Και οι… καρχαρίες έχουν ψυχή

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 Ετικέτες

Και οι… καρχαρίες έχουν ψυχή

Από όλα τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, οι καρχαρίες είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δε θα ήθελαν να συναντήσουν ποτέ… από απόσταση αναπνοής.  

Εκτός ίσως κι αν βρίσκονται καλά προστατευμένοι μέσα σε σιδερένια κλουβιά… 

Κι όμως, από τα περίπου 400 είδη καρχαριών, που κολυμπούν στους ωκεανούς του κόσμου, μόλις τρία ή τέσσερα επιτίθενται στους ανθρώπους. 

Και όπως αναφέρει μια νέα έρευνα, οι καρχαρίες έχουν πολύπλοκες προσωπικότητες, ενώ αρκετοί από αυτούς είναι εντυπωσιακά… κοινωνικοί. 

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Έξετερ έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από τα οποία φαίνεται, ότι η κοινωνικότητα μεταξύ των διαφόρων ειδών καρχαριών ποικίλει δραματικά, και δεν καθορίζεται από το συγκεκριμένο κάθε φορά είδος ή από το πού τυχαίνει αυτό να ζει. 

Η έρευνα ανέλυσε 10 ομάδες από 10 δέκα καρχαρίες (catsharks), μελετώντας την αλληλεπίδρασή τους μέσα σε τρία διαφορετικά περιβάλλοντα. Οι ερευνητές βρήκαν, ότι ορισμένοι καρχαρίες –ανεξάρτητα από το περιβάλλον- απολάμβαναν την παρέα ο ένας του άλλου αποζητώντας τη συγκέντρωση σε ομάδες, ενώ μερικές φορές ακουμπούσαν ακόμη και σε κάποιον άλλον για να ξεκουραστούν. Κάποιοι άλλοι όμως, ήταν πιο μοναχικοί και κρατούσαν αποστάσεις από κάθε ομάδα. 

Τα στοιχεία της έρευνας αυτής έρχονται για να ταιριάξουν με μια σειρά άλλων ερευνών, οι οποίες δείχνουν ότι τα ζώα επιδεικνύουν όχι μόνο γνωρίσματα χαρακτήρα, αλλά ξεχωριστές προσωπικότητες και πιθανόν, ακόμη και συναισθήματα. 

Ο καθηγητής William Hughes, ειδικός στη συμπεριφορά ζώων από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph: «Η προσωπικότητα είναι απλά ένας όρος. Δεν υποστηρίζουμε ότι τα ζώα έχουν χαρακτηριστικά ανθρώπινης προσωπικότητας. Αυτό που εννοούμε με τον όρο αυτό είναι μια συνέπεια επιμέρους χαρακτηριστικών συμπεριφοράς στην πάροδο του χρόνου και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξε μικρή πρόοδος σε ό,τι αφορά τις έρευνες γύρω από την προσωπικότητα των ζώων». 

Ένα παρόμοιο πείραμα, που διεξήγαγε ο βιολόγος Jean Sebastien Finger στις Μπαχάμες, περιελάμβανε καρχαρίες (lemon sharks) και βρήκε, ότι ενώ ορισμένοι ήταν περιπετειώδεις και αναζητούσαν συνεχώς κάτι καινούριο, άλλοι ήταν λιγότερο πρόθυμοι να εξερευνήσουν. «Δεν είναι μηχανές, έχουν προσωπικότητα» υποστήριξε ο Finger. 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Hughes πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ζώα, από τα έντομα μέχρι τα θηλαστικά, εμφανίζουν πολύπλοκες προσωπικότητες και κατέληξε: «Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον πρέπει να επηρεάζει την προσωπικότητα. Το να καταφέρουμε να καταλάβουμε σε πιο βαθμό ισχύει αυτό και σε ποιο ποσοστό η δύναμη της προσωπικότητας σχετίζεται με τη γενετική ή το περιβάλλον είναι το επόμενο πεδίο μελέτης». 

0 σχόλια :