Ποια σπάνια μέταλλα της γης τείνουν προς εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 Ετικέτες

Ποια σπάνια μέταλλα της γης τείνουν προς εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια

Θα έπρεπε να ανησυχούμε για την εξάντληση των φυσικών πόρων; Από όλους τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν στον κόσμο, ποιος είναι άραγε εκείνος που θα εξαντληθεί πρώτος;

Όσο περισσότερο καταναλώνουν οι κοινωνίες, τόσο πιο συχνά ακούμε για ζωτικής σημασίας ορυκτά και μεταλλεύματα τα αποθέματα των οποίων συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα να μοιάζει λογικό να συμπεράνει κανείς ότι αρκετά από αυτά ίσως έχουν αρχίσουν να… εξαφανίζονται. 

Κι όμως αυτός ίσως να μην είναι ο πιο σωστός τρόπος σκέψης, για να αντιμετωπιστεί ένα πολύπλοκο πρόβλημα, αποκαλύπτει η Rachel Nuwer σε πρόσφατο δημοσίευμά της στο BBC. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί από τους φυσικούς πόρους στους οποίους βασίζεται μεγάλο μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής δεν πρόκειται να εξαντληθούν. 

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι το σενάριο που υποστηρίζουν για το τι θα συμβεί στο μέλλον είναι ρόδινο. Κάθε άλλο... 

Κάποιες από τις συσκευές που υπάρχουν σήμερα, όπως τα smartphones, οι υπολογιστές και τα ιατρικά μηχανήματα, βασίζονται σε έναν πλούσιο κατάλογο στοιχειωδών συστατικών. Τα κινητά για παράδειγμα περιέχουν από μόνα τους περίπου 60-64 από αυτά. 

«Πολλά από αυτά τα μέταλλα είναι παρόντα σε ελάχιστες ποσότητες, ένα milligram ή ακόμη λιγότερο, όμως είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της συσκευής» ανέφερε ο Armin Reller, χημικός στο πανεπιστήμιο Augsburg της Γερμανίας. 

Σε αυτά περιλαμβάνονται στοιχεία όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο και ο σίδηρος, αλλά και λιγότερο γνωστά όπως τα «σπάνια στοιχεία Γης», ή όπως τα αποκαλούν οι Ιάπωνες «τους σπόρους της τεχνολογίας». 

Η τελευταία κατηγορία υλικών έχει περιέλθει σε εξονυχιστικό έλεγχο, καθώς αποτελούν ζωτικά συστατικά των smartphones, των υβριδικών αυτοκινήτων, των ανεμογεννητριών, των υπολογιστών και πολλών ακόμη. 

Η Κίνα –η οποία παράγει περίπου το 90% των σπάνιων μετάλλων της Γης παγκοσμίως- ισχυρίζεται ότι τα ορυχεία της θα «στεγνώσουν» σε 15-20 χρόνια. 

Παρομοίως, αν η ζήτηση για το ίνδιο (indium) συνεχιστεί, ορισμένοι πιστεύουν ότι θα εξαντληθεί σε 10 χρόνια. Αντίστοιχα, ο λευκόχρυσος (platinum) θα εξαντληθεί σε 15 χρόνια και το ασήμι σε 20.

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν, ότι το ρόδιο (rhodium), ακολουθούμενο από το χρυσό, το λευκόχρυσο και το τελλούριο (tellurium) είναι ορισμένα από τα πιο σπάνια στοιχεία, σε ό,τι αφορά το ποσοστό τους στο φλοιό της Γης και τη σημασία τους στην ανθρώπινη κοινωνία. 

Όσο τρομακτικά κι αν ακούγονται αυτά τα στοιχεία, η πλήρης απώλεια του ασημιού, της πλατίνας, του αλουμινίου ή οποιουδήποτε άλλου ορυκτού πόρου, κατά πάσα πιθανότητα δε θα συμβεί ποτέ, σύμφωνα με τον Thomas Graedel, διευθυντή του Κέντρου Βιομηχανικής Οικολογίας στη Σχολή Δασολογίας και Μελέτης του Περιβάλλοντος στο Γέιλ. «Δεν έχουμε ξεμείνει εντελώς από κάποιο φυσικό πόρο ποτέ. Και αυτό δε θα συμβεί ποτέ», λέει ο ίδιος.

0 σχόλια :