Εκεί που σκάει το κύμα θερμαίνονται οι ακτές

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 Ετικέτες

Εκεί που σκάει το κύμα θερμαίνονται οι ακτές

Είναι ένα φαινόμενο που περιέργως κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί να μελετήσει μέχρι σήμερα. Τα κύματα που σκάνε στις ακτές απελευθερώνουν ενέργεια που θερμαίνει τα ρηχά νερά, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Όταν μάλιστα ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, τα κύματα θερμαίνουν τις ακτές περισσότερο από ό,τι η ηλιακή ακτινοβολία. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripss συνέλεξαν δεδομένα από την ακτή που βρίσκεται δίπλα στο ερευνητικό ίδρυμα στη Λα Χόγια της Καλιφόρνια. Οι μετρήσεις προορίζονταν για μια αίτηση χορήγησης κονδυλίων και αρχικά δεν προορίζονταν για δημοσίευση. 

«Τα αποτελέσματα όμως ήταν τόσο θεαματικά που σκεφτήκαμε "¨Χριστός και Παναγία, πρέπει να τα δημοσιεύσουμε» αναφέρει στο δικτυακό τόπο του Nature ο Φοκ Φέντερσον, μέλος της ομάδας. 

Οι ερευνητές υπολόγισαν την ενέργεια των κυμάτων μετρώντας το ύψος και την ταχύτητά τους με ειδικούς πλωτήρες. Η ανάλυση έδειξε ότι τα κύματα μετέφεραν πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι θα φανταζόταν κανείς: περίπου το ένα τέταρτο της ενέργειας που προσφέρει η λιακάδα της νότιας Καλιφόρνιας. 

Όταν το κύμα σκάει στην ακτή, ένα μέρος της ενέργειάς του μετατρέπεται σε ηχητικά κύματα, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος απελευθερώνεται ως θερμότητα λόγω τη τριβής ανάμεσα στα μόρια νερού. 

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι, σε περιοχές με χαμηλή ηλιοφάνεια, η ενέργεια των κυμάτων θερμαίνει τα παράκτια νερά περισσότερο από ό,τι ο ήλιος. 

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Geophysical Research Letters, είναι μεν η πρώτη του είδους της, τα συμπεράσματά της όμως είναι αναμενόμενα. «Είναι προφανές αν το σκεφτεί κανείς» σχολιάζει ο Στίβεν Μόνισμιθ, ωκεανογράφος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, o οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. 

Τα ευρήματα θα μπορούσαν τώρα να βοηθήσουν στην κατανόηση των παράκτιων οικοσυστημάτων, ειδικά των ρηχών νερών όπου αναπτύσσονται κοραλλιογενείς ύφαλοι.

0 σχόλια :