Λαστιχένιο ρομπότ διάσωσης είναι πολύ μαλακό για να πεθάνει (video)

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014 Ετικέτες

Λαστιχένιο ρομπότ διάσωσης

Περνά μέσα από φλόγες, περπατά στον πάγο, συνθλίβεται από τις ρόδες αυτοκινήτων αλλά συνεχίζει και συνεχίζει. 

Ένα λαστιχένιο ρομπότ που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δίνει μια εικόνα για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι ρομποτικοί διασώστες του μέλλοντος. 

Τα μαλακά, εύκαμπτα ρομπότ θα ήταν ιδανικά για έρευνες σε συντρίμμια ή άλλους δύσβατους χώρους, εξηγεί στο περιοδικό New Scientist ο Μάικλ Τόλεϊ, δημιουργός της λαστιχένιας μηχανής. 

Το ρομπότ, μήκους 65 εκατοστών, αποτελείται από δύο λωρίδες λάστιχου ενωμένες σε σχήμα «Χ», μέσα στις οποίες κυκλοφορεί πεπιεσμένος αέρας για την κίνηση των τεσσάρων άκρων. Ο συμπιεστής του πνευματικού συστήματος και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του ρομπότ βρίσκονται εκτεθειμένα στην πλάτη του, θα μπορούσαν όμως να ενσωματωθούν στο κύριο σώμα στις μελλοντικές βερσιόν. 

Στις δοκιμές που πραγματοποίησαν ο Τόλεϊ και οι συνεργάτες του, το ρομπότ περπάτησε στο δρόμο στη διάρκεια χιονοθύελλας, με τη θερμοκρασία στους -9 βαθμούς Κελσίου, άντεξε σε φλόγες για 20 δευτερόλεπτα, και δεν έδειξε να ενοχλείται όταν ένα αυτοκίνητο πάτησε τα πόδια του. 

Επόμενα βήματα των ερευνητών θα είναι να ενσωματώσουν τα ηλεκτρονικά στο κύριο σώμα, να αυξήσουν την ταχύτητα και την ευελιξία, να προσθέσουν τη δυνατότητα αποφυγής εμποδίων, ίσως και να προσθέσουν πόδια για καλύτερη βάδιση. 

Το ρομπότ «είναι ένα καλό παράδειγμα του πόσο ανθεκτικές συσκευές μπορούν να είναι τα μαλακά ρομπότ [...] Ο ερευνητικός τομέας των μαλακών ρομπότ αρχίζει να γίνεται αρκετά ώριμος για πρακτικές εφαρμογές» σχολίασε η Σεσίλια Λάσι της Σχολής Προηγμένων Μελετών Sant'Anna στην Ιταλία, η οποία αναπτύσσει ένα εύκαμπτο ρομποτικό χταπόδι για την εξερεύνηση του βυθού. 

Το λαστιχένιο ρομπότ του Τόλεϊ παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Soft Robotics, εξειδικευμένη στα μαλακά ρομπότ.



0 σχόλια :