0
Μήπως κάθε φορά που στεγνώνετε τα πλυμένα πιάτα και ποτήρια, τα γεμίζετε
μικρόβια; Κι ενώ εμείς νομίζουμε ότι τα πιάτα μας και η κουζίνα
αστράφτει έρχονται οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα να
εντοπίσουν παθογόνα μικρόβια και βακτήρια στο 90% των πετσετών που
χρησιμοποιούμε στην κουζίνα
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνολικό δείγμα 82 πετσετών που συλλέχθηκαν
από σπίτια πέντε μεγάλων πόλεων στις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Στο 89%
αυτών εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια, ενώ το μικρόβιο E.coli εντοπίστηκε στ
25,6% αυτών.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές η παρουσία μεγάλου πληθυσμού βακτηρίων του
εντέρου στις πετσέτες και τα ποτηρόπανα τα καθιστά παράγοντες κινδύνου
για τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών σε τρόφιμα, αλλά και στον
άνθρωπο.
Η καλύτερη λύση είναι να πλένουμε πιο συχνά τις πετσέτες της κουζίνας –
κατά προτίμηση μετά από κάθε χρήση – χρησιμοποιώντας χλωριούχο διάλυμα
και απλώνοντάς τις στον ήλιο να στεγνώσουν. Επίσης, μπορούμε να
χρησιμοποιούμε συχνότερα χαρτί κουζίνας που είναι μιας χρήσεως.