Παράξενο ελάφι με χαυλιόδοντες επανεμφανίζεται έπειτα από 64 χρόνια

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014 Ετικέτες ,

Παράξενο ελάφι με χαυλιόδοντες επανεμφανίζεται έπειτα από 64 χρόνια

Το σπάνιο μοσχοφόρο ελάφι του Κασμίρ, ένα παράξενο πλάσμα με μακρείς κυνόδοντες, εθεάθη στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά από το 1948. 

Αποστολή της Εταιρείας Προστασίας Άγριας Ζωής (WCS) συνάντησε το ακριβοθώρητο ζώο σε αλπικά λιβάδια και βραχώδεις χερσότοπους του βόρειου Αφγανιστάν. 

Είδαν ένα μοναχικό αρσενικό, δύο θηλυκά και ένα μικρό, δεν πρόλαβαν όμως να τα φωτογραφίσουν. Η περιοχή όπου εντοπίστηκαν ήταν κατάφυτη με γιουνίπερους και ροδόδεντρα, αναφέρουν οι ζωολόγοι της αποστολής στην επιθεώρηση Oryx. 

Το μοσχοφόρο ελάφι του Κασμίρ (Moschus cupreus) είναι ένα από τα επτά σύγχρονα είδη μοσχοφόρου ελαφιού, και ζει στο Αφγανιστάν, την Ινδία και το Πακιστάν. Παρέμενε άφαντο στο Αφγανιστάν εδώ και 64χρόνια, και η επίσημη Κόκκινη Λίστα των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση το κατατάσσει σήμερα στα απειλούμενα είδη. 

Τα αρσενικά ελάφια φέρουν δύο κοντούς χαυλιόδοντες, τους οποίους χρησιμοποιούν ως όπλο εναντίον άλλων αρσενικών την εποχή του ζευγαρώματος. 

Φέρουν επίσης μοσχοφόρους αδένες, των οποίων το έκκριμα χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε αρώματα, θυμιάματα και γιατροσόφια. 

Οι αδένες πωλούνται στη μαύρη αγορά σε τιμές που μπορούν να ξεπεράσουν τα 40.000 δολάρια το κιλό, αναφέρει το Discovery News. 

«Το μοσχοφόρο ελάφι είναι ένας από τους ζωντανούς θησαυρούς του Αφγανιστάν» σχολίασε ο Πέτερ Τσάλερ της WCS, μέλος της ερευνητικής ομάδας. 

«Αυτό το σπάνιο είδος, μαζί με πιο γνωστά είδη όπως η λεοπάρδαλη του χιονιού, είναι η φυσική κληρονομιά αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας». 

«Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα σταθεροποιηθούν σύντομα ώστε να επιτρέψουν στην WCS να εκτιμήσει καλύτερα τα μέτρα που απαιτούνται για τη διατήρηση αυτού του είδους».

0 σχόλια :