Ο μηχανισμός της λάμψης ψαριών, εντόμων

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 Ετικέτες ,

Ο μηχανισμός της λάμψης ψαριών, εντόμων

«Συνολική ερμηνεία» για τα εκπληκτικά χρώματα και τις ασημένιες ανταύγειες που παρατηρούμε στη φύση προσέφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασημένιες ανταύγειες στα λέπια των ψαριών και η ιριδίζουσα αντανάκλαση των χρωμάτων στα φτερά και στο κέλυφος εντόμων οφείλονται σε ασύμμετρες στρώσεις κρυστάλλων. 

Τα αστραφτερά αυτά πλάσματα έχουν αναπτύξει την ικανότητα αυτή, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές ιδιότητες του ηλιακού φωτός.  

Εκτίμηση 

Η επιστημονική ομάδα εκτιμά πως ο άνθρωπος θα μπορούσε να μιμηθεί τη μέθοδο αυτή για την κατασκευή «υπερανακλαστικών» επιφανειών. Μία από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις μας αφορά τις διαφορές πάχους που εμφανίζουν μεταξύ τους οι κρύσταλλοι», λέει ο δρ Τομ Τζόρνταν, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. 

«Καθώς το φως φθάνει στο πλάσμα και συναντά τις διαφορές αυτές στις στρώσεις κρυστάλλων, τα κύματα φωτός αλληλοσυγκρούονται, δημιουργώντας οπτικά φαινόμενα», αναφέρει ο δρ Νίκολας Ρόμπερτς, επικεφαλής της μελέτης, το πόρισμα της οποίας δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Βρετανίας. 

Αυτό σημαίνει ότι το φως εγκλωβίζεται ανάμεσα στις στρώσεις κρυστάλλων, για να εξοστρακισθεί στις επιφάνειές του, προτού εξέλθει εκ νέου. Οι επιφάνειες αυτές στα ζώα αντανακλούν περισσότερο φως από ό,τι κάθε υπάρχουσα ανθρώπινη κατασκευή. Το φαινόμενο αυτό, που εμποδίζει το φως να «δραπετεύσει» μέσω κάποιας επιφάνειας, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα. 

Μία από τις πάμπολλες πρακτικές εφαρμογές της μελέτης του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αφορά τη δημιουργία ακόμη αποτελεσματικότερων συσκευών φωτισμού LED, το φως των οποίων θα πολλαπλασιάζεται χάρη στην ακόμη πιο αποτελεσματική αντανάκλασή του από επιφάνεια κρυστάλλων, όπως εκείνες των ψαριών και των εντόμων.

0 σχόλια :