Οι ρίζες του AIDS

Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014 Ετικέτες

 Οι ρίζες του AIDS

Από την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ξεκίνησε, γύρω στο 1920, η εξάπλωση του AIDS, σύμφωνα με δημοσίευση ερευνητών της Οξφόρδης (Βρετανία) και του Λουβέν (Βέλγιο) στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο καθηγητής μικροβιολογίας στην Οξφόρδη, ειδικός σε θέματα επιδημιών, Oliver Pybus. Τα ευρήματα στηρίζονται στη γενετική ανάλυση 814 δειγμάτων του ιού HIV, εκ των οποίων το ένα είναι και το αρχαιότερο (1959) και έχει την κωδική ονομασία XR59. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μελέτη των δειγμάτων αυτών έδωσε σημαντικές πληροφορίες που οδήγησαν τους επιστήμονες στην ανακατασκευή του «οικογενειακού δέντρου» του ιού, με τις πρώτες ρίζες του να εντοπίζονται στο Κονγκό. 

Εκτιμάται πως ο ιός μεταδόθηκε από τους πιθήκους στον άνθρωπο σε τουλάχιστον 13 διαφορετικές περιπτώσεις, ωστόσο μόνο η μία εξ αυτών εξελίχθηκε σε πανδημία (Κονγκό). Χρήση μολυσμένων βελόνων, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, άνθηση της πορνείας και πληθυσμιακή έκρηξη ήταν ορισμένοι από τους κύριους παράγοντες που συνέβαλαν στην εξάπλωσή του. 

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες 

Στα συμπεράσματα της έρευνας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στα μισά του 20ού αιώνα στο κεντρικό τμήμα της Αφρικής. 

 Οι ρίζες του AIDS
Η πόλη Κινσάσα τη δεκαετία του '50

Δεδομένου ότι παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση του ανδρικού πληθυσμού, πολλαπλασιάστηκαν και τα φαινόμενα πορνείας. Διά μέσου του σιδηροδρομικού δικτύου ο ιός εξαπλώθηκε ακόμα περισσότερο, καθώς οι μετακινήσεις ήταν ευκολότερες, και έτσι δεν άργησε να φθάσει μέχρι την Μπραζαβίλ και από εκεί στον Ατλαντικό Ωκεανό και τον υπόλοιπο κόσμο. Εκτιμάται πως τη δεκαετία του '60 είχε ήδη περάσει στην Αϊτή.

 Οι ρίζες του AIDS
Χάρτης με την εξάπλωση του ιού στο Κονγκό, το οποίο ήταν τότε βελγική αποικία

Προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι η μετάδοση του HIV έγινε από χιμπαντζήδες κάπου στο νοτιοανατολικό Καμερούν (όχι πάντως μακριά από τα σύνορα με το τότε βελγικό Κονγκό). Ο ιός ανακαλύφθηκε επίσημα το 1983. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 75 εκατ. άνθρωποι έχουν πέσει θύματά του μέχρι σήμερα, κυρίως στην Αφρική.

0 σχόλια :