Χρήση δορυφόρων για την καταπολέμηση του εγκλήματος από το διάστημα

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014 Ετικέτες

Χρήση δορυφόρων για την καταπολέμηση του εγκλήματος από το διάστημα

Μήνες μετά τη δολοφονία της Rania Alayed, η έρευνα για το σώμα της είχε φτάσει σε αδιέξοδο. Παρόλο που ο σύζυγός της – ο οποίος είχε ομολογήσει το φόνο της – υπέδειξε στο περίπου την τοποθεσία όπου έθαψε το σώμα, έξω από μία λεωφόρο κοντά στο Manchester της βόρειας Αγγλίας, η αστυνομία παρόλα αυτά έπρεπε να σκάψει χιλιόμετρα γης. Απογοητευμένοι από το υψηλό κόστος και την έλλειψη προόδου, οι ερευνητές στράφηκαν σε μία πειραματική μορφή δορυφορικών εικόνων. 

“Χρησιμοποιούσαμε αεροφωτογραφία, και ήρθε η ευκαιρία να εξετάσουμε μεγαλύτερη έκταση”, είπε ο αστυνομικός επιθεωρητής ντετέκτιβ, Peter Marsh, της αστυνομίας του Greater Manchester. “Μας επέτρεψε να ταυτοποιήσουμε ανωμαλίες στο έδαφος, τις οποίες μπορούσαμε να ερευνήσουμε άμεσα.” 

Ο δορυφόρος ήταν αρκετά ευαίσθητος ώστε να βλέπει μία φωλιά λαγού κάτω από θάμνους, και την αναστάτωση που προκλήθηκε από κάλυκες κυνηγετικού όπλου που χρησιμοποιήθηκαν σε σκοποβολή με πήλινα περιστέρια. Με την συστηματική εξάλειψη πιθανών τοποθεσιών του τάφου, η αστυνομία λέει ότι “το μάτι στον ουρανό” εξοικονόμησε μήνες άκαρπης δουλειάς. Η έρευνα για το σώμα της Rania Alayed βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ο Marsh πιστεύει ότι έχει γίνει μια σημαντική ανακάλυψη.
 
Χρήση δορυφόρων για την καταπολέμηση του εγκλήματος από το διάστημα 
 
“Βλέπουμε αυτή την τεχνολογία σαν να μας πηγαίνει στην επόμενη γενιά της εγκληματικής έρευνας. Για μένα είναι “ένας παράγοντας θαυμασμού” το να έχουμε βοήθεια από έναν δορυφόρο στο διάστημα, αντί να χρησιμοποιούμε ένα φτυάρι στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι προχωράμε μπροστά.”  
 
Έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά δορυφόροι σε εγκληματικές έρευνες. Οι αρχές της Αυστραλίας τους χρησιμοποιούν για περισσότερο από μια δεκαετία σε υποθέσεις παράνομης υλοτομίας, για παράδειγμα. Αλλά οι τεχνολογικές εξελίξεις παρέχουν τη δυνατότητα για πολύ πιο ακριβείς και αξιόπιστες εικόνες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην αστυνόμευση του 21ου αιώνα, μετατρέποντας την ικανότητα επιβολής νόμου μέσω υψηλής λεπτομερειακής επιτήρησης.
 
Χρήση δορυφόρων για την καταπολέμηση του εγκλήματος από το διάστημα 
 
“Ακόμα και πριν από πέντε χρόνια η ανάλυση pixel έφτανε στην καλύτερη περίπτωση το ένα μέτρο, με τους περισσότερους αισθητήρες σε εύρος δύο με πέντε μέτρα”, λέει ο Δρ. Richard Hilton, ειδικός στην παρατήρηση της Γης και προϊστάμενος στη βρετανική εταιρεία Satellite Applications Catapult, που παρείχε την τεχνολογία για την υπόθεση Alayed. “Φέτος έχουμε ανάλυση 30 εκατοστών, που αλλάζει δραματικά τη δυνατότητα ανίχνευσης αντικειμένων ή την παρακολούθηση μιας περιοχής ενδιαφέροντος.  
 
Η υπόθεση Alayed είναι ένα από τα πολλά πιλοτικά προγράμματα που “τρέχει” η εταιρεία μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ένα βασικό σημείο εστίασης είναι το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο. Οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται και για την παράνομη αλιευτική βιομηχανία, με αξία που ξεπερνά τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, παρακολουθώντας πλοία ώστε να παρακολουθούν τα εγκλήματα σε πραγματικό χρόνο.
 
Χρήση δορυφόρων για την καταπολέμηση του εγκλήματος από το διάστημα 
 
“Μπορούμε να ταυτοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο πλοίο και να παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά του από λιμάνι σε λιμάνι. Μπορούμε να δούμε αν συναντά κάποιο άλλο πλοίο με ένα παράξενο τρόπο και ξεφορτώνει φορτίο, ή ψάρια σε νερό που δεν επιτρέπεται”, λέει ο Hilton. Εκτός από τη βελτιωμένη ανάλυση, η Satellite Applications Catapult, επωφελείται και από μια σταθερή αύξηση στον αριθμό των δορυφόρων που παρακολουθούν τη Γη, με τις εκτοξεύσεις να διπλασιάζονται την επόμενη δεκαετία, καθιστώντας περισσότερα στοιχεία διαθέσιμα και ταυτόχρονα μειώνοντας το κόστος. Αυτή η πρόοδος επιτρέπει την αύξηση αντιπάλων, όπως η αμερικανική εταιρεία Digital Globe, ενώ η ασιατική αγορά επίσης επεκτείνεται.  
 
Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η επιτήρηση του διαστήματος μπορεί να γίνει πρότυπο βιομηχανίας. “Οι τεχνολογίες που αναπτύσσει η Catapult θα έχουν ευρεία εφαρμογή όχι μόνο για τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς αστυνομίας, αλλά επίσης και για οποιονδήποτε δουλεύει στη διεθνή ασφάλεια”, δήλωσε η Patricia Lewis, διευθύντρια έρευνας της Διεθνής Ασφάλειας στη δεξαμενή σκέψης του Chatham House. Η διακίνηση ναρκωτικών και η μείωση των συνθηκών για τα όπλα είναι μεταξύ των εφαρμογών που βρίσκονται σε προτεραιότητα, όπως αναφέρει η Lewis.
 
Χρήση δορυφόρων για την καταπολέμηση του εγκλήματος από το διάστημα 
 
Σύντομα θα συμφέρει οικονομικά τις αστυνομικές δυνάμεις να αγοράσουν τους δικούς τους δορυφόρους, προβλέπει ο Ray Purdy, ειδικός στους δορυφόρους και στο δίκαιο στο University College London. Ο Purdy είναι σε θέση να παρακολουθεί εγκληματική δραστηριότητα – όπως μεγάλης κλίμακας παράνομη αποκομιδή αποβλήτων – μέσω της επιτήρησης από δορυφόρους, που θα επέτρεπαν στην αστυνομία να ενισχύσει εύκολα και οικονομικά την έρευνα των υπαρχουσών υποθέσεων.  
 
“Έχω πάει πίσω κι έχω κοιτάξει εγκλήματα μετά την ποινική δίωξη και σε μερικές περιπτώσεις μπορούμε να δούμε παράνομη δραστηριότητα ένα χρόνο πριν, που θα επέτρεπε μεγαλύτερη καταδίκη”, είπε. “Σε άλλες υποθέσεις βρήκαμε ανθρώπους που συνέχισαν την εγκληματική δραστηριότητα, αμέσως μετά τη δίωξή τους.”
 
Χρήση δορυφόρων για την καταπολέμηση του εγκλήματος από το διάστημα 
 
Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές το αν οι εικόνες από δορυφόρους είναι νομικά αποδεκτές, καθώς απαιτούν την ερμηνεία ειδικών, και σε προηγούμενες υποθέσεις έχουν διαγραφεί από τα πρακτικά. Αλλά καθώς η ανάλυση σταδιακά βελτιώνεται σε σημείο που να είναι σε θέση να ταυτοποιεί άτομα, η βιομηχανία θα αντιμετωπίσει ηθικές προκλήσεις σχετικά με την ιδιωτικότητα. Ο Purdy, που ετοιμάζει μια ερευνητική εργασία στο θέμα, λέει ότι ανησυχεί. 
 
“Οι περισσότεροι δορυφόροι αποτελούν εμπορική ιδιοκτησία, οπότε αν έχεις χρήματα μπορείς να αγοράσεις αυτές τις εικόνες. Σημαίνει ότι όλοι μπορούν να κατασκοπεύουν όλους... Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι αυτή η εξέλιξη συνέβη χωρίς καμία συζήτηση σχετικά με την ιδιωτικότητα και από τη στιγμή που η τεχνολογία βγει “έξω από το μπουκάλι” είναι δύσκολο να επιστρέψει.” 
 
Ο Purdy θέλει να δει μια πλήρη δημόσια διαβούλευση και μια σειρά από standards να θεσπίζονται για τη χρήση των δορυφόρων σε εγκληματικές υποθέσεις, ώστε να μην υπάρχει δολιότητα. Πάντως, παρά τις ερωτήσεις που παραμένουν αναπάντητες, η εποχή της δορυφορικής καταπολέμησης του εγκλήματος έχει ήδη φτάσει.

0 σχόλια :