Διπλάσια από τουαλέτα τα βακτήρια στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014 Ετικέτες

Διπλάσια από τουαλέτα τα βακτήρια στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου

Διπλάσια από μια μέση τουαλέτα, αλλά και πιο επικίνδυνα είναι τα βακτήρια που εντοπίζονται σε παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Birmingham. 

Για την ακρίβεια, η αναζήτηση των ερευνητών αποκάλυψε 100 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό… παιδικού καθίσματος όταν η αντίστοιχη τιμή για μια μέση τουαλέτα περιορίζεται σε 50 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό.  

Παράλληλα, στα βακτήρια που εντοπίστηκαν στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου συγκαταλέγονται και ορισμένα εξαιρετικά επικίνδυνα, υπεύθυνα για σοβαρές ασθένειες μεταξύ των οποίων το E.Coli και σαλμονέλα. 

Επιπλέον, μετά τη συγκριτική έρευνα μεταξύ 20 σπιτιών και 20 αυτοκίνητων οι Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν ότι, τα τετράτροχα κερδίζουν με διαφορά τον τίτλο του πιο μολυσμένου και πλούσιου σε επικίνδυνα, μικρόβια περιβάλλοντος, με ή χωρίς παιδικά καθίσματα.  

Ως το πιο βρώμικο σημείο του αυτοκινήτου αναδεικνύονται τα πατάκια όπου, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, φιλοξενούνται μερικές εκατοντάδες βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό επιφάνειας. 

Τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώθηκαν, και από τους ίδιους τους οδηγούς καθώς, σε παράλληλη έρευνα με ερωτηματολόγια που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Continental Tyres, από τους 2.000 οδηγούς που ρωτήθηκαν οι μισοί παραδέχτηκαν ότι, συνήθως, οδηγούν αυτοκίνητα γεμάτα με σκουπίδια και υπολείμματα πάσης φύσεως, ενώ ένας στους πέντε δηλώνει ότι καθαρίζει το αυτοκίνητό του μια φορά το χρόνο, συνήθως πριν το ετήσιο service. 

«Τα σκουπίδια και τα βακτήρια μπορούν να αποδειχθούν πραγματικός κίνδυνος. Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί αν ένα κουτάκι ή ένα μπουκάλι κυλήσει κάτω από το πεντάλ φρένου;» υπογραμμίζει ο Μark Griffiths, ειδικός σε θέματα ασφαλείας στην Continental.  

Και για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με την έρευνα ένας στους δέκα από τους ερωτηθέντες οδηγούς παραδέχτηκε ότι η ακαταστασία του στο αυτοκίνητο τον έχει οδηγήσει σε ατύχημα ή σε… σχεδόν ατύχημα.  

Παρ’όλα αυτά τα 2/3 των οδηγών απέδωσαν την συμπεριφορά τους σε άγνοια δηλώνοντας ότι δεν γνώριζαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία αλλά και την ασφάλεια, από ένα βρώμικο αυτοκίνητο.

0 σχόλια :