Άγνωστοι ιοί βρέθηκαν στους αρουραίους της Νέας Υόρκης

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 Ετικέτες

Άγνωστοι ιοί βρέθηκαν στους αρουραίους της Νέας Υόρκης

Πάλι καλά που δεν μεταφέρουν και το βακτήριο της πανώλης. Μια πληθώρα μικροβίων που προκαλούν γαστρεντερίτιδα, ένας ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, καθώς και 18 ιοί που δεν γνώριζε ως σήμερα η επιστήμη, είναι οι παθογόνοι παράγοντες που ανιχνεύτηκαν στους αρουραίους της Νέας Υόρκης. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια παγίδεψαν 133 νορβηγικούς αρουραίους (Rattus norvegicus) από πέντε τοποθεσίες του Μανχάταν, με έμφαση στα συγκροτήματα κατοικιών, και αναγνώρισαν τα παθογόνα που μετέφεραν τα ζώα από τμήματα του DNA τους. 

Η μακρά λίστα των ευρημάτων περιλαμβάνει το βακτήριο της σαλμονέλας, το δυνητικά επικίνδυνο κολοβακτηρίδιο Escherichia coli, καθώς και το διαβόητο βακτήριο C. difficile, το οποίο προκαλεί σοβαρή γαστρεντερίτιδα που μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή των ασθενών. 

Βρέθηκαν επίσης 30 ιοί, από τους οποίους οι 18 ήταν άγνωστοι ως σήμερα. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι έμειναν έκπληκτοι από την ανίχνευση του «ιού της Σεούλ», ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και νεφρική ανεπάρκεια, και δεν είχε βρεθεί ποτέ στη Νέα Υόρκη μέχρι σήμερα. 

Οι αναλύσεις αποκάλυψαν επίσης την παρουσία ενός ιού που σχετίζεται με τον ανθρώπινο ιό της ηπατίτιδας C. H ανακάλυψη θα μπορούσε τώρα να ανοίξει το δρόμο για τη χρήση των αρουραίων ως ζωικού μοντέλου για τη μελέτη της ηπατίτιδας. 

Η μελέτη δεν εξετάζει την ενδεχόμενη μετάδοση ασθενειών από τους αρουραίους στον πληθυσμό της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές όμως τονίζουν ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. 

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση mBio.

0 σχόλια :