Τα δελφίνια έλκονται από τους μαγνήτες

Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014 Ετικέτες

Τα δελφίνια έλκονται από τους μαγνήτες

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει οριστικά πως τα δελφίνια έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται ένα μαγνητικό πεδίο. 

Οι επιστήμονες θαλάσσιας βιολογίας του Πανεπιστημίου Ρεμς και του Γαλλικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου εξέθεσαν ορισμένα δελφίνια που φιλοξενούνται στο δελφινάριο Planete Sauvage στο Πορτ-Σεν-Περ της Γαλλίας, σε μια σειρά από μαγνητισμένα αντικείμενα.  

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα δελφίνια κολυμπούσαν πιο επιθετικά προς τα ημιβυθισμένα βαρέλια που εξέπεμπαν ένα μαγνητικό πεδίο, σε σχέση με τα πανομοιότυπα απομαγνητισμένα βαρέλια που χρησιμοποίησαν ως ομάδα ελέγχου. 

Αν και εμφανίζονταν σαφώς εντυπωσιασμένα από το μαγνητικό σήμα, τα έξι δελφίνια κατέληξαν να αλληλεπιδρούν σε ίσα ποσά τόσο με τα μαγνητισμένα όσο και με τα απομαγνητισμένα βαρέλια, γεγονός που υποδηλώνει πως τα δελφίνια δεν έλκονται συγκεκριμένα από το ηλεκτρομαγνητικό σήμα αλλά περισσότερο τους κινείται η περιέργεια από αυτό. 

Τα δελφίνια βασίζονται κατά κύριο λόγο στον ηχητικό προσδιορισμό θέσης προκειμένου να περιηγηθούν στις θάλασσες και να εντοπίσουν άλλα ζώα, είτε μέλη της αγέλης τους είτε θηράματα.  

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα δελφίνια διαθέτουν επίσης την ικανότητα να αντιλαμβάνονται μαγνητικά πεδία. Η θεωρία αυτή είχε διατυπωθεί προηγουμένως από αρκετούς επιστήμονες ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχαν βρεθεί αδιαμφισβήτητα στοιχεία να την υποστηρίξουν. 

«Τα δελφίνια έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν μεταξύ αντικειμένων με βάση τις μαγνητικές ιδιότητες τους, γεγονός το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πλοήγηση με βάση το μαγνητισμό», δήλωσε η Ντόροθι Κρέμερς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.  

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν νέα, πειραματικά επαληθευμένα στοιχεία πως τα κητώδη διαθέτουν μία μαγνητική αίσθηση και επομένως οφείλουν να προστεθούν στον κατάλογο των μαγνητο-ευαίσθητων ειδών», πρόσθεσε.

0 σχόλια :