Οι Βίκινγκς εκτός από άγριοι πολεμιστές ήταν και καλοί οικοδόμοι

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 Ετικέτες

Οι Βίκινγκς εκτός από άγριοι πολεμιστές ήταν και καλοί οικοδόμοι

Οι Βίκινγκς δεν ήταν απλά ένας άγριος λαός πολεμιστών με κράνη. Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη στη Δανία έρχεται να δηλώσει ότι οι διαβόητοι μαχητές ήταν μεταξύ άλλων και αξιοπρεπείς οικοδόμοι. Πρόκειται για ένα φρούριο των Βίκινγκς στο νησί της Δανίας, Ζηλανδία, που χρονολογείται περίπου τον 10ο αιώνα μ.Χ. 

«Οι Βίκινγκς έχουν τη φήμη των άγριων πειρατών και πολεμιστών. Το γεγονός ότι ήταν ικανοί να κατασκευάσουν υπέροχα φρούρια έρχεται ως έκπληξη» εξηγεί ο Søren Sindbæk, καθηγητής μεσαιωνικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aarhus της Δανίας.

Πριν από την τελευταία αυτή ανακάλυψη, άλλα τρία φρούρια των Βίγκινκς είχαν ανακαλυφθεί στη Δανία, σύμφωνα με το discovery.com. Συνολικά είναι γνωστά με την ονομασία τα φρούρια του Trelleborg. 

«Αναγνωρίζουμε τα φρούρια του Trelleborg από το τέλειο κυκλικό σχήμα τους και τις τέσσερις ογκώδεις πύλες που βρίσκονται στις τέσσερις γωνίες της πυξίδας» εξηγεί η Nanna Holm, που δουλεύει στις έρευνες για το νέο φρούριο. «Οι έρευνες μας δείχνουν ότι το νέο φρούριο έχει επίσης σχήμα τέλειου κύκλου. Έχουμε εξετάσει δυο πύλες μέχρι στιγμής αλλά η κατασκευή τους συμφωνεί απόλυτα με το σχέδιο του Trelleborg».

Οι Βίκινγκς εκτός από άγριοι πολεμιστές ήταν και καλοί οικοδόμοι 

Το νέο φρούριο, που βρίσκεται νότια της Κοπεγχάγης, είναι τεράστιο με μήκος μεγαλύτερο από 1,5 γήπεδο ποδοσφαίρου. Η ομάδα των ερευνητών προσπαθεί τώρα να προσδιορίσει την ηλικία των πυλών μελετώντας το απανθρακωμένο τους ξύλο προκειμένου να καταλήξουν στην χρονική στιγμή κατά την οποία κατασκευάστηκε το φρούριο.

«Θέλουμε να βεβαιωθούν αν το κάστρο κατασκευάστηκε την εποχή του βασιλιά Harald Bluetooth ή είναι έργο κατά τους χρόνους κάποιου προηγούμενου άρχοντα. Αν μπορέσουμε να καθορίσουμε το πότε ακριβώς κατασκευάστηκε το φρούριο θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τα ιστορικά γεγονότα των οποίων υπήρξε μέρος» καταλήγει η Holm. 

1 σχόλια :

  1. Ανώνυμος says:

    γιγάντιο σταχτοδοχείο ~ a giant ashtray