Οι δέκα πιο διάσημες φυλακές στον κόσμο

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 Ετικέτες

Οι δέκα πιο διάσημες φυλακές στον κόσμο

Έχουν χρησιμοποιηθεί για τον εγκλεισμό αδίστακτων εγκληματιών, αλλά και ανθρώπων που φυλακίστηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Μερικές από αυτές έχουν γίνει διαβόητες λόγω των “επιφανών” τροφίμων τους ή της βάρβαρης μεταχείρισης των κρατουμένων. Κάποιες άλλες πάλι για τις τολμηρές απόπειρες απόδρασης που έλαβαν χώρα.

Γνωρίστε τις παρακάτω δέκα ιστορικές και πιο διάσημες φυλακές στον κόσμο.


ALCATRAZ, ΗΠΑ

ALCATRAZ

Το Αλκατράζ, ήταν η πρώτη μεγίστης ασφάλειας με ελάχιστα προνόμια φυλακή των ΗΠΑ. Ήταν ίσως η πιο διάσημη φυλακή της χώρας και «στέγασε» μερικούς από τους πιο διαβόητους εγκληματίες στον κόσμο. Ανάμεσά τους ο Αλ Καπόνε και ο George Kelly Barnes, πιο γνωστός ως «Machine Gun Kelly». Βρίσκεται σε ένα βραχώδες νησί, το οποίο περιβάλλεται από τα παγωμένα νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Παλιότερα πίστευαν πως ήταν αδύνατο να αποδράσει κανείς από το Αλκατράζ. Από τα 36 άτομα που επιχείρησαν να το κάνουν, 23 συνελήφθησαν, έξι πυροβολήθηκαν θανάσιμα και δύο πνίγηκαν. Οι υπόλοιποι πέντε, μετά από την απόπειρα διαφυγής τους, δεν εθεάθησαν ποτέ και πιστεύεται ότι έχουν πνιγεί. Τα πτώματα τους δεν βρέθηκαν ποτέ.

TOWER OF LONDON, ΑΓΓΛΙΑ

TOWER OF LONDON

Από το 1100 έως τα μέσα του 20ου αιώνα ο Πύργος του Λονδίνου λειτούργησε ως φυλακή. Σήμερα δεν είναι παρά το σημείο όπου φυλάσσονται τα κοσμήματα του Βρετανικού Στέμματος και ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στην Αγγλία. Πιστεύεται, ακόμη, πως είναι το πιο στοιχειωμένο κτίριο στην χώρα. Έχουν υπάρξει ιστορίες για φαντάσματα, συμπεριλαμβανομένης και αυτού της Άννα Μπολέυν, μίας εκ των διάσημων κρατουμένων. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Sir Thomas More, ο βασιλιάς Ερρίκος Στ’, η Αικατερίνη Χάουαρντ (σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου Η’) και ο Ρούντολφ Ες.

DEVIL'S ISLAND, ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΟΥΙΑΝΑ

DEVIL'S ISLAND

Το «Νησί του Διαβόλου». Μια από τις πιο κακόφημες φυλακές στην ιστορία. Άνοιξε το 1852 από τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’ και κατά τη διάρκεια των 94 χρόνων λειτουργίας της, ήταν το «σπίτι» πολιτικών κρατούμενων, αλλά και σκληρών εγκληματιών. Τα πιράνχας στα μολυσμένα ποτάμια και η πυκνή ζούγκλα της Γαλλικής Γουιάνας εμπόδιζαν τους φυλακισμένους που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Η αυτοβιογραφία του πρώην τροφίμου Henri Charrière περιγράφει πολυάριθμες εικαζόμενες απόπειρες απόδρασης. Το 1973 ο Στιβ Μακ Κουίν και ο Ντάστιν Χόφμαν πρωταγωνίστησαν στην ταινία «Ο Πεταλούδας», που βασίστηκε στο βιβλίο.
  
CHATEAU D'IF, ΓΑΛΛΙΑ

CHATEAU D'IF

Το βιβλίο «Κόμης του Μόντε Κρίστο» του Αλέξανδρου Δουμά έκανε γνωστό το Chateau d’If στη Γαλλία. Από το 1634 μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, το κάστρο χρησίμευε ως «στέγη» για θρησκευτικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Ακολουθώντας το έθιμο της εποχής, οι πλούσιοι ή οι αριστοκράτες φυλακισμένοι απολάμβαναν -συχνά πληρώνοντας βέβαια γι’ αυτό- περισσότερα προνόμια από ότι οι φτωχότεροι και όσοι ανήκαν σε κατώτερη κοινωνική τάξη.

GOREE ISLAND, ΣΕΝΕΓΑΛΗ

GOREE ISLAND

Μέχρι το 1848 που η Γαλλία κατάργησε το εμπόριο σκλάβων, χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από το Goree Island στη Σενεγάλη. Το «Maison des Esclaves», που ήταν περισσότερο γνωστό ως «House of Slaves» («Οικία των Σκλάβων»), είναι ένα από τα σημεία του νησιού, όπου κρατούνταν σκλάβοι πριν φορτωθούν στα πλοία για τον Νέο Κόσμο.
 
ROBBEN ISLAND, ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
 
ROBBEN ISLAND
 
Tο Robben Island, που βρίσκεται ακριβώς έξω από την ακτή του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, έχει χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους στο πέρασμα των χρόνων, ακόμη και ως αποικία λεπρών. Ωστόσο, έγινε πιο γνωστό επειδή χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από το καθεστώς του απαρτχάιντ. Ο Nelson Mandela και ο Kgalema Motlanthe είναι δύο μόνο από τους πολιτικούς κρατούμενους που παρέμειναν έγκλειστοι εκεί.

ELMINA CASTLE, ΓΚΑΝΑ

ELMINA CASTLE

Το Κάστρο Elmina στην Γκάνα είναι το παλαιότερο ευρωπαϊκό κτίριο στη νότια Σαχάρα. Χτίστηκε το 1492 και για περισσότερα από 300 χρόνια, ήταν ο χώρος αναμονής για όσους είχαν πιαστεί και έπειτα θα πωλούνταν ως σκλάβοι. Συχνά 200 άνθρωποι στοιβάζονταν σε ένα κελί, στριμωγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς καν χώρο για να ξαπλώσουν. Μέχρι και τον 18ο αιώνα, πάνω από 30.000 σκλάβοι περνούσαν κάθε χρόνο την «Πύλη Χωρίς Επιστροφή».
 
PORT ARTHUR, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
 
PORT ARTHUR
 
Από το 1833 μέχρι τη δεκαετία του 1850, οι πιο σκληροί φυλακισμένοι της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες, αλλά και εξεγερμένοι κρατούμενοι από άλλες φυλακές είχαν προορισμό το Port Arthur στην Τασμανία, που τελικά μετατράπηκε σε αποικία καταδίκων. Σήμερα, στο σημείο παραμένουν πολλά από τα κτήρια της φυλακής, συμπεριλαμβανομένων του κρατητηρίου, του νοσοκομείου, του ψυχιατρικού ασύλου και μιας εκκλησίας, που χτίστηκε από τους κατάδικους. Το 1996, στο Port Arthur διεπράχθη η πιο θανατηφόρα σφαγή της Αυστραλίας, όταν κάποιος άνοιξε πυρ εναντίον των επισκεπτών, σκοτώνοντας 35 άτομα.
 
TUOL SLENG GENOCIDE MUSEUM, ΚΑΜΠΟΤΖΗ
 
TUOL SLENG GENOCIDE MUSEUM
 
Το Tuol Sleng ήταν ένα γυμνάσιο που το 1975 μετατράπηκε σε φυλακή από το καθεστώς των Κόκκινων Χμερ. Οι κρατούμενοι βασανίζονταν συστηματικά, μέχρι να αναγκαστούν να παραδεχθούν ότι είχαν διαπράξει όποιο έγκλημα τους είχε αποδοθεί. Από τη στιγμή που ομολογούσαν και κατονόμαζαν συνωμότες, εκτελούνταν. Οι έγκλειστοι, στα τέσσερα χρόνια που λειτούργησε, ήταν περισσότεροι από 17.000. Από αυτούς υπάρχουν μόνο λίγοι γνωστοί επιζώντες. Τα παραπάνω το καθιστούν μία από τις πιο τρομακτικές φυλακές στον κόσμο. Όταν ο στρατός του Βιετνάμ το ανακάλυψε το 1979, μετατράπηκε σε ένα ιστορικό μουσείο για να θυμίζει τη γενοκτονία του καθεστώτος των Κόκκινων Χμερ στην Καμπότζη.
 
 HANOI HILTON, ΒΙΕΤΝΑΜ
 

HANOI HILTON


Η φυλακή Hoa Lo, χτίστηκε από τους Γάλλους για τους Βιετναμέζους πολιτικούς κρατουμένους. Ο στρατός του Βόρειου Βιετνάμ την χρησιμοποίησε αργότερα για τους κρατούμενους του πολέμου του Βιετνάμ. Για τους Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου ήταν γνωστή με την ειρωνική ονομασία «Hilton του Ανόι». Οι έγκλειστοι εκεί υπέστησαν βασανιστήρια, υπέφεραν από λιμό ή δολοφονούνταν. Γνωστές προσωπικότητες, όπως ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, ο James Stockdale και ο Bud Day ήταν μερικοί μόνο από τους πολλούς αιχμαλώτους πολέμου που έμειναν στη φυλακή αυτή.
 

0 σχόλια :