Η ιστορία της αντισύλληψης: Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι;

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 Ετικέτες

Η ιστορία της αντισύλληψης: Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι;

Για σχεδόν όσο καιρό υπάρχουν άνθρωποι στη Γη, εξερευνούν τους τρόπους αντισύλληψης, συχνά με ορισμένες ενδιαφέρουσες και δημιουργικές μεθόδους. 

Ενώ η αποχή είναι η μόνη μορφή πρόληψης γεννήσεων με 100% επιτυχία, οι άνθρωποι ανά τους αιώνες χρησιμοποιούσαν την εφευρετικότητα τους για να βρουν πρακτικούς τρόπους να αποφύγουν μία πιθανή εγκυμοσύνη, χωρίς αποχή από την πράξη. 

Από τα αρχαία φυτικά σκευάσματα, πολύ πριν τα σύγχρονα χάπια και τα προφυλακτικά, αυτές είναι οι πιο παράξενες μεθόδους αντισύλληψης που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα. 


Αρχαία Αίγυπτος 

Αν νομίζετε ότι το προφυλακτικό σκοτώνει τη διάθεση, δοκιμάστε να τρίψετε κοπριά από κροκόδειλο στο τράχηλο της μήτρας σας. Αυτή είναι μία τεχνική αντισύλληψης που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην αρχαία Αίγυπτο. Αρχεία που καταγράφουν λεπτομερώς τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου στην Αίγυπτο φτάνουν μέχρι και το 1850 π.Χ.. Οι περισσότερες μέθοδοι που αναφέρονται στην αρχαία Αίγυπτο, αφορούν την κάλυψη της μήτρας με κάποιο είδος κολλώδους εμποδίου για να εμποδίσει οποιοδήποτε σπέρμα. Εκτός από κόπρανα κροκοδείλου, χρησιμοποιούσαν επίσης ένα μείγμα από μέλι και ανθρακικό νάτριο, ή μέλι και φύλλα ακακίας, η οποία έχει φυσικές σπερματοκτόνες ιδιότητες και χρησιμοποιείται ακόμα σε πολλά αντισυλληπτικά τζελ. 

Αρχαία Ελλάδα 

Η μηνιαία χρήση βάμματος από το φυτό Σύλφιο (συγγενικό του μάραθου) ήταν η δημοφιλέστερη μέθοδος αντισύλληψης στην αρχαία Ελλάδα από τον 7ο π.Χ. αιώνα μέχρι περίπου το 2ο μ.Χ. αιώνα. 

Μεσαίωνας και Αναγέννηση 

Καθώς ο Χριστιανισμός ήρθε στο προσκήνιο σε πολλά μέρη του δυτικού κόσμου, οι γυναίκες με γνώση των φυτικών αντισυλληπτικών, κατηγορούνταν για μαγεία και ρίχνονταν στην πυρά. Ετσι η χρήση των φυτικών σκευασμάτων στην αντισύλληψη, η γνώση και η τεκμηρίωση των τεχνικών αυτών μειώθηκε απότομα. Καθώς λοιπόν είχαν μειωθεί οι μέθοδοι αντισύλληψης των γυναικών, το βάρος έπεφτε στους άνδρες. Ετσι γεννήθηκε το προφυλακτικό. 

Στοιχεία ότι οι ανώτερες τάξεις της Ασίας χρησιμοποιώντας προφυλακτικά που κάλυπταν μόνο την άκρη του πέους, χρονολογούνται ήδη από τον 14ο αιώνα μΧ. Αυτοί οι τύποι των προφυλακτικών ήταν κατασκευασμένα από έντερα ζώων, λαδωμένο χαρτί, κέρατο ζώου, ή κέλυφος. Το μειονέκτημα στη χρήση ενός τέτοιου προφυλακτικού ήταν ότι έφευγε συχνά κατά τη διάρκεια της επαφής, με αποτέλεσμα μερικές φορές να σφηνώνεται στη γυναίκα. Επιπλέον, είναι λογικό ένα προφυλακτικό από κέλυφος χελώνας ή κέρατο τράγου, μειώνει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση. 

Ο διάσημος γυναικάς Καζανόβας λέγεται ότι χρησιμοποιούσε αυτή τη μέθοδο για να προστατεύσει τις πολυάριθμες ερωμένες του (και τον εαυτό του) από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μπορεί να μην υπήρχαν τότε νόμοι που να απαιτούσαν αναγνώριση και διατροφή των παιδιών, αλλά αυτό δεν εμπόδιζε τον εκάστοτε πατέρα/αδερφό/απατημένο σύζυγο να «καθαρίσει» τον ασυγκράτητο εραστή. 

Ωστόσο στην εποχή του Καζανόβα δεν μπορούσες απλά να πας να αγοράσεις προφυλακτικά όπως τώρα στα περίπτερα. Ουσιαστικά είχες ένα προφυλακτικό και όχι ιδιαίτερα πολύ σαπούνι για να το πλύνεις, ενώ η πενικιλίνη, δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα, γεγονός που σήμαινε αφροδίσια νοσήματα σε έξαρση. 

Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, καθώς μια φοβερή επιδημία σύφιλης μαινόταν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο γιατρός Γκαμπριέλε Φαλόπιο επινόησε και διέδωσε το σύγχρονο προφυλακτικό, το οποίο όχι μόνο απέτρεπε την εγκυμοσύνη, αλλά επίσης προστάτευε τους χρήστες από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. 

Πριν το καουτσούκ γίνει μαζικής παραγωγής, τα προφυλακτικά γίνονταν από την επεξεργασία ζωικών εντέρων (κυρίως κατσίκες και πρόβατα). Ορισμένοι κατασκευαστές ακόμη παρήγαγαν προφυλακτικά επενδεδυμένα με γούνα, αν και όπως μπορείτε να φανταστείτε, δέχθηκαν συντριπτικά αρνητικές κριτικές. 

Σύγχρονη εποχή – Πώς «γεννήθηκε» το αντισυλληπτικό χάπι 

Σήμερα, οι μέθοδοι αντισύλληψης περιλαμβάνουν το σπιράλ, το έμπλαστρο, το NuvaRing, το χάπι της επόμενης μέρας, τα γυναικεία προφυλακτικά, διαφράγματα και τα σπερματοκτόνα, ενώ ασφαλείς και νόμιμες εκτρώσεις γίνονται σε πολλές χώρες. 

Καθώς αυτά τα προϊόντα ήρθαν στο προσκήνιο, το χάπι αντισύλληψης που κυκλοφόρησε στην αγορά το 1956 ήταν αναμφισβήτητα η πιο σημαντική εφεύρεση του 20ου αιώνα, ωστόσο η δημιουργία του δεν ήταν εύκολη υπόθεση. 

Η έρευνα σχετικά με αυτό το «μαγικό χάπι» ξεκίνησε στη Βοστώνη, της Μασαχουσέτης το 1950. Εκείνη την εποχή ήταν παράνομο να δίνει κανείς έστω και συμβουλές αντισύλληψης σε γυναίκες, σύμφωνα με νόμο του 1873. 

Παρόλο που πολλές γυναίκες ήθελαν πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης, εάν η κυβέρνηση ή η Καθολική Εκκλησία μάθαινε για την έρευνα ενός τέτοιου φαρμάκου, δε θα επέτρεπε ποτέ τις προκαταρκτικές δοκιμές. 

Στο βιβλίο του, «Η Γέννηση του χαπιού», ο Τζόναθαν Ειγκ, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τέσσερις άνθρωποι, η ιδρυτής του κινήματος ελέγχου γεννήσεων, ένας αμφιλεγόμενος επιστήμονας, ένας καθολικός μαιευτήρας και μια πλούσια φεμινίστρια, αποφάσισαν να εξαπατήσουν την κυβέρνηση και τον αμερικανικό λαό προκειμένου να επιτρέψουν δημιουργηθεί να επιτρέψουν να γίνουν οι κλινικές έρευνες για το χάπι που εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα. Τα τέσσερα αυτά άτομα ήταν η Μάργκαρετ Σάνγκερ, ο Γκρέγκορι Πίνκους, ο Τζον Ροκ, και η Καταρίν Μακ Γκόρμικ, αντίστοιχα, και χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε το αντισυλληπτικό χάπι σήμερα. 

Η προγεστερόνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγουν οι γυναίκες όταν είναι έγκυες και εμποδίζει τις ωοθήκες από την απελευθέρωση περισσότερων ωαρίων. Η Προγεστίνης είναι μια συνθετική μορφή προγεστερόνης, και είναι αυτή που εμπεριέχεται στα αντισυλληπτικά χάπια. Το αρχικό πρωτότυπο του χαπιού είχε πάρα πολύ προγεστερόνη (περίπου 10 mg έναντι του 2.5-5mg που χρησιμοποιούμε σήμερα) και είχε παρενέργειες, όπως ναυτία, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, και αύξηση του σωματικού βάρους σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, ακόμη και με αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις, από το 1963 υπήρχαν 2.300.000 γυναίκες στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούσαν το χάπι και το 1965 ο αριθμός έφτασε τις 6.500.000. 

Το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξέλιξη της αντισύλληψης είναι μακροπρόθεσμα, ο αναστρέψιμος έλεγχος της ανδρικής γονιμότητας. Επί του παρόντος, οι δύο κύριες επιλογές για τους άνδρες είναι τα προφυλακτικά και η βαζεκτομή, ενώ αρκετές εταιρείες ανταγωνίζονται για να ολοκληρώσει ένα νέο είδος αντισύλληψης για τους άνδρες με κυρίαρχο το μη-ορμονικό προϊόν με πολυμερή βάση που ονομάζεται Vasalgel και σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις λείναι πιθανό να είναι διαθέσιμο από το 2017.

0 σχόλια :