Τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 Ετικέτες

Τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο

Αν νομίζετε ότι η καθιστική ζωή και το άγχος στη δουλειά είναι επικίνδυνα επειδή οδηγούν στο θάνατο μέσω καρδιαγγειακών παθήσεων και παρενεργειών του στρες, δείτε μερικά πραγματικά επικίνδυνα επαγγέλματα που απειλούν τους εργαζόμενους κάθε μέρα και κάθε στιγμή. 

ΥΛΟΤΟΜΟΣ

ΥΛΟΤΟΜΟΣ
 

Οι στατιστικές στις ΗΠΑ μετρούν 91,3 θανάτους ανά 100.000 εργαζόμενους. Σε μέρη όπως η Λατινική Αμερική ή η Αφρική όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα και η καταγραφή των ατυχημάτων το ίδιο, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. 

ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
 

Η ταινία The Perfect Storm με τον Τζορτζ Κλούνεϊ διηγούνταν μια τέτοια ιστορία. Συνήθως τα αλιευτικά και τα πληρώματά τους περιπλανιούνται στις παγωμένες θάλασσες, με καιρό που θα έκανε κάθε άλλο πλεούμενο να μένει στο λιμάνι, με γερανούς και δίχτυα να είναι μόνιμη πηγή κινδύνου και ατυχήματος. 

ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
 

Τα εργοτάξια των μεγάλων έργων (γέφυρες, μετρό, δρόμοι, μεγάλες οικοδομές κ.λπ.) είναι συνήθεις τόποι θανατηφόρων ατυχημάτων, στη Δύση το ποσοστό είναι 17,7 θάνατοι σε 100.000 εργαζόμενους. Όμως στον αναπτυσσόμενο κόσμο το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο στο Κατάρ και μόνο στα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, έχουν χάσει τη ζωή τους 430 άτομα, σχεδόν αποκλειστικά αλλοδαποί εργάτες από την Ασία.  

ΠΙΛΟΤΟΣ ΣΕ ΑΠΡΟΣΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΙΛΟΤΟΣ ΣΕ ΑΠΡΟΣΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
 

Ο διεθνής όρος είναι bush pilot. Δεν έχουν καμία σχέση με τους πιλότους αερογραμμών -που είναι από τις ασφαλέστερες δουλειές στον κόσμο- και πετούν από οπουδήποτε υπάρχει ένας χωμάτινος διάδρομος ή μια λίμνη όπου θα πας με μικρό υδροπλάνο. Μεγαλύτερος εχθρός τους είναι ο άστατος καιρός, οι ισχυροί άνεμοι, ο πάγος και η μεγάλη απόσταση όπου βρίσκεται η βοήθεια σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος. 

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΣ

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΣ
 

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο τα ατυχήματα στις στοές είναι συχνά και συνεχώς στις ειδήσεις μαθαίνουμε για εργάτες που παγιδεύτηκαν εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη. Επιπλέον, το περιβάλλον είναι εξοντωτικό για την υγεία των ανθρώπων, ενώ συχνά τα μέτρα ασφαλείας είναι λιγότερο από υποτυπώδη. 

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ
 

Από μεταφορά πίτσας μέχρι παράδοση δεμάτων και επιστολών, οι κούριερ αναβάτες των δικύκλων είναι καθημερινά και για πολλές ώρες εκτεθειμένοι σε όλους τους κινδύνους του δρόμου. Ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχουν καταγγελίες για πολύ διαδεδομένη ανασφάλιστη εργασία. 

ΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΗΣ

ΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΗΣ
 

Συνήθως αυτή είναι δουλειά του στρατού, αλλά με δεκάδες εκατομμύρια νάρκες να βρίσκονται θαμμένες σε πρώην εμπόλεμες ζώνες (σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κάθε χρόνο σκοτώνουν 15.000 έως 20.000 ανθρώπους, κυρίως παιδιά) ιδιωτικές εταιρείες έχουν αναλάβει σε κάποιες περιπτώσεις την αποναρκοθέτηση. Οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν έχουν πάντα τις πιθανότητες με το μέρος τους. 

ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
 

Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος ατυχήματος (επαφή με κοφτερά αντικείμενα, εργασία δίπλα σε μεγάλα οχήματα και μηχανήματα), αλλά και ο κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών. Στις ΗΠΑ το ποσοστό θανάτων τους είναι μεγαλύτερο από εκείνο των αστυνομικών. 

ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ

ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ
 

Αν και γενικά δεν θεωρείται επικίνδυνο επάγγελμα, η στατιστική λέει άλλα: από τους 430 ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει στο διάστημα, οι 34 δεν γύρισαν ζωντανοί. Αυτό μεταφράζεται σε 7,5% ποσοστό θνησιμότητας, υψηλότερο από σχεδόν όλα τα άλλα επαγγέλματα της λίστας. 

ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ
 

Εδώ εξαρτάται και σε ποιο μέρος του κόσμου εργάζεται κανείς και ποιον ακριβώς προστατεύει. Άλλο ο σωματοφύλακας του Ιταλού πρωθυπουργού και άλλο εκείνος του Πακιστανού μεγιστάνα. Στα χρόνια της έξαρσης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, οι σωματοφύλακες γίνονταν και εδώ συχνά στόχος. Σήμερα ο κίνδυνος έχει περιοριστεί σε άλλα μέρη του κόσμου καθώς και στο, πάντα επικίνδυνο, οργανωμένο έγκλημα.

0 σχόλια :