Φονικοί σεισμοί στην Κίνα «προκλήθηκαν από φράγματα»

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 Ετικέτες

Φονικοί σεισμοί στην Κίνα «προκλήθηκαν από φράγματα»

Ο σεισμός που σκότωσε 600 ανθρώπους τον Αύγουστο στη νοτιοδυτική Κίνα, όπως και η ισχυρή δόνηση που προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους το 2008, δεν αποκλείεται να προκλήθηκαν από το γέμισμα τεχνητών λιμνών σε μια περιοχή που διατρέχεται από ρήγματα, υποψιάζονται οι γεωλόγοι. 

Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν το 2009 στο Nature και στο Geophysical Research Letters συνέδεαν το φράγμα του Ζιπίνγκου, που βρίσκεται στην επαρχία Σετσουάν, με το σεισμό του 2008 που σκότωσε τουλάχιστον 70.000 άτομα. 

Το βάρος του νερού στον ταμιευτήρα ή η διείσδυση του νερού στα υποκείμενα πετρώματα δεν αποκλείεται να ενεργοποίησαν τα ρήγματα της περιοχής, πρότειναν τότε οι ερευνητές. 

Το ίδιο φαινόμενο υποδεικνύει τώρα μελέτη για τον ισχυρό σεισμό της 3ης Αυγούστου στην περιοχή του Λουντιάν με τουλάχιστον 600 νεκρούς. 

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature, ο Φαν Τσιάο της Υπηρεσίας Γεωλογίας και Μεταλλευτικών Πόρων του Σετσουάν αναφέρει ότι ο σεισμός του Αυγούστου συνδέεται χρονικά με την πλήρωση δύο γιγάντιων τεχνητών λιμνών στον ποταμό Γιανγκτσέ. Ο πλησιέστερος από τους ταμιευτήρες, στην περιοχή Τσιλουόντου, βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της δόνησης. 

Η μελέτη δεν δημοσιεύεται στον επιστημονικό Τύπο αλλά σε δικτυακό τόπο που διαχειρίζεται η Probe International, μη κερδοσκοπική οργάνωση που συγκεντρώνει στοιχεία για τα έργα διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Κίνα. 

Η έρευνα δείχνει ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, στην οποία υπάρχουν πολυάριθμα σεισμικά ρήγματα, αυξήθηκε όταν άρχισε η πλήρωση των τεχνητών λιμνών, ειδικά στο ρήγμα που προκάλεσε τον ισχυρό σεισμό. 

Η μελέτη δεν αρκεί μεν για να αποδείξει ότι υπάρχει αιτιακή σχέση, ωστόσο ανεξάρτητοι ερευνητές χαρακτηρίζουν τα ευρήματα ανησυχητικά, δεδομένου ότι δεκάδες νέα φράγματα κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται στην ίδια περιοχή του ποταμού Γιανγκτσέ. 

Για να διερευνήσουν περαιτέρω το φαινόμενο οι ερευνητές ζητούν τώρα πρόσβαση στα δεδομένα των σεισμογράφων που διαχειρίζονται οι εταιρείες των υδροηλεκτρικών φραγμάτων -η τελευταία μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα μόνο από τους λιγοστούς κρατικούς σεισμογράφους της περιοχής οι οποίοι δίνουν λιγότερο λεπτομερή στοιχεία. 

Η κατασκευή των νέων φραγμάτων είναι μάλλον απίθανο να ακυρωθεί, ωστόσο οι Αρχές θα μπορούσαν τουλάχιστον να αυστηροποιήσουν τον αντισεισμικό κανονισμό στην περιοχή. 

Οι τεχνητές λίμνες, εξάλλου, δεν είναι η μόνη ανθρώπινη δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει σεισμούς. 

Σχετικά ασθενείς σεισμοί έχουν αποδοθεί στην υπεράντληση υδάτων από τον υδροφόρο ορίζοντα καθώς και σε γεωτρήσεις της βιομηχανίας 

0 σχόλια :