Τις δύσκολες αποφάσεις τις αφήνουμε... στη μοίρα

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014 Ετικέτες

Τις δύσκολες αποφάσεις τις αφήνουμε... στη μοίρα

«Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» λέει το αρχαίο ρητό και απ’ ό,τι υποστηρίζουν επιστήμονες… μάλλον η φράση αυτή κρύβει μια αλήθεια, όσο κι αν ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν ότι κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους. 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι άνθρωποι -ανεξαρτήτου καταγωγής και πολιτισμού- όταν έρχεται η στιγμή να πάρουν δύσκολες αποφάσεις… τις αφήνουν στη μοίρα. 

Ψυχολόγοι βρήκαν ότι η ιδέα της μοίρας υπάρχει σε όλες τις κουλτούρες και αναπτύχθηκε ως ένας τρόπος για να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τις δυσκολίες που συναντούν στη ζωή τους. 

Όπως αναφέρει η μελέτη ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο Dukes στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι επικαλούνται τη μοίρα όταν θέλουν να πουν: «Δεν είναι στα χέρια μου τώρα, δε μπορώ να κάνω κάτι». 

«Η μοίρα είναι μια πανταχού παρούσα υπερφυσική πίστη, ανεξαρτήτου χώρου και χρόνου. Ασκεί μια σειρά από θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αντιμετώπιση καταστάσεων καθώς επίσης και στη δράση ή την αδράνεια» ανέφερε στην Daily Mail ο ερευνητής Aaron Kay, προσθέτοντας: «Η πίστη στη μοίρα, που ορίζεται ως η πεποίθηση πως οτιδήποτε συμβαίνει έπρεπε να συμβεί και πως τα αποτελέσματα είναι προδιαγεγραμμένα, μπορεί να είναι ιδιαίτερη χρήσιμη όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολες αποφάσεις». 

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πίστη στη μοίρα μπορεί να απαλύνει το ψυχολογικό βάρος που συνοδεύει μια δύσκολη απόφαση. 

0 σχόλια :