναι μεταξύ Μαρόκου και Δυτικής Σαχάρας, Ισραήλ και Δυτικής Όχθης, Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας, Μποτσουάνα και Ζιμπάμπουε, Μαλαισίας και Ταϊλάνδης, Σαουδικής Αραβίας στα σύνορα της με Ιρακ και Υεμένη, και Ιράκ στα σύνορα της με Ιραν και Κουβέιτ.

0 σχόλια :