Αυτοί είναι οι έξι πραγματικοί κρυμμένοι θησαυροί

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014 Ετικέτες

Αυτοί είναι οι έξι πραγματικοί κρυμμένοι θησαυροί

Από το κλεμμένο χρυσό των Αζτέκων μέχρι τα μεγάλα ευρωπαϊκά έργα τέχνης που έχουν χαθεί, σύγχρονοι κυνηγοί θησαυρών αναζητούν να ξεμπλέξουν το κουβάρι γύρω από τον μύθο που έχει καλλιεργηθεί για αυτούς τους θησαυρούς. 

1.Ο θησαυρός της Θλιμμένης Νύχτας (La Noche Triste)
 
La Noche Triste 


Στα τέλη του Ιουνίου του 1520, οι Αζτέκοι είχαν τραβήξει πολλά από τους Ισπανούς κατακτητές οι οποίοι υπό τις οδηγίες του Ερνάν Κορτές προέλαυναν στο Μεξικό και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αζτέκων Τενοτσιτλάν. Τότε, ο κονκισταδόρ Κορτές διέταξε τους άνδρες του να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρυσό μπορούσαν και να γεμίσουν με τους θησαυρούς του Νέου Κόσμου τα πλοία του ισπανικού στόλου. 

Ωστόσο, οι κατακτητές είχαν να αντιμετωπίσουν δύο προβλήματα: Η Τενοτσιτλάν ήταν στη μέση της μιας λίμνης και το χρυσό είναι πραγματικά πολύ βαρύ. Αυτό καθιστούσε ευκολότερο για τους Αζτέκους να πετούν τους φορτωμένους Ισπανούς κάτω από γέφυρες μέσα στη λίμνη που σε συνδυασμό με το βάρος της πανοπλίας κατέληγαν κατευθείαν στον πάτο. 

Ετσι, από τα γεγονότα της «Θλιμμένης Νύχτας», τα νερά της λίμνης γύρω από την Τενοτσιτλάν γέμισαν θησαυρούς,που μέχρι και σήμερα αναζητούνται. 

Για την ιστορία, η Πόλη του Μεξικού εκτείνεται λίγο νοτιότερα της πόλης του Μεξικού. 

2. Ο Θησαυρός της Λίμα
 
Ο Θησαυρός της Λίμα 


Το 1820, ο Αγγλος Καπετάνιος Γουίλιαμ Τόμσον είχε ένα και μόνο βασικό καθήκον: Να ανασύρει έναν θησαυρό από τη Λίμα του Περού και να τον φέρει στο Μεξικό ανέπαφο. Το πολύτιμο φορτίο που αποτελείτο από χρυσά νομίσματα, αγάλματα, κοσμήματα, χρυσά σπαθιά, στέμματα και ράβδους από χρυσό και ασήμι δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του και ο Τόμσον θεωρείται πως τον έκρυψε κάπου στα Νησιά Κόκο, 350 μίλια από την Κόστα Ρίκα. 

Από τότε κυνηγοί θησαυρών ψάχνουν να βρουν το ακριβές σημείο, ακόμα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ είχε μεταβεί στα νησιά με φίλους του κάπου το 1910. 

Για την ιστορία, η αξία του θησαυρού υπολογίζεται σήμερα στα 269 εκατ. Δολάρια. 

3. Η λεία του συνταγματάρχη John Singleton Mosby
 
Η λεία του συνταγματάρχη John Singleton Mosby 


Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, ο Συνταγματάρχης John Singleton Mosby από τη μεριά των Νοτίων, κατάφερε και πραγματοποίησε στις 9 Μαρτίου του 1863, μία μεγάλη νίκη επί των στρατευμάτων των Βορείων, στη Βιρτζίνια, με αποτέλεσμα την αιχμαλωσία 42 στρατιωτών και της κατάληψης των γραφείων διοίκησης του Στρατηγού Edwin H. Stoughton. 

Εκεί, ο Mosby βρήκε πλήθος πολύτιμων οικογενειακών κειμηλίων και άλλους θησαυρούς, τους οποίους και μοίρασε στους έμπιστούς του, ώστε να μην βρεθούν ποτέ ξανά από τους δυνάμεις των Βορείων. Μέχρι και σήμερα αναζητείται ο τελικός προορισμός του θησαυρού. 

4. Το φορτίο του ισπανικού πλοίου «Nuestra Señora de Atocha» (Η δική μας κυρία της Ατότσα)

Το φορτίο του ισπανικού πλοίου «Nuestra Señora de Atocha»  


Το ισπανικό πλοίο «La Nuestra Señora de Atocha» βυθίστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1622 κατά τη διάρκεια τυφώνα ανοιχτά της Φλόριντα μεταφέροντας τεράστιες ποσότητες χρυσού και λοιπών θησαυρών. Το ναυάγιο βρίσκεται 35 μίλια ανοικτά των νησιών Florida Keys σε βάθος 16.700 μέτρων. 

Αν και μέρος του θησαυρού βρέθηκε στις 20 Ιουλίου του 1985 από τον αμερικανό κυνηγό θησαυρών Μελ Φίσερ, ωστόσο μεγάλο μέρος του πολύτιμου φορτίου μένει ακόμη ανεξερεύνητο. 

5. Ο θησαυρός της λίμνης Γκουαταβίτα
 

Ο θησαυρός της λίμνης Γκουαταβίτα 


Οταν το χρυσό καταλήγει μέσα στο νερό, συνήθως γίνεται από λάθος. Αλλά μια φυλή ιθαγενών στη σύγχρονη Κολομβία κάλυψε τον ιερέα της με χρυσό και σκόνη και ανακάτεψε τον χρυσό μέσα στη λίμνη Γκουαταβίτα ως προσφορά στον θεό του νερού. 

Αν και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να βρεθεί το χρυσό, τώρα η κυβέρνηση της Κολομβίας απαγόρευσε νέα επιχειρήσεις. 

6. Οι θησαυροί που έκλεψαν οι Ναζί
 

Οι θησαυροί που έκλεψαν οι Ναζί 


Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ευρώπης από τους Ναζί, έφοδοι και λεηλασίες κυρίως περιουσιών των Εβραίων ήταν μια συνηθισμένη πρακτική. Οταν οι Σύμμαχοι «γύρισαν» τον πόλεμο, ξεκίνησαν είτε να καταστρέφουν τα λάφυρά τους είτε να τα κρύβουν. Μεγάλες ποσότητες κατέληξαν μέσα στη λίμνη Toplitz στην Αυστρία. 

Η αυστριακή κυβέρνηση σπανίως έχει επιτρέψει την αναζήτηση των θησαυρών στη λίμνη.

0 σχόλια :