Η μούμια των 1.600 ετών που βρέθηκε στο Περού

Το 2005 ανακαλύφθηκε στη βόρεια ακτή του Περού μια μούμια τυλιγμένη σε πολλά υφάσματα. Ήταν θαμμένη με πλήρη βασιλική περιβολή και υπολογίστηκε ότι έζησε πριν από περίπου 1.600 χρόνια. 

Ανήκε σε ένα μέλος της φυλής Μότσε του αρχαίου Περού, μια φυλή με πολεμοχαρείς ηγεμόνες. Ο πολιτισμός τους άκμασε στις παραποτάμιες κοιλάδες των Άνδεων και διατηρήθηκε για περισσότερους από εφτά αιώνες. Οι Μότσε δεν συνήθιζαν να ταριχεύουν τους νεκρούς τους, γι’ αυτό το εύρημα χαρακτηρίστηκε πολύ σπάνιο. Σύμφωνα με τους μελετητές, ορισμένες φορές οι φυσικές συνθήκες ταφής συνδυάζονταν με τις τελετουργίες των ζωντανών με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπουν τη μουμιοποίηση του νεκρού.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η μούμια, που βρέθηκε σε έναν εντυπωσιακά διακοσμημένο περίβολο με τέσσερις τάφους. Ο μεγαλύτερος ανήκε στη μούμια και χρονολογήθηκε από τους ειδικούς περίπου στα 450 μ.Χ.

Η μούμια των 1.600 ετών που βρέθηκε στο Περού

Ο περίβολος του τάφου όπου βρέθηκε η μούμια των Μότσε

Τα ευρήματα στο τάφο έδειξαν ότι επρόκειτο για κάποιο σεβάσμιο πρόσωπο, αφού βρέθηκαν ίχνη από προσφορές και τιμές που είχαν καεί στην πυρά προς τιμήν του νεκρού.

Ήταν όμως άντρας ή γυναίκα;  

Η μούμια βρέθηκε πολύ καλά θαμμένη κάτω από έξι στρώματα πηλού, μια κατασκευή από καλάμια και αρκετούς κορμούς δέντρων. 

Οι επιστήμονες αρχικά υπέθεσαν ότι ανήκε σε άντρα. Αφαιρώντας τα πρώτα υφάσματα ανακάλυψαν ελάσματα χαλκού και χρυσού και δύο πολεμικές ράβδους. Τέτοιου είδους όπλα δεν είχαν βρεθεί ποτέ σε γυναικείους τάφους και έτσι η πεποίθηση των ερευνητών ότι επρόκειτο για άντρα ενισχύθηκε. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ανάμεσα στα δεύτερα στρώματα υφασμάτων, συνόδευαν επίσης, άντρες υψηλής κοινωνικής θέσης των Μότσε. Ήταν δύο κρίκοι για τη μύτη με συμμετρικά σχέδια. Το ένα απεικόνιζε κόνδορα να χτυπά με το ράμφος του ένα ανθρώπινο κεφάλι και το άλλο έναν άντρα να κρατάει μια πολεμική ράβδο. 

Οι μελετητές άρχισαν να αλλάζουν γνώμη για την ταυτότητα της μούμιας, όταν μετά το 17ο υφασμάτινο κάλυμμα βρήκαν εργαλεία υφαντικής, ασχολία αποκλειστικά για γυναίκες των Μότσε. Όταν αφαιρέθηκαν όλα τα υφάσματα αποκαλύφθηκε το κεφάλι, το οποίο είχε τις χαρακτηριστικές πλεξούδες των γυναικών της φυλής. 

Η σύγχυση που επικράτησε σχετικά με το φύλο της μούμιας λύθηκε μόνο μετά τις επίσημες αναλύσεις των εργαστηρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μούμια ανήκε σε γυναίκα που πλησίαζε στο τέλος της τρίτης δεκαετίας και είχε κάνει μια γέννα. 

Τα τατουάζ και το κεντητό σάβανο  

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της μούμιας ήταν τα τατουάζ με φίδια και αράχνες. Ο αρχαιολόγος Ρέγουλο Φράνκο μελετώντας τα τατουάζ ανέφερε πως «ίσως η γυναίκα αυτή είχε την ικανότητα να προβλέπει μεγάλες σοδειές ή φτωχές συγκομιδές, μιας και αυτά τα σύμβολα σχετίζονται με αγροτικές τελετουργίες». 

Το σάβανο με το οποίο ήταν τυλιγμένη η μούμια ήταν κεντημένο με ένα προσωπείο και χαρακτηρίστηκε πρωτόγνωρο, καθώς οι ερευνητές δεν είχαν βρει ποτέ κάτι παρόμοιο εύρημα σε μέλος των Μότσε.

Η μούμια των 1.600 ετών που βρέθηκε στο Περού

Το σάβανο με το κεντητό προσωπείο ήταν ένα πρωτόγνωρο εύρημα

Μια ειδική επιστήμονας που μελέτησε το σάβανο εξέφρασε την πεποίθησή της πως το κεντητό προσωπείο έδινε ζωή στο σάβανο, υπενθυμίζοντας ότι η νεκρή δεν ήταν μια συνηθισμένη γυναίκα». 

Σχετικά με τα «αντρικά» αντικείμενα, οι μελετητές υπέθεσαν ότι η γυναίκα ενδεχομένως να τα οικειοποιήθηκε όταν ανέβηκε στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας του Ελ Μπρούχο, που σημαίνει μάγος. 

0 σχόλια :