Πολλά τα μικρόβια στην πετσέτα της κουζίνας

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 Ετικέτες

Πολλά τα μικρόβια στην πετσέτα της κουζίνας

Μήπως κάθε φορά που στεγνώνετε τα πλυμένα πιάτα και ποτήρια, τα γεμίζετε μικρόβια; Κι ενώ εμείς νομίζουμε ότι τα πιάτα μας και η κουζίνα αστράφτει έρχονται οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα να εντοπίσουν παθογόνα μικρόβια και βακτήρια στο 90% των πετσετών που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνολικό δείγμα 82 πετσετών που συλλέχθηκαν από σπίτια πέντε μεγάλων πόλεων στις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Στο 89% αυτών εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια, ενώ το μικρόβιο E.coli εντοπίστηκε στ 25,6% αυτών. 

Όπως εξηγούν οι ερευνητές η παρουσία μεγάλου πληθυσμού βακτηρίων του εντέρου στις πετσέτες και τα ποτηρόπανα τα καθιστά παράγοντες κινδύνου για τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών σε τρόφιμα, αλλά και στον άνθρωπο. 

Η καλύτερη λύση είναι να πλένουμε πιο συχνά τις πετσέτες της κουζίνας – κατά προτίμηση μετά από κάθε χρήση – χρησιμοποιώντας χλωριούχο διάλυμα και απλώνοντάς τις στον ήλιο να στεγνώσουν. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε συχνότερα χαρτί κουζίνας που είναι μιας χρήσεως.

0 σχόλια :