Υπήρχαν και γυναίκες Βίκινγκς

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 Ετικέτες

Υπήρχαν και γυναίκες Βίκινγκς

Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη κατέρριψε το στερεότυπο των αποκλειστικά αρσενικών πολεμιστών Βίκινγκ που έφευγαν στον πόλεμο, ενώ οι γυναίκες τους έμεναν πίσω για να μεγαλώσουν τα παιδιά. 

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Western Australia αποφάσισαν να αναδιοργανώσουν τον τρόπο μελέτης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Μέχρι τώρα οι ερευνητές θεωρούσαν ότι οι σκελετοί ανήκαν σε άντρες απλώς επειδή ήταν θαμμένοι με τα ξίφη και τις ασπίδες τους. Τα γυναικεία λείψανα εντοπιζόταν από τις οβάλ καρφίτσες τους, και τίποτα άλλο. Με τη μελέτη των ίδιων των οστών οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου το ήμισυ των λειψάνων ανήκαν στην πραγματικότητα σε γυναίκες οι οποίες θάφτηκαν μαζί με τα όπλα τους. 

Είναι δύσκολο να αναγνωριστεί η συμβολή των γυναικών στην ιστορία πέρα από την αποστολή τους ως σύζυγοι και μητέρες. Η ανακάλυψη ότι οι γυναίκες συμμετείχαν στον πόλεμο κάνει τους ερευνητές να αναρωτιούνται επίσης κατά πόσο ισχύουν τα στερεότυπα περί βιασμών και λεηλασιών στην πραγματικότητα. 

Οι γυναίκες συμμετείχαν στις πρώτες επιδρομές στην Αγγλία σε μεγαλύτερο αριθμό από ό,τι υπέθεταν οι μελετητές, καταλήγει ο ερευνητής McLeod. Οι Βίκινγκς δεν έκαναν επιδρομές ως ανεξέλεγκτοι άγριοι, αλλά ως παντρεμένοι άποικοι.

0 σχόλια :