Οι πόλεις που σμίλεψε η φύση

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014 Ετικέτες ,

Οι πόλεις που σμίλεψε η φύση

Μπορεί στο μυαλό μας μια πόλη να ισοδυναμεί με την απόλυτη ανθρώπινη δημιουργία, σε πολλές γωνιές του πλανήτη όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στα υψίπεδα του Ιράν, για παράδειγμα, στις όχθες της Λίμνης Τιτικάκα του Περού, στις σπηλιές της Ανδαλουσίας στον Ισπανικό Νότο αλλά και σε έναν… κρατήρα που άφησε πίσω του ένας μετεωρίτης όταν έπεσε σε μια ειδυλλιακή κατά τα άλλα γωνιά της Βαυαρίας, η φύση είχε τον πρώτο λόγο στη δημιουργία των μετέπειτα οικισμών. 

Οι άνθρωποι απλώς προσέθεσαν τα υλικά και την φαντασία που απαιτείται για να γίνουν οι σπηλιές κατοικήσιμες, ο κρατήρας του μετεωρίτη μια τέλεια δομημένη πόλη και τα νερά της λίμνης… έδαφος επάνω στο οποίο θα μπορούσαν να χτιστούν σπίτια.

Kandovan


Kandovan


Στα μαλακά, ηφαιστειογενή πετρώματα του Kandovan στο Iran έχει λαξευτεί μια ολόκληρη υπόσκαφη πόλη.
 
Kandovan

Το Kandovan, 55 χιλιόμετρα έξω από την Ταυρίδα, κατοικείται από τον 13ο αιώνα μ.Χ.


Λίμνη Τιτικάκα

Σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τις επιδρομές των Ίνκας, οι Uros του Περού, έφτιαξαν τεχνητά νησιά μέσα στη Λίμνη Τιτικάκα, κι έχτισαν επάνω σε αυτά τα σπίτια τους.

Λίμνη Τιτικάκα


Τα 42 νησιά φτιάχτηκαν τον 13ο αιώνα από ένα είδος καλαμιάς, που λέγεται totora, οι πυκνές ρίζες της οποίας λειτουργούν ως φυσική υποστήριξη.
  
Λίμνη Τιτικάκα


Τα νησιά μπορούν να μετακινηθούν (σαν τεράστιες σχεδίες) σε περίπτωση επιδρομής.

Λίμνη Τιτικάκα


Μερικές εκατοντάδες Uros ζουν ακόμα στα νησιά. Οι περισσότεροι δουλεύουν στη βιομηχανία του τουρισμού.
  
Guadix

Περισσότερα από 2.000 σπίτια-σπηλιές συναποτελούν το Guadix της Ανδαλουσίας, 50 χιλιόμετρα έξω από την Γρανάδα, στη σκιά της Sierra Nevada.

Guadix


Τα σπίτια, που λαξεύτηκαν τον 16ο αιώνα από τους άραβες που έφυγαν για να γλιτώσουν τους διωγμούς των χριστιανών βασιλιάδων, έχουν σήμερα ηλεκτρικό, τρεχούμενο νερό, μαρμάρινα δάπεδα και ίντερνετ.

Nordlingen

Το Nordlingen στη Γερμανία έχει 20.000 κατοίκους,, και είναι χτισμένο μέσα σε έναν κρατήρα μετεωρίτη διαμέτρου 25 χιλιομέτρων.
  
Nordlingen

Η γραφική κυκλική πόλη χρονολογείται από το 898 μ.Χ. Οι κάτοικοί της έμαθαν, μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη, ότι το τέλειο σχήμα της δεν οφείλεται σε ηφαιστειακή έκρηξη (όπως πίστευαν) αλλά σε πρόσκρουση μετεωρίτη, μόλις το 1960.

Nordlingen


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο μετεωρίτης που σχημάτισε τον κρατήρα του Nordlingen είχε διάμετρο 1,5 χιλιόμετρο και προσέκρουσε στη Γη περίπου πριν από 14,5 εκατομμύρια χρόνια.
  

0 σχόλια :