Δραματική μείωση στα πιο κοινά πτηνά της Ευρώπης

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014 Ετικέτες

Δραματική μείωση στα πιο κοινά πτηνά της Ευρώπης

Τα πτηνά που ζουν σήμερα στην Ευρώπη είναι 421 εκατομμύρια λιγότερα από ό,τι πριν από 30 χρόνια, δείχνουν στοιχεία από 25 χώρες της ηπείρου. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αντιστοιχεί σε κοινά είδη όπως το σπουργίτι, ο κορυδαλλός και η πέρδικα, ενώ άλλα, πιο σπάνια είδη παρουσιάζουν άνοδο λόγω των μέτρων προστασίας. 

Η τελευταία μελέτη «είναι μια προειδοποίηση για τα πτηνά στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι η διαχείριση του περιβάλλοντος είναι μη βιώσιμη για πολλά από τα πιο γνώριμα είδη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ρίτσαρντ Γκρέγκορι της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών. 

«Οι προσπάθειες διατήρησης και η νομική προστασία για όλα τα πτηνά και τα ενδιαιτήματά τους είναι απαραίτητες για να αναστρέψουμε τις απώλειες» τόνισε. 

Η μελέτη του Γκρέγκορι και των συνεργατών του, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Ecology Letters, βασίστηκε σε δεδομένα που αφορούν 144 είδη ευρωπαϊκών πτηνών και συλλέχθηκαν σε 25 χώρες. 

Η ανάλυση έδειξε ότι η συνολική αφθονία των πτηνών και η βιομάζα τους έχουν μειωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στα πιο κοινά είδη, ενώ πιο σπάνια είδη εμφάνισαν αύξηση της αφθονίας και της βιομάζας, πιθανώς λόγω της νομικής προστασίας που απολαμβάνουν. 

Το 90% της μείωσης αντιστοιχεί σε γνώριμα είδη όπως ο κορυδαλλός, το σπουργίτι, το ψαρόνι και η πέρδικα. 

Η παρακμή αποδίδεται στις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειες και την καταστροφή των ενδιαιτημάτων. 

Ο απολογισμός της πετρελαιοκηλίδας της BP 

Σε μια άλλη μελέτη που αφορά τα πτηνά, ερευνητές διαφόρων αμερικανικών ιδρυμάτων εκτιμούν ότι η πετρελαιοκηλίδα της BP στον Κόλπο του Μεξικού, ίσως μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, οδήγησε το 2010 στο θάνατο 600 με 800 χιλιάδων πουλιών. 

Η αβεβαιότητα ωστόσο είναι μεγάλη και ο πραγματικός αριθμός μπορεί να κυμαίνεται από 300.000 έως 2 εκατομμύρια πτηνά, επισημαίνουν οι ερευνητές. 

Συγκριτικά, η διαρροή πετρελαίου από το Exxon Valdez εκτιμάται ότι σκότωσε 250.000 πτηνά, ενώ τα παραγάδια παγιδεύουν 160 με 320 χιλιάδες πτηνά το χρόνο.

0 σχόλια :